2014-06-03 08:23:04
Φωτογραφία για JP Morgan: Πώς θα ωφεληθούν ελληνικά ομόλογα και μετοχές από μια κίνηση του Mario Draghi
Οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, όπως και για τις υπόλοιπες από τις αγορές της περιφέρειας, περιμένει η JP Morgan από τις κινήσεις που θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ουδέτερο για την Ελλάδα, θεωρεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, κάτι που σημαίνει ότι τα ελληνικά assets μπορούν να ευνοηθούν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και της πιστωτικής ασφυξίας.

Με δύο τελευταίες εκθέσεις της (The JP Morgan View και European Rates Strategy), η αμερικανική τράπεζα περιγράφει το πώς θα επηρεαστούν οι ελληνικές επενδύσεις από τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο Mario Draghi θα ανακοινώσει τη μείωση όλων των επιτοκίων της ΕΚΤ (με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να πέσει στις 10 μονάδες βάσης και το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα, στις -15 μονάδες βάσης), την επέκταση της πλήρους κάλυψης των αιτημάτων των τραπεζών για ρευστότητα έως τα μέσα του 2016, ένα πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων δανείων μικρομεσαίες επιχειρήσεων (με τις αγορές να αρχίζουν στα τέλη του έτους και το πρόγραμμα να είναι μικρό σε μέγεθος και να τρέχει με αργούς ρυθμούς), καθώς και ένα νέο σχέδιο LTRO για την παροχή φθηνών 3ετών ή 4ετών δανείων στις τράπεζες, με στόχο την ενθάρρυνση των χορηγήσεων.

Ο οίκος υπολογίζει ότι με τις κινήσεις αυτές, η πλεονάζουσα ρευστότητα στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί περίπου στα 150 δισ
. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, από τα σημερινά επίπεδα των 130 δισ. ευρώ, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, από το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Συνολικά, η JP Morgan επισημαίνει πως μια πιο “ενεργή” ΕΚΤ, μέσα σε ένα περιβάλλον βελτιούμενης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα επιδράσει θετικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι οι αγορές της περιφέρειας έχουν περισσότερα περιθώρια  να ωφεληθούν από εκείνες του πυρήνα.

Ο οίκος εντοπίζει τα μεγαλύτερα οφέλη στο δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο και σημειώνει πως τα όποια μέτρα της ΕΚΤ θα ευνοήσουν περισσότερο τις τράπεζες της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων (ως γνωστόν, αφορούν τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ και όχι εκείνες των πελατών τους) επιδρούν αρνητικά στα κέρδη του κλάδου, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τόκους και της αδύναμης αύξησης των δανείων. Πάντως, ένας άλλος οίκος, η Morgan Stanley, επισημαίνει σε δική της έκθεση ότι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις τράπεζες του Νότου, αφού το 90% της πλεονάζουσας ρευστότητας που κατατίθεται στην ΕΚΤ προέρχεται από τις τράπεζες του Βορρά.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημειώνει ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης πρόκειται να ωφελήσει περισσότερο τις τράπεζες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις αγορές χονδρικής αλλά και να στηρίξει την απομόχλευση των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες της περιφέρειας έχουν μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, αυτές αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και του κόστους κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η JP Morgan συστήνει στους πελάτες της να τηρήσουν overweight θέσεις, “παίζοντας” κυρίως μέσω του ομολόγου λήξης Απριλίου 2019, εν όψει των κινήσεων της ΕΚΤ.

Εξάλλου, ο οίκος χαρακτηρίζει ως καλύτερο των προβλέψεων -από τη σκοπιά των αγορών- το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, αφού σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα με ένα αξιοπρεπές ποσοστό, αλλά η ΕΛΙΑ τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, μετριάζοντας τους φόβους για κατάρρευση της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η JP Morgan επισημαίνει πως τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα της ελληνικής καμπύλης ανέκτησαν το χαμένο έδαφος του πρόσφατου sell off. Και τονίζει πως υπάρχουν προοπτικές για την περαιτέρω συρρίκνωση των spreads στην περιφέρεια, καθώς η ΕΚΤ θα λάβει μεν συμβολικής σημασίας μέτρα, αλλά θα ανοίξει την πόρτα στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Σύμφωνα με τον οίκο, τα ομόλογα λήξης Απριλίου 2019 είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει κάποιος overweight στην Ελλάδα, καθώς αυτά εμφανίζουν καλύτερη ρευστότητα και ελκυστικό carry, προσαρμοσμένο με βάση το ρίσκο.

Η JP Morgan επιβεβαιώνει και τη long σύστασή της στο warrant του ελληνικού ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως η τιμή του παρέμεινε αρκετά σταθερή κατά το πρόσφατο ξεπούλημα των ομολόγων. Με το warrant να κυμαίνεται κοντά στο 1,42, ο οίκος εντοπίζει τη δίκαιη τιμή του στο 1,7-2.
newmoney.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ