2014-05-21 20:38:09
Φωτογραφία για Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
Και επίσημα το πρωτάθλημα βρίσκεται πλέον σε... ημέρες τελικών!

Οι πρωταγωνιστές των δύο φιναλίστ, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αλλά και του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ που θα διεκδικήσουν το δικό τους πρωτάθλημα, την τρίτη θέση, άνοιξαν τα χαρτιά τους εν όψει των αναμετρήσεων που αρχίζουν την Πέμπτη.

Τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες των «αιωνίων» προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους λέγοντας πολλάκις πως «κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τους τίτλους» στρέφοντας το ενδιαφέρον για αυτές καθ' αυτές τις αναμετρήσεις.

Γενικό συμπέρασμα πάντως ήταν πως αμφότεροι οι αντίπαλοι και στις δύο σειρές έδειξαν σεβασμό για τον αντίπαλο, αλλά είναι έτοιμοι για την τελική νίκη.

Οι τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών

Γιώργος Χαλβατζάκης (πρόεδρος ΕΣΑΚΕ): «Είχα πέρσι μία μεγάλη αγωνία, γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα. Σήμερα φτάνοντας στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, μπορώ να πω ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε ικανοποιημένοι
. Κάναμε κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε αύξηση στα εισιτήρια. Φέτος θέλουμε να φτάσουμε τα 200.000 εισιτήρια και είμαστε στο στόχο. Το νέο πρωτάθλημα θα αφιερωθεί να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Φέτος την τύχη να έχουμε επτά επαρχιακές ομάδες. Αυτό προσέδωσε υγεία και πρωτόγνωρη δυναμική.

Του χρόνου επανέρχεται η ΑΕΚ μια μεγάλη δύναμη που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του πρωταθλήματος. Σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Ευρώπη, που είναι η ατμομηχανή του πρωταθλήματος, καταφέραμε να έχει ο ΕΣΑΚΕ κεντρικές χορηγίες στα γήπεδα. Εταιρίες όπως η Υδρόγειος Ασφαλιστική, η Τράπεζα Πειραιώς και η Spalding, που μας έχει προσφέρει αποκλειστική μπάλα για το πρωτάθλημα, και σας ανακοινώνω πως υπάρχει και συμφωνία με κορυφαία εταιρία από το εξωτερικό.

Όταν πέρυσι τελείωσε το πρωτάθλημα είχαμε αγωνία για τα τηλεοπτικά. Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε οι 12 ομάδες με την NOVA. Αυτό προσέδωσε σιγουριά και στις μεταδόσεις όπως το είδατε στη σεζόν, κάτι που ήταν πρωτόγνωρο, αλλά και η οικονομική σιγουριά. Και βέβαια τη σχέση με την ΟΠΑΠ ΑΕ που είναι βασικός αρωγός του πρωταθλήματος και θα συνεχίσει να είναι.

Φέτος για πρώτη φορά είχαμε τις λιγότερες προσφυγές και θεωρώ πως τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Επίσης έχουμε άριστες σχέσεις με τον ΠΣΑΚ και την Ομοσπονδία.

Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η οικονομική εξυγίανση του Συνδέσμου. Για πρώτη φορά η οικονομική του χρήση είναι θετική, είχε πλεόνασμα. Με τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, ο ΕΣΑΚΕ κινείται σε σωστή κατεύθυνση».

Φραγκίσκος Αλβέρτης (προπονητής Παναθηναϊκού): «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάθομαι σε αυτό το πάνελ, αλλά είναι η πρώτη ως προπονητής. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μέσα σε μία αθλητική διαδρομή 25 χρόνων έχω δει τα πράγματα και από τις τρεις πλευρές. Στο παρκέ, στο να κάθεσαι στον πάγκο και να μην μπορείς να κάνεις κάτι, αλλά και να περνάνε όλα από τα χέρια σου. Η μεσαία δεν είχε γλύκα, οι άλλες δύο όμως είχαν ενδιαφέρον.

Καλούμαστε να κάνουμε το καθήκον μας και να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Οδηγός μας είναι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και για τις συνθήκες που μπορούν να επικρατήσουν σε έναν αγώνα Παναθηναϊκού Ολυμπιακού».

Δημήτρης Διαμαντίδης (αθλητής Παναθηναϊκού): «Μια ευχή όπως κάθε χρόνο. Καλά παιχνίδια δίχως ακρότητες και επεισόδια. Ο κόσμος να δει ωραία παιχνίδια. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι ένα συν αλλά δε λέει τίποτα αν μέσα στο παρκέ αν δε δείξουμε πως είμαστε καλύτερη ομάδα και αξίζουμε. Αντιμετωπίζουμε μία καλή και ποιοτική ομάδα και σαφώς θα πρέπει να ανεβάσουμε την απόδοση μας. Πάθος και θέληση έχουν και οι δύο ομάδες, θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να φτάσουμε σε έναν τίτλο ακόμα».

Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής Ολυμπιακού): «Επιθυμία όλων ήταν να είμαστε στο φάιναλ φορ, στις λεπτομέρειες χάθηκε και για τους δύο γιατί κάναμε αξιοπρόσεκτη πορεία. Πλέον στόχος είναι το πρωτάθλημα ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία. Τις προηγούμενες σεζόν υπήρχαν συγκεκριμένα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας που όπως δείχνει η ιστορία είναι ουσιαστικό.

Η προετοιμασία μας είναι πολύ καλή και τακτικά και φυσικά,. Είμαστε σε καλή κατάσταση. Αυτοί οι αγώνες θέλουν ιδιαίτερη προσέγγιση. Το να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ είναι δύσκολο σε συνδυασμό με την ποιότητα του Παναθηναϊκού. Πρωταγωνιστές πρέπεινα είναι οι παίκτες,. Αυτοί θα αποφασίσουν για τη σειρά».

Βασίλης Σπανούλης(αθλητής Ολυμπιακού): «Να γίνουν καλά παιχνίδια χωρίς ακρότητες και η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο να κερδίσει το πρωτάθλημα. Το μπάσκετ είναι ομαδικό και όχι ατομικό. Εγώ προσπαθώ μέσα από τις οδηγίες του κόουτς και το παιχνίδι της ομάδας να νικήσει η ομάδα. Δε με ενδιαφέρει τι κάνω εγώ γιατί αν νικήσει η ομάδα είμαι και εγΏ επιτυχημένος. Δεν είναι εύκολο να παίζεις με δύο και τρεις αντιπάλους. Δεν είναι μόνο το σκοράρισμα, αλλά και να βρω ελεύθερους συμπαίκτες πάνω στο παρκέ. Πρέπει να το αντιμετωπίσω. Δεν είναι μόνο η στατιστική αλλά να βοηθάς όλη την ομάδα όταν είσαι πάνω στο παρκέ. Θα προσπαθήσω ό,τι καλύτερο μπορώ για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Γιάννης Σφαιρόπουλος(προπονητής Πανιωνίου): «Είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση για δεύτερη σεζόν. Να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη θέση που έχουμε καταλάβει στην κανονική περίοδο κόντρα σε μία καλή ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Τη σεβόμαστε και γνωριζόμαστε καλά. Δικαίως βρίσκεται εδώ που βρίσκεται. Να γίνουν καλά παιχνίδια. Θέλουμε και πάλι την τρίτη θέση. με ότι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, η χρονιά είναι θετική.. Δεν είναι εύκολο σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα να είσαι τρίτος και να παίζεις και στο EuroCup. ;Eχουμε δώσει 49 παιχνίδι μέχρι σήμερα,. Μένει η τελευταία στροφή του μαραθωνίου και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Γιάννης Αθανασούλας (αθλητής Πανιωνίου): «Δε μετράνε οι νίκες στην κανονική περίοδο. Είχαν αντίκτυπο μόνο εκεί. Τα πλέι οφ είναι ένα καινούριο πρωτάθλημα. Ξεκινάμε σχεδόν από μηδενική βάση, έχοντας όμως το πλεονέκτημα έδρας, που ήταν βασικός στόχος μας. Παίζουμε τον δικό μας τελικό. Έχουμε τα κεκτημένα των δύο τελευταίων χρόνων και ο στόχος μας είναι να κατακτήσουμε και πάλι την τρίτη θέση».

Σούλης Μαρκόπουλος (προπονητής ΠΑΟΚ): «Είναι για το γόητρο. Ακόμα και αν δε γίνονταν οι μικροί τελικοί δε θα επηρεάζαν το πρωτάθλημα. Φέτος ήταν πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, βγάζοντας έξω Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ισοδύναμες ομάδες και δυνατές έδρες. Δεν ξέραμε το καλοκαίρι που θα βρεθούμε γιατί όλες οι ομάδες είναι δυνατές. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε από την αρχή. Να παίξουμε εδώ. Έχουμε απέναντι μια οργανωμένη ομάδα, με δυνατή άμυνα που με εξιτάρει και μου αρέσει πολύ. Όλοι οι παίκτες παλεύουν σε όλες τις φάσεις κάτι που δεν το βλέπει σε πολλές ομάδες. Θα είναι δύσκολη σειρά,. Πιστεύω στη δική μας ομάδα, έχει τη δυνατότητα να σπάσει την έδρα».

Κώστας Χαραλαμπίδης (αθλητής ΠΑΟΚ): «Φτάσαμε στο τέλος του πρωταθλήματος, ίσως αυτή η σειρά των αγώνων να μην παίζει ρόλο για πολλούς, για εμάς όμως φτάνοντας στο τέλος και έχοντας παρακαταθήκη το αξιόμαχο, θέλουμε να τερματίσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Έχουμε χάσει δύο παιχνίδια στην κανονική περίοδο αλλά έχουμε την ποιότητα να αντεπεξέλθουμε. Οι συνθήκες που θα επικρατήσουν δεν οιωνούν καμία... εμπόλεμη κατάσταση. Γίνονται ωραία παιχνίδι με τους φιλάθλους γιατί υπάρχει αλληλοσεβασμός. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο και στους τελικούς. Ίσως θα μπορούσαμε να παίζουμε εναλλάξ. Θα θέλαμε να δούμε κι εμείς αυτά τα μεγάλα παιχνίδια στους τελικούς».

«Δεν υπάρχει συμβόλαιο...»

Σε ερώτηση για την απουσία των ομάδων από το Final-4 και το κίνητρο που έχουν πλέον, ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε: «Και οι δύο ομάδες είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι ομάδες δεν πήγαν στο φάιναλ φορ, αν και κακομάθαμε λίγο γιατί τα τελευταία χρόνια ήταν εκεί και κατακτούσαν την Ευρωλίγκλα. Το κίνητρο είναι υψηλό και θα δούμε καλά παιχνίδια».

Και ο Βασίλης Σπανούλης συμπλήρωσε: «Δεν γίνεται να είσαι εκεί συνέχεια. Υπάρχουν και παράγοντες όπως οι τραυματισμοί που παίζουν ρόλο. Προχωράμε γιατί έτσι είναι ο αθλητισμός. Νιώθουμε ευλογημένοι για τα όσα έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα. Στόχος είναι το πρωτάθλημα. Είχαμε τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε καλύτερα αφού δεν πήγαμε στο φάιναλ φορ. Άλλες φορές μπορείς να κατακτήσεις όλους τους τίτλους άλλες όχι. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τις επιτυχίες. Πρέπει να βγαίνεις στο γήπεδο και να κατακτάς όποιον τίτλο σου παρουσιάζεται».

Για το γεγονός πως η μορφή των σειρών είναι διαφορετική, ο Γιώργος Χαλβατζάκης σημείωσε: «Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις. Γιατί να μην είναι και οι ημιτελικοί 1-1-1-1-1. Το έχουμε συζητήσει και θα μας απασχολήσει για την επόμενη χρονιά. Το έχουμε παρατηρήσει, κι εμένα δε μου αρέσε».

Ερωτώμενος για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει επικρατήσει στα περισσότερα παιχνίδια φέτος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέφερε: «Γράφονται διάφορα. Έχουμε παίξει τρεις φορές στο ΟΑΚΑ και δύο στο ΣΕΦ. Υπάρχουν κάποιοι που μετράνε τα παιχνίδια με ρεκόρ, παραβλέποντας το αν είναι σημαντικά. Υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες. Φέτος οι προσδοκίες ήταν να πάρει για τρίτη φορά την Ευρωλίγκα, κάτι που δεν έχει γίνει ξανά με αυτή τη μορφή, για να θεωρηθεί επιτυχημένος. Έπρεπε να παίξει εκτός έδρα το κύπελλο και στο πρωτάθλημα είχαμε ουσιαστικά χάσει το πλεονέκτημα. Το προφίλ μας είναι συγκεκριμένο. Ο Ολυμπιακός είχε sold out στο Top-16.Είναι από ποια οπτική θα τα δει κανείς. Αν τελειώσει η χρονιά χωρίς τίτλο θα με στενοχωρήσει αλλά κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τους τίτλους. Αλλά και αν δε το πάρουμε είναι να έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούσαμε.

Το φάιναλ φορ κάθε χρόνο δείχνει πως οι καλύτερες ομάδες πάνε να παίξουν από μία μεγάλη σεζόν. Και οι τρεις χαμένες πάνε να διαλύσουν. Δείτε πως είναι τώρα η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ. Πρέπει να κάνουμε μία αντικειμενική ανάλυση του τι γίνεται όλο το χρόνο. Στον αθλητισμό υπάρχει και η ήττα.

Σφαιρόπουλος: «Να μείνει ο Λιανός»

Ο τεχνικός του Πανιωνίου ρωτήθηκε και για το πόσο επηρεάζει την ομάδα του το γεγονός πως ο Ηλίας Λιανός έχει πει πως αποχωρεί. Για να απαντήσει: «Έχει προσφέρει πολλά στον Πανιώνιο και το μπάσκετ. Μετά από τις δηλώσεις και τα όσα έχει υποστηρίξει εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας απερίσπαστα. Δε θέλουμε να φύγει από το μπάσκετ και τον Πανιώνιο γιατί μετά από τις δύο μεγάλες ομάδες είναι ένας άνθρωπος που έχει μείνει πολλά χρόνια και έχει συνεισφέρει από την τσέπη του. Προσπαθούμε να είμαστε απερίσπαστοι. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο πρέπει να ξεχνάς ότι προβλήματα μπορεί να υπάρχουν».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ