2014-05-22 09:05:03
Φωτογραφία για Συμφωνία ΙΑΕΑ – Ιράν για νέα μέτρα διαφάνειας
Στην εφαρμογή πέντε νέων μέτρων που θα βελτιώσουν τη διαφάνεια του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμφώνησαν τo Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ένα από τα μέτρα αφορά στις δοκιμές εκρηκτικών υλών, κάτι που ανησυχεί τον ΟΗΕ καθώς μπορεί να σχετίζονται με ενδεχόμενη στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το Ιράν δεσμεύτηκε να παράσχει «από σήμερα έως την 25η Αυγούστου» όλες τις πληροφορίες που του έχουν ζητηθεί.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την επίσκεψη στο Ιράν ενός αξιωματούχου της ΙΑΕΑ χθες και προχθές στο πλαίσιο των συζητήσεων για μια συμφωνία με στόχο να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία) με στόχο την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας που θα εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματος.


Η ΙΑΕΑ και το Ιράν είχαν καταλήξει τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία διαφάνειας 7 σημείων, που οδήγησε ιδίως στην επιθεώρηση, στις αρχές Μαΐου, δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.

Το πρώτο από τα επιπλέον πέντε σημεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι «η ανταλλαγή πληροφοριών με την Υπηρεσία για το θέμα των καταγγελιών που σχετίζονται με την πυροδότηση εκρηκτικών, κυρίως στη συνέχιση των πειραμάτων με εκρηκτικά μεγάλης κλίμακας στο Ιράν».

Ένα ακόμη από τα νέα μέτρα αφορά στην χορήγηση πληροφοριών και εξηγήσεων για τις έρευνες «υπολογισμού και ανάπτυξης μοντέλων» που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν σχετικά με τη μεταφορά νετρονίων.

Η ύπαρξη των ερευνών του Ιράν σε αυτόν τον τομέα χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρα το 2011 από την ΙΑΕΑ ως ένα «ζήτημα (που προκαλεί) ιδιαίτερη ανησυχία» στην υπηρεσία, η οποία έκρινε απίθανο το ενδεχόμενο οι έρευνες αυτού του είδους να έχουν άλλο σκοπό πέραν του να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το Ιράν κατέληξαν επίσης σε συμφωνία που θα επιτρέψει την πρόσβαση της υπηρεσίας του ΟΗΕ σε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τις συσκευές φυγοκέντρησης – τις συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου – όπως επίσης και σε εργαστήρια παραγωγής και αποθήκευσης των συσκευών φυγοκέντρησης.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ