2014-05-25 16:38:06
Φωτογραφία για Η Τουρκία το Χρυσό Φοίνικα, η Ελλάδα τίποτα!
Θρίαμβος Τουρκίας και Νουρί Μπίλγκε Τσειλάν (55 ετών)! Στην χθεσινοβραδινή τελετή απέσπασε Palme D’ Or (Χρυσό Φοίνικα) δια χειρός της προέδρου του Jury Τζέιν Κάμπιον. Η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που σε όλα αυτά τα 67 χρόνια του φεστιβάλ έχει καταφέρει να κερδίσει Χρυσό Φοίνικα (Δασκάλα Πιάνου).

Τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας; «Χειμερία νάρκη» του Νουρί Μπίλγκε Τσειλάν. Φιλοσοφικό πόνημα εξαντλητικής διάρκειας σχεδόν τριών ωρών και είκοσι λεπτών

Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «Τα θαύματα» (Ιταλία) της Αλις Ρορ Βάχερ όπου μία εκ των πρωταγωνιστών είναι η Μόνικα Μπελούτσι!

Σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher» (ΗΠΑ) με Στιβ Γκάρελ, Τσέινινγκ Τέιτουμ και Μαρκ Ραφάλο

Βραβείο της επιτροπής (εξ ημισείας): «Mommy» (Μαμά) του 25χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν και «Αντίο στην γλώσσα» του 83 Ζαν Λικ Γκοντάρ. Ο νεώτερος με τον πιο ηλικιωμένο σκηνοθέτη αυτού του φεστιβάλ. Τα τιμημένα Νιάτα μαζί με τα τιμημένα γηρατειά


Σεναρίου: Αντρέι Ζιαγκίντσεφ «Λεβιάθαν» (Ρωσία)

Γυναικεία ερμηνείας: Τζούλιαν Μουρ για το «Maps to the Stars» του Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ (ΗΠΑ-Καναδάς). Απούσα στην τελετή αφού είχε σπεύσει να επιστρέψει στο Λος Αντζελες μετά τα γιούχα που ακούστην στο τέλος της προβολής!

Ανδρικής: Τίμοθι Σπολ για το «Mr Turner» του Μάικ Λι (Αγγλία)

Camera D’ Or (Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη): Στην γαλλική παρέα τριών Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπεργκέρ, Σαμουέλ Τι για την κομεντί «Party girl» (Γαλλία)

Ακόμα στο παράλληλο πρόγραμμα «Ένα κάποιο βλέμμα» βραβείο καλύτερης ταινίας έλαβε η ουγγρική «Λευκός Θεός» και το δεύτερο η νορβηγο-σουηδική «Ο τουρίστας».

Το «Xenia» του Πάνου Κούτρα (κι αυτό στο ίδιο παράλληλο πρόγραμμα) αγνοήθηκε.

Όπως αγνοήθηκε η εξαιρετική αφρικανική «Τιμπουκτού» που βάζω στοίχημα θα κάνει μεγάλη καριέρα στο παράλληλο κύκλωμα. Όπως αγνοήθηκε σκανδαλώς η ερμηνευτική ανωτερότητα της Μαριόν Κοτιγιάρ για την ταινία «Δύο μέρες και μία νύχτα».

Το συμπέρασμα εντελώς μελαγχολικό: Τόπο στο ΚΑΠΗ. Αν λάβει κάποιος υπ' όψιν του την ηλικία της Τζούλιαν Μουρ, του Τίμοθι Σπολ, του Γκοντάρ! Και το πιο μελαγχολικό ότι ναι μεν ο Τσειλάν και η Τουρκία αλλά φοβούμαι και μακάρι να διαψευστώ, το κοινό θα καταληφθεί από υπνηλία!

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ