2014-05-24 08:31:58
Φωτογραφία για Η κρίση στη Ουκρανία καθηλώνει στο έδαφος αμερικανικούς πυραύλους
SPACE.COM

Οι πύραυλοι Atlas 5 χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με μελέτη του Πενταγώνου οι εναλλακτικές επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Η κρίση στην Ουκρανία, μέσα από την διπλωματική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας, είχε μία ακόμα παράπλευρη απώλεια, τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό θα συμβεί γιατί η ρωσική πλευρά, απαντώντας στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, επέβαλλε περιορισμούς στην αμερικανική πρόσβαση χρήσης των ρωσικών κινητήρων RD-180, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στους πυραύλους Atlas 5.

Οι πύραυλοι Atlas 5 χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με μελέτη του Πενταγώνου οι εναλλακτικές επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Η εν λόγω μελέτη αφορά στην ουσία το πόρισμα της Επιτροπής Μίτσελ, που παραγγέλθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και ήρθε στη δημοσιότητα από το Space News. Η επιτροπή που ανέλαβε να εξετάσει το θέμα είχε επικεφαλής τον πτέραρχο ε.α. Μιτς Μίτσελ, ενώ αναπληρωτής του ήταν ο Μάικ Γκρίφιν, πρώην διευθυντής της NASA.


NASA

Η ρωσική πλευρά, απαντώντας στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, επέβαλλε περιορισμούς στην αμερικανική πρόσβαση χρήσης των ρωσικών κινητήρων RD-180, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στους πυραύλους Atlas 5.

Κατά την έρευνα που διεξήχθη, η επιτροπή διαπίστωσε ότι η απώλεια των κινητήρων RD-180 και η συνεπακόλουθη καθήλωση των πυραύλων Atlas 5, θα οδηγήσει σε αναβολή έως και 31 αποστολές κοστίζοντας στις ΗΠΑ σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την καθυστέρηση έως εννέα εκτοξεύσεων, για ένα χρονικό διάστημα δύο ετών, ενώ το χρηματικό κόστος θα ανέλθει στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Επιτροπή Μίτσελ, προτείνει στο πόρισμά της την επιτάχυνση του τωρινού χρονοδιαγράμματος απόκτησης κινητήρων RD-180, αποφεύγοντας παράλληλα την αμερικανική συμπαραγωγή  ή αντιγραφή τους. Αντίθετα, προτείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δρομολογήσουν την παραγωγή δικών τους κινητήρων για τους συγκεκριμένους πυραύλους.

Οι κινητήρες RD-180 κατασκευάζονται από τη ρωσική NPO Energomash και διατίθενται εμπορικά από την RD-Amross, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των Energomash και United Technologies. Οι ολοκληρωμένοι κινητήρες διατίθενται στην United Launch Alliance, κοινοπραξία των Lockheed Martin και Boeing, που έχει συσταθεί το 2006 και αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών εκτόξευσης διαστημικών σκαφών για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Space News είναι προγραμματισμένες 38 εκτοξεύσεις Atlas 5, αλλά οι United Launch Alliance και RD-Amross έχουν διαθέσιμους μόλις 16 έτοιμους κινητήρες RD-180.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ