2012-04-23 09:57:07
Φωτογραφία για ΑΦΙΕΡΩΜΑ: El jugador, Ernesto Valverde
Τι ελπίδες έχεις να γίνεις διάσημος όταν η μοίρα όρισε να γεννηθείς σε ένα χωριό 279 κατοίκων σε υψόμετρο 2.000 μέτρων... κάπου κοντά στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία; Η αλήθεια είναι πως λίγες... Εκτός αν είσαι εργατικός. Σα... μυρμήγκι.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε Τεχεδόρ, όπως είναι το πλήρες όνομα του (σε λίγο καιρό πρώην...) προπονητή του Ολυμπιακού γεννήθηκε στις 9 Φλεβάρη του 1964 στο χωριουδάκι Βιαντάρ Ντε λα Βέρα, στην επαρχία Κάθερες. Κανείς τότε δε φανταζόταν ότι σήμερα ο Βαλβέρδε θα ήταν (μαζί με τον υπουργό Σελεστίνο Κορμπάχο) ο πιο διάσημος απόγονος του συγκεκριμένου χωριού.

Σίγουρα, πάντως, όχι οι γονείς του που αποφάσισαν να μετακομίσουν στη χώρα των Βάσκων, στηνΑλαβές, όταν ακόμη ο Ερνέστο ήταν νήπιο. Δε φαντάζονταν, επίσης, ότι αυτή η εθελούσια... βασκοποίηση τους, θα επέτρεπε στο μέλλον στο παιδί τους να γίνει δεκτός και να κάνει μεγάλη καριέρα με το καμάρι των Βάσκων, την Αθλέτικ Κλαμπ του Μπιλμπάο.


Μία σπάνια φωτογραφία με τον Ερνέστο... παιδάκι (κάτω αριστερά) που ανακαλύψαμε στο myspace ενός παιδικού του φίλου!

Μόνιμος κάτοικος Αλαβές, πια, ο Ερνέστο ανακαλύπτει από παιδί την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και αρχίζει να... δουλεύει για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Ο πατέρας του τον γράφει στιςακαδημίες της Αλαβές και όλα είχαν πια πάρει το δρόμο τους.

Ο Ερνέστο θα γινόταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής... Το Sportaction.gr, αποχαιρετώντας τονΕρνέστο Βαλβέρδε από την Ελλάδα, αφού σας παρουσίασε την μέχρι σήμερα καριέρα του προπονητή Βαλβέρδε, σας παρουσιάζει με λεπτομέρειες και... στοιχεία, την καριέρα του ποδοσφαιριστή Βαλβέρδε. Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε, λοιπόν, το κουβάρι των αναμνήσεων, γυρνώντας 30 χρόνια πίσω.

1982-1985 Αλαβές

Η καριέρα του ποδοσφαιριστή Ερνέστο Βαλβέρδε ως μέλος επαγγελματικής ομάδας ξεκινάει το καλοκαίρι του 1982 … Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός εντάσσεται από τις ακαδημίες στο δυναμικό της πρώτης ομάδας της Αλαβές που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο έγινε την έκτη αγωνιστική της σεζόν, στις 10 Οκτώβρη του 1982. Η Αλαβές υποδέχεται την Κάντις και ο προπονητής της, Γκαρθία Ντε Αντούανεμπιστεύεται φανέλα βασικού στον πιτσιρικά Βαλβέρδε που αγωνίζεται σε όλο το ενενηντάλεπτο της νίκης της ομάδας του με 1-0.

Ο Βαλβέρδε τα πάει καλά, στέκεται όρθιος στα… βαθιά και μάλιστα συνεχίζει στο βασικό σχήμα και τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές αφού τον εμπιστεύεται και ο νέος τεχνικός της ομάδας που αντικατέστησε τον Γκαρθία αμέσως μετά τοντεμπούτο του Βαλβέρδε!

Ο νέος κόουτς, Λουίζ Μαρία Αστόργκα δικαιώνεται για την εμπιστοσύνη του αφού βλέπει τον μικρό της ομάδας να σημειώνει και το πρώτο του επαγγελματικό γκολ: 24 Οκτωβρίου του 1982 και ο Βαλβέρδε πετυχαίνει στο 82ο λεπτό το γκολ της τιμής στην εντός έδρας ήττα από τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα με 1-3.

Στη συνέχεια ο Βαλβέρδε χάνει τη θέση του στην ομάδα και βλέπει όλη τη σεζόν από τον πάγκο ή την εξέδρα με μοναδική εμφάνιση μία επτάλεπτη συμμετοχή στο Αλαβές-Χέρκουλες τον Φλεβάρη του 1983.

Τα πράγματα δε πηγαίνουν καλά και για την Αλαβές που χάνει τη μάχη της παραμονής με τον Βαλβέρδε να την ακολουθεί στην 3η κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Και ένα εκπληκτικό στοιχείο; Συμπαίκτης του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Αλαβές, 30 ολόκληρα χρόνια πριν ήταν ο νυν μάνατζερ του, Ινιάκι Ιμπάνιεθ! 30 ολόκληρα χρόνια πριν Περίοδος 1985-1986: Σεστάο

Ο Βαλβέρδε επανέρχεται στη Σεγκούντα ντιβιζιόν το 1985 με τη φανέλα της Σεστάο, δεύτερο σταθμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Προπονητής του ο… νεαρός τότε, Χαβιέ Ιρουρέτα (στο πρώτο σταθμό της μετέπειτα μεγάλης προπονητικής του καριέρας) και συμπαίκτης του ο μετέπειτα βοηθός του, Γιον Ασπιάθου. Είναι προφανές ότι ο Βαλβέρδε στηρίχτηκε πολύ στις νεανικές του γνωριμίες αφού ήθελε δίπλα του «δικούς» του ανθρώπους.

Φωτογραφία ομαδική της Σεστάο: καθιστός ο Χαβιέ Ιρουρέτα στα... νιάτα του και στο χορτάρι, στην κάτω σειρά, δίπλα δίπλα, Ερνέστο Βαλβέρδε, Γιον Ασπιάθου

Στα 21 του πια, πιο έτοιμος ποδοσφαιρικά, ο Βαλβέρδε είναι βασικός στέλεχος της Σεστάο, αγωνίζεται2.096 λεπτά σε 31 παιχνίδια ενώ σημειώνει και έξι γκολ. Στις 29 Μαρτίου του 1986, μάλιστα, πετυχαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο τέρματα και πάλι κόντρα στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα στην εκτός έδρας νίκη της Σεστάο με 0-2 (στο 50’ και το 65’). Η Σεστάο τερματίζει δέκατη και ο Βαλβέρδε δείχνει έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Έτοιμος για να ανέβει επίπεδο.

Περίοδος 1986-1987: Εσπανιόλ

Και η ευκαιρία του δόθηκε το καλοκαίρι του 1986 όταν η Εσπανιόλ του Χαβιέ Κλεμέντε αποφασίζει να αποκτήσει τον Ισπανό μεσοεπιθετικό. Και ο Βαλβέρδε στα 22 του πια, φάνηκε έτοιμος να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Το ντεμπούτο του στην Πριμέρα έγινε την τελευταία ημέρα του Αυγούστου του 1986, στη Μαδρίτη, στο 1-1 της Ατλέτικο με την Εσπανιόλ όπου ο Βαλβέρδε αγωνίστηκε 30 λεπτά ως αλλαγή, κατάφερε όμως να πείσει τον Κλεμέντε ότι άξιζε να είναι στις βασικές του επιλογές.

Πράγματι, η σεζόν 1986-1987 τελείωσε με τον Βαλβέρδε να έχει43 συμμετοχές, τις 36 εκ των οποίων στη βασική ενδεκάδα τουΧαβιέ Κλεμέντε, αγωνίστηκε συνολικά 3.405 λεπτά (τα περισσότερα σε μια σεζόν σε ολόκληρη την καριέρα του) και πέτυχε και επτά γκολ.

Η πρώτη χρονιά του Ερνέστο στην Πριμέρα ήταν εξαιρετικήτόσο για τον ίδιο, όσο και την ομάδα του, την Εσπανιόλ, που κόντρα στα προγνωστικά, πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα και τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα, εξασφαλίζοντας την έξοδο της στο Κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου.

Συνοδοιπόρος του Βαλβέρδε στην πρώτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία; Μα ο… Ινιάκι Ιμπάνιεθ φυσικά που ήταν στο ρόστερ της Εσπανιόλ, όχι όμως και στις βασικές επιλογές του Κλεμέντε και αποχώρησε στο τέλος της περιόδου.

Περίοδος 1987-1988: Εσπανιόλ

Η επόμενη σεζόν (1987-1988) βρίσκει τον Βαλβέρδε και πάλι στο δυναμικό της Εσπανιόλ και πάλι στις βασικές επιλογές του νεαρού τότε Κλεμέντε με τον αγαπημένο Ερνέστο των φίλων του Ολυμπιακού να ολοκληρώνει τη σεζόν με 29 συμμετοχές, 2.187 αγωνιστικά λεπτά και 9 γκολ.

Και μπορεί η Εσπανιόλ να μην κατάφερε να επαναλάβει το θαύμα της περασμένης σεζόν αφού κατετάγη 15η στο πρωτάθλημα Ισπανίας, διέπρεψε όμως στο κύπελλο UEFA όπου έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης!

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987, ο Βαλβέρδε αγωνίστηκε στο πρώτο ευρωπαϊκό του παιχνίδι, στην αναμέτρηση Μπορούσια-Εσπανιόλ 0-1 (μπήκε αλλαγή στο ξεκίνημα της επανάληψης) ενώ στη ρεβάνς στη Βαρκελώνη, αγωνίζεται σε όλο το παιχνίδι και μάλιστα ανοίγει το σκορ στο 30ο λεπτό, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την πρόκριση – θρίαμβο με 4-1 επί των Γερμανών και πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ σε ευρωπαϊκό κύπελλο μπροστά σε 15.000 θεατές και υπό συνεχή βροχή..

Στη συνέχεια του UEFA, o Βαλβέρδε αγωνίστηκε και στις τέσσερις σερί ιταλοϊσπανικές αναμετρήσεις (αφού η Εσπανιόλ «πέταξε» εκτός διοργάνωσης διαδοχικά τις Μίλαν και Ίντερ) ενώ η ομάδα της Καταλωνίας ήταν ασταμάτητη και αποκλείοντας Βιτκοβίτσε και Μπρούχας προκρίθηκε στον τελικό του θεσμού.

Αντίπαλος (σε διπλούς τότε τελικούς) η Μπάγερ Λεβερκούζεν. 4 Μάη του 1988, η Εσπανιόλ με τον Βαλβέρδε στο βασικό σχήμα, κάνει… πάρτι και διαλύει με 3-0 τους Γερμανούς στο Σαρία και μοιάζει ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού ονείρου. Η ρεβάνς, όμως, είναι οδυνηρή για την Εσπανιόλ που (με τον Βαλβέρδε να μένει εκτός λόγω τραυματισμού) βλέπει τη Μπάγερ να φτάνει στο 3-0 και να παίρνει τελικά το κύπελλο στη διαδικασία των πέναλτι.

το πρώτο γκολ από το παιχνίδι στην Ισπανία

Περίοδος 1988-1989: Μπαρτσελόνα

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Ερνέστο Βαλβέρδε συνέχιζε χρόνο με το χρόνο να έχει ανοδική πορεία και έτσι μετά την εξαιρετική του διετία στην Εσπανιόλ, είχε φτάσει η ώρα για το πραγματικά μεγάλο βήμα: ο Βαλβέρδε δεν άλλαξε πόλη, άλλαξε όμως ομάδα αφού η θρυλική (και... μισητή για την Εσπανιόλ) Μπαρτσελόναπρόσεξε τις ικανότητες του και τον έκανε δικό της, το καλοκαίρι του 1988.

Ο Βαλβέρδε που παρουσιάστηκε με όλες τις… τιμές στο Καμπ Νου, έζησε από κοντά το χτίσιμο της ομάδας – μοντέλο του Γιόχαν Κρόιφ που θα σκορπούσε τον… τρόμο στη συνέχεια και υπήρξε συμπαίκτης με τεράστια ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (Θουμπιθαρέτα, Λίνεκερ, Λάουντρουπ, Κούμαν, Μπεκιριστάιν, Εουσέμπιο και πολλοί άλλοι).

Ο ίδιος ο Κρόιφ είχε σε εκτίμηση τον Βαλβέρδε για την εργατικότητα του (τι άλλο;…) και μάλιστα είχε αναφερθεί σε αυτόν στο βιβλίο του «Οι ποδοσφαιριστές μου και εγώ» όπου και είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθος να τον χρησιμοποιήσει ενώ δεν είχε συνέλθει τελείως από έναν τραυματισμό με συνέπεια να πάθει υποτροπή και να χάσει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Σε μια ομάδα με τέτοιο ρόστερ (και κατά συνέπεια ανταγωνισμό), ο Βαλβέρδε που ταλαιπωρήθηκε (όπως προαναφέραμε) και από τραυματισμούς, αγωνίστηκε μόλις σε έξι παιχνίδια της περιόδου 1988-1989,πανηγύρισε όμως τον πρώτο τίτλο της καριέρας του που ήταν μάλιστα και ευρωπαϊκός. Η Μπάρτσα έμεινε δεύτερη στο ισπανικό πρωτάθλημα, κατέκτησε όμως το κύπελλο Κυπελλούχων το 1989 νικώντας στον τελικό στις 10 Μάη, στη Βέρνη της Ελβετίας με 2-0 τη Σαμπντόρια, χωρίς πάντως να αγωνιστεί ο Βαλβέρδε.

Στο κύπελλο Κυπελλούχων, εξάλλου, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη θρυλική μπλαουγκράνα φανέλα ο Βαλβέρδε. Στο εκτός έδρας παιχνίδι των Καταλωνών με τη Λεχ Πόζναν (1-1 το τελικό σκορ), ο «Τσιγκούρι» αντικατέστησε στο 77ο λεπτό τον Καράσκο (στον πάγκο των πολωνών ήταν ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού,Γιουσκόβιακ). Ντεμπούτο στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη νέα του ομάδα, έκανε στο Οβιέδο-Μπαρτσελόνα (1-2 το τελικό σκορ, στις 20 Νοέμβρη του 1988) ενώ έπρεπε να περιμένει να… καλοκαιριάσει για να χριστεί σκόρερ.

Αυτό έγινε στο παιχνίδι Σεβίλλη-Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, στις αρχές Ιουνίου του 1989 με τον Βαλβέρδε να ισοφαρίζει στο 36’ το γκολ τουΜπενγκοετσέα από το 11’ και να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Περίοδος 1989-1990: Μπαρτσελόνα

Και στη δεύτερη (και τελευταία) σεζόν του στη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, ο Βαλβέρδε είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, αγωνιζόμενος σε 12 παιχνίδια της περιόδου 1989-1990, 640 λεπτά, πρόλαβε όμως να σημειώσει 6 γκολ.

Η Μπαρτσελόνα έμεινε τρίτη στο πρωτάθλημα πίσω από Ρεάλ και Βαλένθια, κατέκτησε όμως το κύπελλο Ισπανίας (2-0 τη Ρεάλ στον τελικό της Βαλένθια), και έτσι ο Βαλβέρδε πανηγύρισε το δεύτερο (και τελευταίο του, ως ποδοσφαιριστής φυσικά) τίτλο.

Όλα έδειχναν ότι οΒαλβέρδε δε θα συνέχιζε και τρίτο χρόνο στη Μπάρτσα του Κρόιφ (που από την επόμενη περίοδο άρχισε να σαρώνει τους τίτλους, παίρνοντας τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας στη σειρά) και πράγματι στο τέλος της σεζόν, έμεινε ελεύθερος από τους Καταλανούς, πρόλαβε όμως να ζήσει το δικό του εικοσαήμερο… μπλαουγκράνα δόξας!

Στις 31 Μάρτη, με δύο του γκολ, χαρίζει στη Μπάρτσα την εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν για τη 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος, «πυροβολεί» και πάλι δυο φορές την επόμενη αγωνιστική στο Μπαρτσελόνα-Βαλένθια 2-1 ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου μέρους με τα γκολ του στο 47 και το 64 και συνεχίζει το κρεσέντο του στην 34η ημέρα της Πριμέρα όταν με δικό του γκολ στο 15ο λεπτό ανοίγει το δρόμο για την άνετη επικράτηση της ομάδας του Κρόιφ στην έδρα της Κάντις με 4-0.

Περίοδος 1990-1991: Αθλέτικ Κλαμπ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μένει ελεύθερος από τη Μπαρτσελόνα και ο Χαβιέ Κλεμέντε που πλέον εργάζεται στην Αθλέτικ Κλαμπ, δε χάνει την ευκαιρία! Ο κόουτς που είχε συνεργαστεί αρμονικά με τον Βαλβέρδε τη διετία 1986-1988 στη Εσπανιόλ, εισηγείται στη διοίκηση την απόκτηση του και ο Βαλβέρδε αποκτάται από το καμάρι των Βάσκων. Και μπορεί, ο Κλεμέντε να μην… έβγαλε τη χρονιά στο πάγκο της ομάδας, αφου αντικαταστάθηκε μεσούσης της περιόδου από τον Ινιάκι Σάεθ, ο Βαλβέρδε όμως βρήκε το ποδοσφαιρικό του λιμάνι. Έμεινε στην Αθλέτικ, έξι σεζόν και έγινε βασικό στέλεχος στη επιθετική γραμμή της Αθλέτικ Κλαμπ.

Η πρώτη του χρονιά στο Μπιλμπάο ήταν και η πιο παραγωγική της καριέρας του αφού σε 36 παιχνίδια και 2.891 λεπτά, σημείωσε 14 γκολ αγωνιζόμενος ως εξτρέμ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Το ντεμπούτο του έγινε στις 2 Σεπτέμβρη του 1990 στην εκτός έδρας ήττα από την Τενερίφη ενώ το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Αθλέτικ, το πέτυχε στην πρεμιέρα του στο Σαν Μαμές, όταν με το τέρμα που σημείωσε στο 78ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Ρέαλ Μπούργκος οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 2-1.

Στις 6 Οκτώβρη του 1990, επέστρεψε στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα και μπορεί η ομάδα του Κρόιφ να κέρδισε άνετα με 4-1, ο Βαλβέρδε όμως είχε φροντίσει να… ανησυχήσει τον Ολλανδό πρώην προπονητή του, ισοφαρίζοντας σε 1-1 στο 34ο λεπτό.

Δείτε το εντυπωσιακό γκολ του Βαλβέρδε:

O Βαλβέρδε με την Εθνική Ισπανίας

Λίγες ημέρες μετά, στις 10 Οκτώβρη, ο Βαλβέρδε θα φορέσει για πρώτη και τελευταία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ο Ερνέστο θα αγωνιστεί για 20 λεπτά στον αγώνα για τα προκριματικά του Euro 1992, Ισπανία-Ισλανδία 2-1 στη Σεβίλλη.

Στις 15 του Δεκέμβρη, ήταν η σειρά της Ρεάλ να δεχθεί γκολ από τον Ερνέστο και μάλιστα αυτό το γκολ έδωσε τη σπουδαία νίκη στα «λιοντάρια» που επιβλήθηκαν με 1-0 των Μαδριλένων στο Σαν Μαμές.

Με 16 γκολ (14 στο πρωτάθλημα και 2 στο κύπελλο), ο Βαλβέρδε κατάφερε να μπει αμέσως στην καρδιά των Βάσκων που τον δέχθηκαν στην ομάδα τους αν και δεν ήταν καθαρόαιμος Βάσκοςόπως αναφέραμε στην αρχή του αφιερώματος.

Περίοδος 1991-1992: Εσπανιόλ

Στη δεύτερη χρονιά του στη Αθλέτικ, ο Βαλβέρδε ήταν και πάλι στις βασικές επιλογές τόσο του Σάεθ που ξεκίνησε τη χρονιά στον πάγκο, όσο και του Αραγκούρνεν που τον διαδέχθηκε, αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος και 2.249 λεπτά, σημειώνοντας 4 γκολ (προσέθεσε άλλα πέντε στο Κόπα Ντελ Ρέι).

Πιο έντονη ανάμνηση από τη σεζόν 91-92 ήταν το γκολ που σημείωσε στο 85ο λεπτό της αναμέτρησηςΣεβίλλη-Αθλέτικ στις 2 Φλεβάρη του 1992 και με το οποίο οι Βάσκοι πήραν σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-1.

Η ομάδα κατετάγη όμως 14η σε μία ακόμη μέτρια χρονιά της στο ισπανικό πρωτάθλημα και οι διοικούντες αποφάσισαν να δώσουν το καλοκαίρι του 1992, τα ηνία στον Γιουπ Χάινκες με τον Βαλβέρδε να έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με ένα ακόμη μεγάλο όνομα της προπονητικής και να μάθει πράγματα που θα χρησιμοποιούσε αργότερα ως προπονητής.

Περίοδος 1992-1993: Αθλέτικ Κλαμπ

Ο Γερμανός δίνει το στίγμα του και οδηγεί τη Αθλέτικ στη όγδοη θέση του πρωταθλήματος με τον Βαλβέρδε να είναι και πάλι από τα πρώτα βιολιά.

«Δένει» με τον βασικό στράικερ της ομάδας, Κούκο Χιγάντα που τελειώνει τη σεζόν με 17 γκολ και τον Βαλβέρδε να είναι ο άξιος συμπαραστάτης του με 11 τέρματα στο πρωτάθλημα. Κάνει… ποδαρικό αφού ανοίγει το σκορ στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος στο Σαν Μαμές κόντρα στην Κάντιθ τις 6 Σεπτέμβρη του 1992. Σημειώνει δύο γκολ στο… τρελό Αλμπαθέτε-Αθλέτικ 4-5 τον Μάη του 1993 και κλείνει τη σεζόν όπως την άνοιξε: με γκολ στην τελευταία αγωνιστική, πάλι σε εντός έδρας παιχνίδι, στοΑθλέτικ Κλαμπ-Εσπανιόλ 2-0.

Περίοδος 1993-1994: Αθλέτικ Κλαμπ

Ο Χάινκες παραμένει στο τιμόνι των Βάσκων και για την περίοδο 1993-1994 και η δουλειά του αποδίδει καρπούς αφού η Αθλέτικ τελειώνει το πρωτάθλημα στην πέμπτη θέση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, στα 29 του πια, συνεχίζει να είναι βασικός, αγωνιζόμενος σε 31 από τα 34 παιχνίδια της σεζόν, πετυχαίνοντας 9 γκολ στο πρωτάθλημα σε 2.582 λεπτά.

6 Φλεβάρη του 1994 και η Αθλέτικ πανηγυρίζει μεγάλη νίκη στην έδρα της πρωταθλήτριας Μπαρτσελόνα με 2-3 με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να δείχνει το δρόμο για τη νίκη ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό παγώνοντας το Καμπ Νου, στην πιο εντυπωσιακή του στιγμή στη σεζόν (είναι σαφές ότι ο Βαλβέρδε δε φοβόταν ούτε ως παίκτης τα μεγάλα παιχνίδια).

Δείτε το βίντεο που αρχίζει με τον Βαλβέρδε να κάνει δηλώσεις στην ισπανική τηλεόραση:

Η χρονιά τελείωσε με τον Βαλβέρδε να είναι πάλι συνεπής με το ραντεβού στο σκοράρισμά στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της περιόδου αφού σημειώνει δύο γκολ στις 14 Μάη του 1994 στη νίκη της Αθλέτικ επί της Τενερίφης με 3-2 στην 38η και τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

Περίοδος 1994-1995: Αθλέτικ Κλαμπ

Ο Γιουπ Χάινκες αποχωρεί από τη Βασκωνία μετά από μια διετία στον πάγκο της Αθλέτικ και προπονητής της ομάδας για την περίοδο 1994-1995 αναλαμβάνει ένας παλιός γνώριμος του Βαλβέρδε, ο Χαβιέ Ιρουρέτα, προπονητής του στη Σεστάο, δέκα χρόνια πριν.

Ο Ιρουρέτα, πάντως, δε θα τελειώσει τη σεζόν αφού μετά τη διετία σταθερότητας με τον Χάινκες, η διοίκηση της Μπιλμπάο… «τρώει» άλλον έναν προπονητή και η χρονιά τελειώνει με τον Αμορότου να έχει διαδεχθεί τον Ιρουρέτα.

Η πέμπτη θέση της περασμένης περιόδου, πάντως, δίνει στην Αθλέτικ την ευκαιρία να παίξει μετά από χρόνια στην Ευρώπη και το κύπελλο uefa ενώ η σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα τελειώνει με την ομάδα της Βασκωνίας να τερματίζει όγδοη.

Ο Βαλβέρδε έχει φτάσει τα 30 του χρόνια και βλέπει να μειώνεται η παρουσία του στην ομάδα, αφού τελειώνει τη σε ζόν με 20 παιχνίδια, 1.116 λεπτά και πέντε γκολ (όλα μάλιστα στον δεύτερο γύρο της Λα Λίγκα).

Αυτή τη χρονιά, πάντως, ο Ερνέστο θα έχει την πρώτη του γνωριμία με κάτι το… ελληνικό, για την ακρίβεια κυπριακό: η Αθλέτικ κληρώνεται με την Ανόρθωση και ο Βαλβέρδε είναι στη βασική ενδεκάδα της Αθλέτικ στην αναμέτρηση Ανόρθωση-Αθλέτικ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στις 13 Σεπτέμβρη 1994.Ακριβώς 13 χρόνια και 11 μήνες πριν το δραματικό για τον Ολυμπιακό ντεμπούτο του ως προπονητής στο ίδιο γήπεδο (Ανόρθωση-Ολυμπιακός 3-0 στις 13/8/2008), ο Βαλβέρδε βιώνει ως ποδοσφαιριστής ανάλογη… τραγωδία.

Οι Κύπριοι επικρατούν με 2-0 με τον Σίνισα Γκόγκιτς να ανοίγει το σκορ με υπέροχο γκολ και γίνονται φαβορί για την πρόκριση. Στη ρεβάνς (χωρίς τον Βαλβέρδε), όμως, οι Βάσκοι κάνουν το 3-0 και συνεχίζουν στο θεσμό, αποκλείουν στη συνέχεια τη Νιουκάστλ πριν μείνουν έξω από την Πάρμα.

Περίοδος 1995-1996: Αθλέτικ Κλαμπ

Η επόμενη περίοδος, 1995-1996 είναι και η τελευταία του Βαλβέρδε στην Αθλέτικ με την πτωτική πορεία τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας να συνεχίζονται. Η χρονιά ξεκινάει με προπονητή τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς (που είδαμε για… λίγο και στο ελληνικό πρωτάθλημα στον πάγκο της ΑΕΚ) και τελειώνει με τον Αμορότου (όπως και η περσινή) με τον Βαλβέρδε να βιώνει από πρώτο χέρι πόσο ανασφάλεια έχει η δουλειά που θα επέλεγε αργότερα να ακολουθήσει.

Η Αθλέτικ τερματίζει 12η και ο Βαλβέρδε αγωνίζεται μόλις σε 13 παιχνίδια, σημειώνοντας 1 γκολ σε 446 λεπτά. Το τελευταίο του γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα των λιονταριών, ο Βαλβέρδε το σημείωσε στις 21 Απρίλη του 1995 στην αναμέτρηση Αθλέτικ-Τενερίφη 2-0 στην 37η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος ενώ τελευταίο του παιχνίδι μπροστά στο κοινό του Σαν Μαμές που τον λάτρεψε ήταν στις 5 του Μάη του 1996 (Αθλέτικ-Αλμπαθέτε 2-2).

Περίοδος 1996-1997: Μαγιόρκα

Μετά από 188 παιχνίδια με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και 50 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποχωρούσε από την ομάδα των Βάσκων και το καλοκαίρι του 1995 συμφωνούσε να ενισχύσει τη Μαγιόρκα, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος. Προπονητής του; Ο μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού, Βίκτορ Μουνιόθ.

Ο Βαλβέρδε στα 32 του χρόνια και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, αγωνίζεται 619 λεπτά στο πρωτάθλημα σε 18 παιχνίδια και σημειώνει δύο γκολ. Το τέλος της σεζόν βρίσκει τη Μαγιόρκα να πανηγυρίζει την άνοδο της στην πρώτη κατηγορία, ο Βαλβέρδε όμως έχει πάρει την απόφαση του: δε θα αγωνιστεί με τη φανέλα της στην «μεγάλη» κατηγορία αφού σε ηλικία 33 ετών αποφασίζει να κρεμάσει οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να κυνηγήσει με όπλο τις εμπειρίες, την εργατικότητα και την ευφυία την επόμενη του δουλειά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ποδοσφαιριστής Βαλβέρδε τέλος, είχε έρθει η ώρα για τον προπονητή, σενιόρ Ερνέστο Βαλβέρδε.

Για την… ιστορία να αναφέρουμε ότι το τελευταίο του γκολ ως ποδοσφαιριστής το πέτυχε στις 2 Νοεμβρίου 1996 (Αλμερία-Μαγιόρκα 2-1). Τελευταία φορά που φόρεσε αθλητική εμφάνιση; 1 Ιούνη του 1997 στο Σαλαμάνκα-Μαγιόρκα 3-1 (μπήκε ως αλλαγή στο 82ο λεπτό).

Μετά από 21.894 λεπτά, 319 παιχνίδια και 77 γκολ, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε αποφασίσει ότι είχε έρθει η στιγμή να συνεχίσει το μαγικό του ταξίδι στο χώρο του ποδοσφαίρου ως προπονητής.

Πήγε πίσω στην Αθλέτικ, ανέλαβε τις ακαδημίες, σήκωσε τα μανίκια και άρχισε να… δουλεύει. Και όλα δείχνουν ότι το αφιέρωμα του Κυριάκου Ζαράνη στον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε θα χρειαστεί στο μέλλον… επικαιροποίηση αφού ο Ernesto Valverde Tejedor από τη Viandar de la Veraέχει πολλά ακόμη να γευτεί στην καριέρα του…

Mε σεμνότητα, εργατικότητα, ήθος, ταλέντο και προσπάθεια, ο Ερνέστο Βαλβέρδε συνεχίζει το δρόμο του προς την κορυφή. Adiós señor y buena suerte...

Sportaction.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ