2014-05-09 01:24:06
Φωτογραφία για Σε ολιγοήμερη παράταση για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ
Σε ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου) προσανατολίζεται – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – το ΥπΑΑΤ. Ο λόγος που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης ενός μήνα και άνω (την οποία ζητούν αρκετοί φορείς) δεν είναι άλλος από τις κανονιστικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας, απέναντι στη Κομισιόν σε σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη αφού σε περιπτώσεις παρατάσεων τέτοιου είδους οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται συνήθως τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα επίσης με πηγές από το ΥπΑΑΤ, ακόμα και σε περίπτωση παράτασης οι υποψήφιοι που θα υποβάλλουν νωρίτερα τις αιτήσεις τους θα προηγηθούν, στην οριστικοποίηση του ΟΣΔΕ, των υπολοίπων.

Την παράταση στις καταθέσεις φακέλων του προγράμματος Νέων Αγροτών του ΠΑΑ 2007 - 2014, ζητούν μελετητές, Περιφέρειες και Α.Σ
. λόγω της καθυστέρησης που σημειώνεται στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το φάκελο. Αν και η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων είναι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το πρόγραμμα, απαιτεί από τον νέο υποψήφιο να συμπεριλάβει και την οριστικοποιημένη δήλωση ΟΣΔΕ για το 2014, αλλά αυτό μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό αφού μπορεί οι «πύλες» κατάθεσης δηλώσεων να άνοιξαν όμως ακόμα δεν είναι σε θέση να οριστικοποιούν άμεσα τις δηλώσεις αυτές.

Μελετητές

Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, η κα. Μαρία Λαζαρίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Μελετητών Αγροτικών Συμβούλων Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με την ίδια «αρχικά υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αλλά στην συνέχεια καταλάγιασε. Ο λόγος είναι είτε διότι δεν είναι τόσο δελεαστικό το ποσό των 17.500 – 20.000 ευρώ, είτε διότι στην αρχή είχαμε εισροή κόσμου από άλλα επαγγέλματα που το ενδιαφέρον τους δεν συνεχίστηκε. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη καθυστέρηση που οφείλεται στην καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ (το ΟΣΔΕ είναι βασικό έγγραφο ελέγχου όλων των προγραμμάτων)».

Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε χρόνο για να κάνουμε τους ελέγχους και τις διορθώσεις. Εμείς ζητήσαμε 30 ημέρες παράταση από την οριστικοποίηση του ΟΣΔΕ. Προφορικά, από το ΥπΑΑΤ υπάρχει η διάθεση αλλά πάντα για να δοθεί παράταση πρέπει να γίνουν γραπτά αιτήματα από τους αρμόδιους φορείς και να κατατεθούν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι εφόσον το πρόβλημα είναι σοβαρό θα δοθεί παράταση αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό να καταθέσουμε φακέλους μέχρι 16 Μαΐου».

ΓΕΩΤΕΕ

Στο θέμα της καθυστέρησης στην έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης η οποία δημιουργεί προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών αναφέρθηκε σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, κ. Γιάννης Τσακίρης. Συγκεκριμένα ο κ. Τσακίρης προτείνει την εξαίρεση επισύναψης αντιγράφου της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αίτησης, καταχώρησης και οριστικοποίησης της ενιαίας δήλωσης των νέων αγροτών θα υλοποιηθεί σε χρονικό διάστημα άνω του ενός μηνός (πιθανόν και περισσότερο), με την υποχρέωση να υποβληθεί από τον/την υποψήφιο/-α αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους αρμόδιους φορείς.

Η δεύτερη λύση που προτείνεται, είναι η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το πρόγραμμα, για ικανό χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης, καταχώρησης και οριστικοποίησης της ενιαίας δήλωσης.

Περιφέρειες

Επιστολή προς τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Ιατρίδη, στην οποία ζητείται να δοθεί δυνατότητα παράτασης του προγράμματος των Νέων Αγροτών για τουλάχιστον έναν μήνα, απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος.

Στην επιστολή αναφέρει «επανέρχομαι στο θέμα γιατί συνεχώς πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων, ότι η καταληκτική ημερομηνία της 16/05/2014 δεν επαρκεί για την συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την συμπλήρωση των φακέλων».

Συνεταιρισμοί

Την παράταση για 30 ημέρες στις καταθέσεις φακέλων του προγράμματος Νέων Αγροτών του ΠΑΑ, ζητά και ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, Νίκος Εμμ. Δασκαλάκης, «Η τελική οριστικοποίηση των δηλώσεων καλλιέργειας 2014 θα γίνει όπως γνωρίζουμε στις 9 Ιουνίου. Άρα μέχρι τότε, κανείς δεν θα έχει την οριστική δήλωση ΟΣΔΕ για να μπορέσει να καταθέσει πλήρη φάκελο. Αυτά θα έπρεπε να τα έχουν δει από το ΥΠΑΑΤ και να έχουν δώσει παράταση χωρίς να τους τη ζητάμε’’, ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ Νίκος Εμμ. Δασκαλάκης.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ