2014-05-29 04:10:04
Φωτογραφία για Ένας στους 4 ενήλικες εκφράζει αντιεβραϊκά συναισθήματα
Σε μελέτη που δημοσίευσε η Anti – Defamation League, ένας στους τέσσερις ενήλικες σε όλο τον κόσμο, εκφράζει αντιεβραϊκά συναισθήματα. Η ADL Global 100 Index, κατονομάζει αντισημίτες, όσους απαντήσουν σε έξι ή περισσότερες από τις έντεκα ερωτήσεις στην έρευνα, «μάλλον» ή «οπωσδήποτε».

Η οργάνωση ADL Anti-Defamation League, δημοσιοποίησε στις 13.5.14, τα  αποτελέσματα μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας έρευνας για τις αντισημιτικές πεποιθήσεις. Η έρευνα «ADL, 100 ανά την Υφήλιο: Ένα ευρετήριο για τον Αντισημιτισμό» (ADL, Global 100: An Index of Anti-Semitism), διενεργήθηκε σε δείγμα 53.100 ενηλίκων, σε 102 χώρες και περιοχές, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά, μια εκτενής και διεξοδική μελέτη βασισμένη στα δεδομένα της έρευνας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι αντισημιτικές πεποιθήσεις ανά τον κόσμο είναι επίμονες  και διαδεδομένες. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις, δηλ., ποσοστό 26% των ερωτηθέντων, εμφορούνται αντισημιτικών συναισθημάτων. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει έναν εκτιμώμενο αριθμό 1,09 δισεκατομμυρίου ατόμων ανά τον κόσμο.


Το γενικό αποτέλεσμα της έρευνας αντιπροσωπεύει το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «πιθανόν αληθινό» σε έξι από τις έντεκα ερωτήσεις που τους απευθύνθηκαν και περιελάμβαναν αρνητικά στερεότυπα για τους Εβραίους.

Η ομάδα των συγκεκριμένων 11 ερωτήσεων χρησιμοποιείται εδώ και 50 χρόνια από την ADL ως γνώμονας για την εκτίμηση των αντισημιτικών τάσεων στις ΗΠΑ.

«Για πρώτη φορά έχουμε πραγματική εικόνα του πόσο διαδεδομένος και επίμονος είναι ο αντισημιτισμός σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Abraham Foxman, διευθυντής της ADL. «Τα στοιχεία της έρευνας Global 100 μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάξουμε πέρα από τα κατά τόπους αντισημιτικά περιστατικά και τη σχετική ρητορική και να εκτιμήσουμε την ποσόστωση των αντισημιτικών συμπεριφορών που επικρατούν ανά την υφήλιο. Τώρα μπορούμε να εντοπίσουμε τα επίμαχα σημεία, αλλά και τις χώρες και τις περιοχές του κόσμου όπου το μίσος εναντίον των Εβραίων είναι σχεδόν ανύπαρκτο», συνέχισε.

Η έρευνα Global 100, που πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία ενός φιλάνθρωπου από τη Νέα Υόρκη, του Λέοναρντ Στέρν,  αποτελεί τη διεξοδικότερη ανασκόπηση του αντισημιτισμού παγκοσμίως, καθώς περιλαμβάνει 102 χώρες σε επτά περιοχές του κόσμου, καλύπτοντας έτσι το 88% περίπου του συνολικού ενήλικου πληθυσμού της γης.

Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία που ανέδειξε η έρευνα:

* Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, δηλ., ποσοστό 26%, εμφορούνται αντισημιτικών συναισθημάτων. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει έναν εκτιμώμενο αριθμό 1,09 δισεκατομμυρίου ατόμων ανά τον κόσμο.

* Μόλις το 54% των ερωτηθέντων παγκοσμίως είχαν ακούσει για το Ολοκαύτωμα. Δύο στους τρεις είτε δεν είχαν ποτέ ακούσει για το Ολοκαύτωμα είτε δεν πιστεύουν ότι η ιστορική καταγραφή είναι ακριβής.

* Το πιο ευρέως αποδεκτό αντισημιτικό στερεότυπο παγκοσμίως είναι: «Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ παρά στις χώρες όπου ζουν». Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αυτή η δήλωση είναι «πιθανόν αληθινή». Αυτό είναι το πλέον διαδεδομένο στερεότυπο σε πέντε από τις 7 γεωγραφικές περιοχές που κάλυψε η έρευνα.

* Το δεύτερο ευρύτερα αποδεκτό στερεότυπο είναι ότι «οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον χώρο των επιχειρήσεων». Το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν  ότι πιστεύουν ότι αυτή η δήλωση είναι «πιθανόν αληθινή». Αυτή είναι επίσης η πιο διαδεδομένη προκατάληψη στην Ανατολική Ευρώπη.

* Από το 74% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν έχουν ποτέ γνωρίσει έναν Εβραίο, το 25% τρέφει αντισημιτικά συναισθήματα. Από το 26% εκείνων που τρέφουν αντισημιτικά συναισθήματα, το 70% δεν έχει ποτέ γνωρίσει έναν Εβραίο.

*  Τρεις στους 10 ερωτηθέντες, δηλ. ποσοστό 30%, πιστεύει ότι ο εβραϊκός πληθυσμός της γης κυμαίνεται μεταξύ 1% και 10%. Στο 18% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι Εβραίοι είναι περισσότεροι από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. 16% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι λιγότεροι από το 1%. [Ας σημειωθεί ότι το πραγματικό ποσοστό των Εβραίων είναι το 0.19% του παγκόσμιου πληθυσμού].

«Σε ό,τι αφορά τη γνώση περί του Ολοκαυτώματος, ενώ το 54% είχε ακούσει για το Ολοκαύτωμα –ανησυχητικά χαμηλό ποσοστό- τα ποσοστά είναι πολύ καλύτερα στην Δυτική Ευρώπη, όπου το 94% είχε γνώση της ιστορίας», είπε ο Α. Foxman. «Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ένα ανησυχητικό κενό μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, που γνωρίζουν την ιστορία, και των νεώτερων ανδρών και γυναικών, οι οποίοι ύστερα από μόλις 70 χρόνια μετά τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότεροι είτε δεν έχουν ακούσει, είτε δεν έχουν μάθει τι συνέβη στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που εξοντώθηκαν κστά το Ολοκαύτωμα", είπε χαρακτηριστικά ο Α. Foxman.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ