2014-05-24 11:36:30
Φωτογραφία για ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο καθώς κατέγραψε το πρώτο της πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι ασήμαντο για μια χώρα που δοκιμάζεται, ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη στο ''Βήμα''. Όπως τόνισε ο ίδιος πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, και παρόλο που δεν θα έλεγα ότι είναι στον δρόμο να βγει από το μνημόνιο, είναι εντούτοις προς την κατεύθυνση, να μπορέσει να απαλλαγεί από την εξωτερική βοήθεια. Τα προγράμματα λειτούργησαν.

Σε ό,τι αφορά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη υπογραμμίζει πως είναι αλήθεια πως ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε οι κυβερνήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αυτό είναι δουλειά των εταιρειών, των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών κτλ. Είναι αυτοί που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε εφαρμογή ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στην οικονομία να γίνει πιο γόνιμη σε θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης με τις πολιτικές που είναι προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη και την εργασία.


Είναι οι δυο πλευρές ενός νομίσματος. Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία συσσωρεύοντας κάθε χρόνο μεγαλύτερα ελλείμματα. Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία αυξάνοντας με τρόπο ανεύθυνο το επίπεδο των δημόσιων χρεών. Η πραγματική απάντηση βρίσκεται στην ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρώπης να οργανώσουν καλύτερα τις δημόσιες επενδύσεις τους. 

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα μέσα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων. Θα πρέπει με τα εργαλεία που είναι στην διάθεση μας να επαναπροσδιορίσουμε την τροφοδοσία των πιστώσεων προς στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα πρέπει η ΕΚΤ, τη στιγμή που τροφοδοτεί τις τράπεζες, να εξηγήσει ότι αυτές είναι στις υπηρεσίες της πραγματικής οικονομίας κι όχι το αντίθετο, υπογραμμίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα επιθυμούσε την νέα ευρωπαική επιτροπή αναφέρει ότι θα ήθελα η επόμενη επιτροπή να είναι περισσότερο πολιτική. Θα ήθελα η σύνθεση της να αποτελείται από πολιτικούς που να έχουν ένα προφίλ με το οποίο θα ενεργούν στην Ευρώπη με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό. Δεν θα ήθελα να έχω μια επιτροπή που η σύνθεση της είναι ανώτατοι αξιωματούχοι, τους οποίους θαυμάζω, αλλά που πολύ συχνά έχουν φρενάρει τον ενθουσιασμό μου. Θα ήθελα να αντικατασταθούν από έμπειρους πολιτικούς.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ