2014-05-29 02:18:17
Φωτογραφία για Πάτρα: Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου αναγορεύονται οι καθηγητές Γεώργιος Κήτας και Ιωάννα Παπανδροπούλου–Berthoud
Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών αναφορεύεται ο Γεώργιος Δ. Κήτας, καθηγητής Ρευματολογίας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 και ώρα 11.00 π.μ.στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης)

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Γεώργιο Παναγιωτάκη

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Πάνο Γκούμα

Παρουσίαση του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής κ. Ανδρέα Αντωνόπουλο

Αναγόρευση του Γεωργίου Δ. Κήτα σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου από τον κ. Πρύτανη

Επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου από τον κ. Πρύτανη στον τιμώμενο


Ομιλία του τιμώμενου, με τίτλο: «Καρδιαγγειακή νόσος στη ρευματοειδή αρθρίτιδα – Από την επιδημιολογική παρατήρηση στην κλινική πράξη»

Δεξίωση

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμώμενου

Ο καθηγητής Γεώργιος Κήτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, όπου αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1989. Συνέχισε την κλινική εκπαίδευσή του στην Αγγλία και το 1995 έγινε ο νεώτερος για την εποχή του διευθυντής ρευματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Dudley, όπου είναι επίσης διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης, κλινικός διοικητής του τομέα χρόνιων νοσημάτων και αναπληρωτής διευθυντής ιατρικού προσωπικού. Το 2006 εξελέγη καθηγητής κλινικής ρευματολογίας στη μονάδα επιδημιολογίας του Arthritis Research UK στο Πανεπιστήμιο του Manchester, και καθηγητής μυοσκελετικής υγείας και άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, ενώ το 2007 έγινε επίσης καθηγητής Συμπεριφoρικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Είναι αξιολογητής σε πάνω από σαράντα ιατρικά περιοδικά και οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας και ειδικός αξιολογητής έρευνας και εκπαίδευσης στη ρευματολογία σε οκτώ χώρες.

Έχει ευρύτατο ερευνητικό έργο στο πεδίο της συννοσηρότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κυρίως καρδιαγγειακής νόσου και ψυχοκοινωνικών διαταραχών. Είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι τώρα πολυκεντρική κλινική μελέτη στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (Trace RA), έχει επιβλέψει πολλούς διδακτορικούς σπουδαστές (μεταξύ των οποίων και πολλούς Έλληνες). Οι εργασίες της επιστημονικής του ομάδας έχουν λάβει πολλαπλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις από τις Ρευματολογικές Εταιρείες της Βρετανίας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, την Αμερικανική Ψυχοκοινωνική Εταιρεία και άλλους οργανισμούς. Είναι ιδρυτικό μέλος του πρώτου στην Ευρώπη Ιδρύματος Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης ασθενών με ρευματοπάθειες στην ανοιχτή κοινότητα, ενώ ως διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής του Λονδίνου ανέπτυξε προγράμματα επικοινωνίας και μετεκπαίδευσης για ιατρούς από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Το συγγραφικό έργο του κυρίου Κήτα είναι πλουσιότατο. Έχει άνω των 300 διεθνείς δημοσιεύσεις (278 στο PUBMED), άνω τω 7000 βιβλιογραφικές αναφορές και h index 46.

Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για την προσφορά του στο χώρο της ρευματολογίας, συμπεριλαμβανομένων βραβείων από τη Βρετανική Εταιρεία Ρευματολογίας, το Βασιλικό Κολλέγιο και το EULAR. Είναι κάτοχος χάλκινου και αργυρού βραβείου κλινικής αριστείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Mayo Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών και επίτιμος διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων.

Τελετή αναγόρευσης της Ιωάννας Παπανδροπούλου–Berthoud

Καθηγήτριας Ψυχολογίας

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύεται η Ιωάννα Παπανδροπούλου–Berthoud, Καθηγήτρια Ψυχολογίας

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης).

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Γεώργιο Παναγιωτάκη

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Χρήστο Τερέζη

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ), Καθηγητή Βασίλειο Κόμη

Παρουσίαση της τιμώμενης από τον Καθηγητή του ΤΕΕΑΠΗ, κ. Κωνσταντίνο Ραβάνη

Αναγόρευση της κ. Ιωάννας Παπανδροπούλου–Berthoud σε Επίτιμο Διδάκτορα

της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Χρήστο Τερέζη

Περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη

Επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη στην τιμώμενη

Ομιλία της τιμώμενης, με τίτλο: «Θεωρία και πράξη στην μελέτη της νοημοσύνης»

Δεξίωση

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της τιμώμενης

Η καθηγήτρια Δρ. Ιωάννα Παπανδροπούλου - Berthoud γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο οποίο αναγορεύθηκε διδάκτωρ ψυχολογίας το 1979. Διετέλεσε επί 10 έτη (1970-1980) στενή συνεργάτις του κορυφαίου Ελβετού ψυχολόγου Ζαν Πιαζέ, και ερευνήτρια στο Διεθνές Κέντρο Γενετικής Επιστημολογίας, του οποίου υπήρξε και επιστημονική Γραμματέας και συντονίστρια (1975-1980).

Παράλληλα άρχισε να διδάσκει ψυχολογία του παιδιού στην Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Γενεύης, όπου ειδικεύθηκε στην ψυχολογία της γλώσσας, λαμβάνοντας όλο και πιό ενεργό μέρος και στην ακαδημαϊκή κατάρτιση (θεωρητική και πρακτική) των λογοθεραπευτών. Διετέλεσε Maître d’enseignement et de recherche στην Σχολή ψυχολογίας, από το 1984 μέχρι το 1998 όπου έγινε Καθηγήτρια ψυχογλωσσολογίας του παιδιού.

Συνεργάστηκε - για συνέδρια και επιμορφωτικά προγράμματα - με την Σχολή φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και με διάφορα Πανεπιστήμια της Ελβετίας (Λωζάννη, Τιτσίνο) και της Ευρώπης (Παρίσι, Πουατιέ, Ρέν, Μόντενα, Τρέντο της Ιταλίας, Λονδίνο, Λουβέν, Κολωνία, Βαλένσια της Ισπανίας, Κλούζ της Ρουμανίας και με το Πανεπιστήμιο Πατρών). Συχνά σε διεπιστημονικό περιβάλλον, ιδιαίτερα μεταξύ γλωσσολογίας, ψυχολογίας και παιδαγωγικών επιστημών.

Το 1996 έγινε ιδρυτικό μέλος, ως αντιπρόσωπος της Ελβετίας, της διεθνούς επιστημονικής ομάδας έρευνας Pergame για την δημιουργία τράπεζας γαλλόφωνων δεδομένων (corpora).

Από το 2006 συνδιοργανώνει τακτικά σεμινάρια Σημειωτικής στην Γαλλία (Annecy), με θέμα την ανάλυση βιβλικών κειμένων.

Από το 2011 είναι μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Fondation Jean Piaget για την προώθηση, ανάπτυξη και επιδότηση επιστημονικών εργασιών και συνεδρίων στούς τομείς ψυχολογίας και επιστημολογίας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Καθ. Δρ. Ιωάννας Παπανδροπούλου – Berthoud επικεντρώνονται στις σχέσεις γλώσσας και σκέψης στα παιδιά, τόσο σε επίπεδο χρησιμοποίησης των εκφραστικών μέσων όσο και σε επίπεδο συνειδητοποίησης. Με την συμβολή της δημιουργήθηκε η ομάδα έρευνας της ανάπτυξης γλωσσικών και μεταγλωσσικών ικανοτήτων (ομάδα ψυχογλωσσολογίας), η οποία άρχισε να μελετά νέα θέματα, προσαρμόζοντας την κλινική πιαζετιανή μέθοδο και την κονστρουκτιβιστική θεωρία στον τομέα της γλώσσας, και συνδυάζοντας αυτές – μέθοδο και θεωρία - με προβληματισμούς προερχόμενους από τον χώρο της σύγχρονης γλωσσολογίας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ