2014-05-20 11:56:04
Φωτογραφία για Ο Άνγκους Μίλερ για την Κύπρο: Αξιοποιείστε τον πλούτο σας
Ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και της Κοινοπολιτείας σε ζητήματα Φυσ. Αερίου και περιβάλλοντος... μιλά στην "24".

Μακροπρόθεσμα μπορούμε να έχουμε βιώσιμο πλούτο, βιαστικές κινήσεις θα επιφέρουν προβλήματα", δηλώνει στην "24", ο Άνγκους Μίλερ, ιδρυτικός διευθυντής της εταιρείας Quinsec Security Management, η οποία εκτός από το Λονδίνο, δραστηριοποιείται τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στην Μέση Ανατολή σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής ενέργειας, όπως διαβάζουμε στο 24h.com.cy.

Στο περιθώριο του πέμπτου Μεσογειακού Συνεδρίου για το πετρέλαιο και την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, ο κος Μίλερ τόνισε στην "24" πως "η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για σοβαρούς επενδυτές, αποδεικνύοντάς το εμπράκτως, άλλωστε διεθνείς εταιρείες έχουν πέσει πάνω από όλο αυτό και αυτό αν μη τι άλλο είναι σημάδι ότι το κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνει σοβαρά την θέση του στο να προσελκύσει επενδυτές".


Στο ερώτημά μας προς τον μέχρι πρότινος σύμβουλο της Βρετανικής Κυβέρνησης και της Κοινοπολιτείας για θέματα ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας, γιατί ένας επενδυτής να επιλέξει την Κύπρο σε θέματα φυσικού αερίου, ο κος Μίλερ ήταν κατηγορηματικός: "Υδρογονάνθρακες εντοπίζονται και ανακαλύπτονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε τεράστιες ποσότητες. Αρα ο ανταγωνισμός για το κεφάλαιο είναι πολύ μεγάλος. Στο ερώτημα, όμως, γιατί κάποιος να επενδύσει στην Κύπρο και όχι κάπου αλλού, Νότιο Αφρική ή Μέση Ανατολή ας πούμε, η απάντηση είναι γιατί πολύ απλά είναι μέλος της Ε.Ε. και καλύπτεται από την σχετική νομοθεσία στα εν λόγω θέματα. Εκτός από αυτό όμως, έχει και στρατηγική γεωγραφικά θέση. Αρα, ένα ακόμη, πολύ σημαντικό συν παραπάνω για την Κύπρο".

Ο κος Μίλερ τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ισορροπία μεταξύ πολιτικής και οικονομίας. "Εχουμε δει στο παρελθόν ότι όπου κυριάρχησε η πολιτική, τα πράγματα απέτυχαν, το ίδιο και όπου κυριάρχησε η οικονομία, πάλι τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αποτυχία.Με ισορροπία, όμως, των δύο πλευρών, πρακτικά θα έλθουν κοντά, θα κατανοήσουν και θα ερευνήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται".

Σε ό,τι αφορά καθαρά τα αποθέματα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του. "Με την πάροδο του χρόνου, μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, πέντε χρόνια πριν για παράδειγμα, όλα βρίσκονταν σε άκρως θεωρητικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, τόσο εδώ όσο και στο Ισραήλ. Τώρα έχουμε αέριο που πλέον παράγεται και δη στα ισραηλινά ύδατα και αυτό αποτελεί μεγάλη ανακάλυψη, ίσως την πρώτη από το 1999. Τα αποθέματα βρίσκονται εκεί, έχουμε την δυνατότητα να δούμε ακριβώς τί υπάρχει εκεί, πρέπει να αγανγωρίσουμε ότι δεν είναι όλα ωφέλιμα και επιτυχημένα, το καθένα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία βρισκόμαστε στα 4 δις βαρέλια πετρελαίου, ενώ πέντε χρόνια πριν βρισκόμασταν στο 1.7, ενώ και η ποσότητα αερίου αυξάνεται διαρκώς. Η ισορροπία έγγειται στο να αναγνωρίσουμε ότι δεν σημαίνει πως επειδή βρίσκεται εκεί είναι και οικονομικά ανακτήσιμο. Αλλά όσο περισσότερο βρεθεί, τόσο περισσότερο θα μπορέσει να αποτελέσει και αντικείμενο εκμετάλλευσης".

Τέλος, αν και πολύ συχνά διακρίνει μια υπεραισιοδοξία στα ζητήματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μεγαλύτερη ίσως από εκείνη που θα έπρεπε, δεν έκρυψε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, η Κύπρος μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τα κοιτάσματα και φυσικά τα έσοδα που μπορούν να αποφέρουν. "Στην Κύπρο υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι αύριο όλοι θα είμαστε πλούσιοι. Αλλά μακροπρόθεσμα, με τις κατάλληλες πολιτικές και το σχετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζονται οι υπουργοί, θεωρώ ότι υπάρχει βιώσιμος πλούτος που μπορεί να φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. Για την Κύπρο, όλα αυτά είναι πολύ καλά. Επίσης γνωρίζω ότι το πανεπιστήμιο της Κύπρου έχει εντάξει στα ακαδημαϊκά του προγράμματα σπουδές που αφορούν στο φυσικό αέριο. Ετσι μακροπρόθεσμα, τα οφέλη θα γίνουν ορατά στην καθημερινότητα, τα καταστήματα, τους προμηθευτές και τις οικογένειές τους".

Καταλήγοντας ακριβώς στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τον καίριο ρόλο του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη: "Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει και σίγουρα να διευκολύνει τις κατάλληλες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού καθεστώτος, του επενδυτικού καθεστώτος και της ασφάλειας, ούτως ώστε να έλθουν επενδυτές. Σε αυτούς άλλωστε απευθύνονται. Το σημαντικό για εμένα είναι να γίνουν κινήσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όχι για άμεσο όφελος. Οχι δηλαδή να πάρουμε λεφτά τώρα και να τελειώσουμε. Επίσης, διαμορφώνουμε πολιτικές τις οποίες μπορούμε να θέσουμε ενώπιον της Ε.Ε."

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα "24" στις 18/5/2014. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ