2014-05-09 01:20:05
Φωτογραφία για Μεγάλη συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Αραβικό κολοσσό
Σε τρεις άξονες κινούνται οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και TAQA για τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο ελληνικός όμιλος και η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αμπου Ντάμπι θα συνεργαστούν αποκλειστικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μετά τη χθεσινή υπογραφή του μνημονίου κατανόησης (MoU) εξετάζουν τρία μοντέλα συνεργασίας:

Πρώτον, τη συμμετοχή του αραβικού ενεργειακού ομίλου σε νέα έργα που θα υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Δεύτερον, τη συμμετοχή της TAQA σε αδειοδοτημένα ή ώριμα έργα της εισηγμένης για τα οποία απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια. Τρίτον, την εξαγορά από τον αραβικό όμιλο υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (π.χ. ομάδας αιολικών πάρκων σε χώρα του εξωτερικού).

Στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η συνεργασία μέσω συμμετοχής της TAQA στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία επισημαίνουν πως το ένα σενάριο συνεργασίας δεν αποκλείει το άλλο και πως δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το μοντέλο συνεργασίας (π.χ. μετοχική συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).


Οι ίδιοι προσθέτουν πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Η συμφωνία με την TAQA έρχεται να συμπληρώσει τις συνεργασίες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Qatar Petroleum η οποία απέκτησε το 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ και με την αμερικανική εταιρεία York Capital η οποία επένδυσε περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 544MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 302 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 74 MW στην Πολωνία και 30 MW στην Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 294 MW, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 838 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι "TAQA" έχει παρουσία σε 11 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Η TAQA διαθέτει εγκαταστάσεις (συμβατικής κι εναλλακτικής ηλεκτροπαραγωγής) συνολικής ισχύος 16.395 MW, ενώ δραστηριοποιείται, επίσης, στους τομείς της αφαλάτωσης, της πετρελαιοπαραγωγής και του φυσικού αερίου.
ypodomes.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ