2014-05-28 07:48:20
Φωτογραφία για Ο ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Σόιμπλε: Ολοκλήρωση των προγραμμάτων δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων

Ντάισελμπλουμ: Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα για πρωτογενές πλεόνασμα Διαδικασία ενδοσκόπησης ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών. Οι επικεφαλής των 28 κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για να την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικιστικού κύματος, πριν από το διορισμό του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν πρώτη δύναμη, κυρίως στη Γαλλία και τη Βρετανία, το Εθνικό Μέτωπο και το UKIP αντίστοιχα.

Οι «28» έδωσαν «εντολή» προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όταν αυτές σχηματιστούν καθώς και με τους επικεφαλής των ομάδων αυτών ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ρομπέι τόνισε μετά τη Σύνοδο ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.


Όπως είπε συνάντησε ήδη τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΚΛ), καθώς η κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές. Αλλά η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. απέχει ακόμη πολύ.

«Είναι το ΕΛΚ που κέρδισε τις εκλογές» παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο Φαν Ρομπέι «ερευνά αν υπάρχει η δυνατότητα της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο». Όπως είπε «θα ελέγξει αν υπάρχουν αυτές οι δύο πλειοψηφίες και αν αυτό είναι εφικτό θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη για μια «ευρεία πλειοψηφία», όμως κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Στο τέλος, «δεν αποκλείεται ότι Γιούνγκερ να είναι εκείνος που θα διοριστεί», δήλωσε μια πηγή της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο Ρομπέι θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αυτό δεν πρέπει να σέρνεται πάρα πολύ καιρό» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Θέλω η Ευρώπη να αλλάξει. Πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία», είπε ο Ολάντ. «Ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά όχι μόνο για τη Γαλλία», ανέφερε. «Είναι πρόβλημα για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ αυταρχική, είναι πολύ ενοχλητικό αυτό» είπε ο Καμερον. «Η  Ε.Ε. δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Ρέτσι, ζήτησε επίσης «την αλλαγή των πολιτικών της Ε.Ε.» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα καλύτερο τρόπο που να δαπανώνται τα ευρωπαϊκά χρήματα. « Όποιος θέλει να σώσει την Ευρώπη, πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη», είπε.  «Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση πήγε προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Σόιμπλε: Ολοκλήρωση των προγραμμάτων δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων

«Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε την Τρίτη μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο. Απέρριψε ως ανοησίες τα περί γερμανικής Ευρώπης, μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη και τη νομισματική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  

«Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ» είπε και πρόσθεσε ότι: «Θα ήταν καταστροφικό να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, παρά την πρόοδο που έχουμε επιτύχει. Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων».

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έγιναν στο συνέδριο που διοργάνωσε η «Hertie School of Governance» στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε «ανοησίες» τις εικασίες περί «γερμανικής Ευρώπης» και ανέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης συνοχής και ανάπτυξης της Ε.Ε..

Τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των διατλαντικών αγορών και των στοχευμένων επενδύσεων στην καινοτομία, και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη νομισματική πολιτική, η οποία, όπως είπε, «δεν αποτελεί υποκατάστατο μεταρρυθμίσεων» και μπορεί να υπονομεύσει την πρόθεση των πολιτικών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες «φούσκες» στην προσπάθεια «να προωθήσουμε τη ρευστότητα και την παροχή πιστώσεων» και αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, τα οποία εκτίμησε ότι δημιουργούν λανθασμένα κίνητρα και καταστρέφουν τη δομή των τιμών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει, όπως εξήγησε, σε ανεύθυνες και επιπόλαιες αποφάσεις για επενδύσεις. «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», δήλωσε και επισήμανε ότι η ρευστότητα είναι μεγάλη, όχι μόνο στη Γερμανία και στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, για να προσθέσει ότι, εάν δεν υπήρχε η ανεξαρτησία και τα όρια της εντολής της ΕΚΤ, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. «Ζούμε σε ιδιαίτερες εποχές, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, επισήμανε πως κατέστη σαφές ότι το θέμα δεν είναι μόνο η οικονομία. «Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να γίνει πιο ισχυρή και, το πιο σημαντικό, η πολιτική της Ευρώπης πρέπει να γίνει πιο ευδιάκριτη. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία τα οποία πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχημένα και μακροπρόθεσμα, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ισχυροί», ανέφερε.

Μιλώντας για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, τόνισε ότι χρειάζεται μια πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. «Θα ήταν επιπλέον εφικτό να χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό ως εργαλείο προκειμένου να θέσουμε προτεραιότητες σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη και να στηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε κι έκανε λόγο για την ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται με αποκεντρωμένο τρόπο. «Θα μπορούσα, ωστόσο, να δω έναν Επίτροπο Προϋπολογισμού, ο οποίος θα είχε την εξουσία να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες στους οποίους έχουμε όλοι συμφωνήσει. Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος της συμμόρφωσης των κρατών-μελών προς τους όρους που έχουν συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε καλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχω κατ’ επανάληψη προτείνει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν, κάτι που θα άλλαζε την επικοινωνία στην Ευρώπη με πολύ αποτελεσματικό τρόπο», συνέχισε, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την πολιτική ένωση.

«Ο όρος "πολιτική ένωση" είναι πολύ θολός. Όπως και το "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης". Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ήδη, αλλά και πάλι η έκφραση είναι πολύ ασαφής για να περιγράψει με ακρίβεια τον ειδικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, μιλούμε για μια πολυεπίπεδη δημοκρατία» είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι για την Ευρώπη, λέγοντας ότι εξακολουθούμε να διαθέτουμε τη μεγαλύτερη "ήπια ισχύ" στον κόσμο, αλλά, όπως τόνισε η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τον διεθνή ανταγωνισμό. «Σε αυτόν τον διεθνή ανταγωνισμό η Ευρώπη έχει πιθανότητες να επιβιώσει μόνο εάν ενεργεί ως σύνολο και εάν εργάζεται διαρκώς για τη βελτίωσή της, για την πολιτική δομή και για την ανταγωνιστικότητά της. Για χάρη των μοναδικών χαρακτηριστικών μας, η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι λίγο καλύτερη, λίγο πιο σταθερή και λίγο πιο ελκυστική από άλλες περιοχές του κόσμου», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Μάριο Μόντι σχετικώς με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη λειτουργία της κοινής αγοράς, τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι ο ίδιος θα ήθελε η Βρετανία όχι απλώς να μείνει στην Ε.Ε., αλλά να ενταχθεί και στην Ευρωζώνη. Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη συνοχή, προκειμένου το κοινό νόμισμα να παραμείνει σταθερό. «Πολλές φορές ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη ρύθμιση των αγορών, παρά για την ελεύθερη αγορά, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι έδωσαν κίνητρα για να σκεφτούμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα.

«Στην Ιταλία είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα-έκπληξη, στη Γερμανία τα πράγματα είναι σχετικά καλά, στη Γαλλία. . . ωχ!» είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι μας στην Ευρώπη, όχι μόνο για τη Γαλλία, πρέπει να σκεφτούμε τι λάθη έχουμε κάνει και ένα τέταρτο των ψηφοφόρων ψήφισε όχι για ένα δεξιό κόμμα, αλλά για ένα φασιστικό, ακραίο κόμμα».

Ακόμη αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειχνε ότι μόλις το 39% των Γάλλων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ποσοστό πιθανότατα χαμηλότερο από το ποσοστό στην Βρετανία, σχολίασε. Κατέληξε, μάλιστα, τονίζοντας ότι «χωρίς την Ιταλία, όπως και χωρίς τη Γαλλία, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι να πούμε "εντάξει, ο κόσμος δεν θέλει" και να τα παρατήσουμε».

Ντάισελμπλουμ: Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα για πρωτογενές πλεόνασμα...

«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Για εμάς στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη, τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ισπανό που έχασε την δουλειά του ότι υπάρχει μικρή μείωση της ανεργίας στην πατρίδα του, ή σε έναν Ιρλανδό, του οποίου το σπίτι έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του, ότι σημειώνεται μικρή άνοδος των τιμών των ακινήτων», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται μεν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, «προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ισχυρή ανάπτυξη, αυτή τη φορά σε βιώσιμη βάση» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι κατά την δική του ανάλυση, σημαίνει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν την νομισματική ένωση.  «Σε άλλες περιπτώσεις έχω ταχθεί υπέρ της χαλαρότητας στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά μόνο για χώρες οι οποίες έχουν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί και τις δύο προκλήσεις, τόσο τη δημοσιονομική όσο και αυτή των μεταρρυθμίσεων και πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε.

ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο/Γαλλικό Πρακτορείο

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ