2014-06-04 16:29:05
Φωτογραφία για Βυζαντινά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια στην Καστροπολιτεία του Μυστρά ενόψει Παλαιολογείων 2014
Διαβάστε την ανακοίνωση του Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης "Με πολύ χαρά ο αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης πήρε την... ομόφωνη απόφαση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης δια φωνής του προέδρου του κυρίου Μάριου Τζωρτζάκη να συντονιστεί για τρίτη φορά το εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου στην καστροπολιτεία του Μυστρά. 

 Μαζί με το 300ο Σύστημα Ελλήνων Προσκόπων Σπάρτης στάλθηκαν άμεσα προσκλήσεις σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού με ειδική άδεια της Περιφέρειας και της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης και σε απόλυτη συνεργασία με τις οδηγίες των αρμοδίων της 5ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης, κλήθηκαν σε συνεργασία το περιφερειακό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Νομού Λακωνίας, οι φοιτητές από το παράρτημα της Σπάρτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι σπουδαστές του παραρτήματος Σπάρτης του ΤΕΙ τμήματος Πληροφορικής.


Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό: διακόσιοι μαθητές προσήλθαν με τους συνοδούς δασκάλους τους από όλο το νομό στην Β’ Πύλη της Καστροπολιτείας όπου μέλη των συλλόγων τους υποδέχθηκαν και τους χώρισαν σε μικρές ομάδες ώστε να αρχίσουν να εξερευνούν το χώρο του Μυστρά ακολουθώντας το χάρτη που είχαν στα χέρια τους. 

 Σε όλη τη διαδρομή μέσα στην καστροπολιτεία οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την εξειδικευμένη βυζαντινολόγο κα Μαρία Φλώρου, λάβανε το Βυζαντινό Λάβαρο της κάθε ομάδας, ένα πουγκί για να συλλέγουν καραμέλες από τους φρουρούς της πολιτείας, συνέθεσαν το σύνθημα της ομάδας τους, ζωγράφισαν το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έφτιαξαν την προτομή του σε ψηφιδωτό, ανακάλυψαν το γρίφο της Αγιάς Σοφιάς, απάντησαν σε ερωτήσεις Βυζαντινής Ιστορίας του Μυστρά, άκουσαν και σχεδίασαν το μύθο των ψαριών της Πόλης, έπλασαν με πλαστελίνες βυζαντινά σκεύη με κατευθύνσεις της γλύπτριας κας Βασιλικής Αντωνάκη, εντόπισαν την Πύλη του Ρωμανού που έπεσε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου και σε ψηφιδωτό έφτιαξαν το κρινάνθεμο με τις οδηγίες της κας Δήμητρας Κολομβάκου υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής του κου Χαράλαμπου Γούλα από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, υπό το άγρυπνο βλέμμα της ομάδας διάσωσης καθόλη τη διαδρομή.

Το οδοιπορικό μέσα στην καστροπολιτεία ήταν πρωτότυπο και ευρηματικό. Η ιστορία του Μυστρά πέρασε με χαρούμενο και δημιουργικό τρόπο στους μαθητές και όλοι το ευχαριστηθήκαμε: εθελοντές και δάσκαλοι. Ελπίζουμε κάθε χρονιά να μας δίνετε η δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία μας μέσα στην ίδια την ιστορία η οποία βρίσκεται πάνω από τα σπίτια μας, άγρυπνος φρουρός και αγέρωχος φύλακας της Μνήμης και της Ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: το Μυστρά.

Αναστασία Πατρινού

Πρόεδρος Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης"
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ