2014-05-26 22:12:06
Φωτογραφία για Σπύρος Παυλίδης: Το ρήγμα της Ανατολίας ξύπνησε
Τη δραστηριοποίηση πολλών γειτονικών ρηγμάτων που διεγέρθηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό 6.9 Ρίχτερ στην τάφρο του... Βορείου Αιγαίου, προανήγγειλε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης στο radio1d.gr.

Όπως χαρακτηριστικά είπε "πολλοί υποθαλάσσιοι μετασεισμοί 6.5-7.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να συμβούν στην περιοχή από τον κόλπο του Σάρος στην Τουρκία μέχρι και τη νότια θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. Ευτυχώς η μεγάλη αυτή σεισμική ενέργεια εκλύεται υποθαλάσσια".

Ο πολύ ισχυρός σεισμός -όπως τον χαρακτήρισαν οι επιστήμονες- ενεργοποιεί μια ζώνη ρηγμάτων 40-45 χιλιομέτρων στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου και σύμφωνα με τα δεδομένα των επιστημόνων δεν αποκλείεται να ο επόμενος σεισμός να προκληθεί στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της Σαμοθράκης.

Η ζώνη ρηγμάτων της Ανατολίας στην οποία ανήκει και η τάφρος του Βορείου Αιγαίου είναι μια πολύ καλά μελετημένη περιοχή κι ευτυχώς η σεισμική ενέργεια που εκλύεται από εκεί μπορεί να είναι μεγάλη αλλά η έκλυσή της γίνεται υποθαλάσσια
. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ έχει καταγράψει όλα τα ενεργά ρήγματα στην Ελλάδα σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων , η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ οποιονδήποτε. Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος share , ενώ υπήρξε συνεργασία με το αντίστοιχο ινστιτούτο της Ρώμης.

Παρόλο που ούτε ο ΟΑΣΠ, ούτε το Κράτος στήριξε αυτή την προσπάθεια, μέσω του ΙΓΜΕ το πρόγραμμα καταγραφής όλων των σεισμικών δεδομένων για τη χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί.Πηγή: radio1d.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ