2014-05-20 18:40:48
Φωτογραφία για Ουκρανία: Ποιοι είναι οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία;
Φαβορί ο Ποροσένκο, αουτσάιντερ η Τιμοσένκο

Τους 21 θα φθάσουν τελικώς οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Τέσσερις, όμως, είναι οι κύριοι διεκδικητές του προεδρικού θώκου.

Πέτρο Ποροσένκο

Μεγιστάνας της βιομηχανίας ζάχαρης και ζαχαροπλαστικών ειδών, ο Πέτρο Ποροσένκο ήταν ο πρώτος Ουκρανός ολιγάρχης που υποστήριξε τις διαδηλώσεις εναντίον του ανατραπέντα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο 48χρονος στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών, ενώ υποστηρίζει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους δυτικούς θεσμούς.

Η σοκολατοποιία του, Ροσέν, μία από τις 20 κορυφαίες του κόσμου, έχει στοχοποιηθεί από τη Ρωσία.

Φέρεται να είναι ο νικητής των εκλογών με μερικές δημοσκοπήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Γούλια Τιμοσένκο


Γεννημένη στην ανατολική, βιομηχανικά ισχυρή Ουκρανία, διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για μικρό χρονικό διάστημα το 2005 και από το 2007 μέχρι το 2010, οπότε και υπέστη βαριά ήττα από τον κ. Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές.

Η 53χρονη κ. Τιμοσένκο ανέβηκε στην εξουσία μετά τις φυλοδυτικές  διαδηλώσεις του 2004, οι οποίες έγιναν γνωστές ως η «Πορτοκαλί Επανάσταση».

Έχει ισχυρές οργανωτικές ικανότητες και οξύ πολιτικό λόγο, με ικανότητα να προκαλέσει τόσο μίσος όσο και πίστη ανάμεσα στους Ουκρανούς πολίτες.

Στη δεκαετία του 1990 ενεπλάκη σε εμπορικές δραστηριότητες για το φυσικό αέριο, από τις οποίες κέρδισε εκατομμύρια και το προσωνύμιο η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών για κατάχρηση εξουσίας και αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι δημοσκοπήσεις τη δίνουν στη δεύτερη θέση υπολειπόμενη, όμως, σημαντικά του κ. Ποροσένκο.

 Σερχίι Τιγκίπκο

Τραπεζίτης και βουλευτής, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε διάφορες κυβερνήσεις, με υψηλότερο αξίωμα αυτό του υπουργού Οικονομικών.

Ήταν στο στενό κύκλο του κ. Γιανουκόβιτς  υπηρετώντας για μικρό διάστημα ως διευθυντής της προεκλογικής του καμπάνιας το 2004.

Τρίτος στις δημοσκοπήσεις, ο 54χρονος αντλεί τις περισσότερες ψήφους τους από τους Ρώσους και ρωσόφωνους Ουκρανούς της ανατολικής Ουκρανίας.

Επέκρινε την ηγεσία του Κιέβου για την αντιμετώπιση των αυτονομιστών, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά να στήσει γέφυρες με του ρωσόφωνους ιδιαίτερα όσον αφορά στα γλωσσικά τους δικαιώματα.

Μιχαΐλο Ντόμπκιν

Ο 44 ετών επιχειρηματίας είναι ο επίσημος υποψήφιος του Κόμματος των Περιφερειών, το οποίο ασκούσε την εξουσία στην Ουκρανία επί του κ. Γιανουκόβιτς.

Είναι πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία και στάθηκε απέναντι στις διαδηλώσεις υπέρ της Ευρώπης στο Κίεβο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της νέας κεντρικής κυβέρνησης.

Η προεκλογική του καμπάνια χρηματοδοτείται από τον πλουσιότερο άντρα της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος πρόσφατα καταδίκασε τις ενέργειες των φιλορώσων αποσχιστών και κάλεσε τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών να ανακτήσουν τον έλεγχο  στις πόλεις τους.

Ο κ. Ντόμπικν βρίσκεται στη λίστα με τους 30 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ο κ. Γιανουκόβιτς,  των οποίων τα κεφάλαια έχει παγώσει η Ελβετία λόγω του ρόλου τους στην ουκρανική κρίση.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ