2014-06-04 18:18:05
Φωτογραφία για Το μίνι «Καλάσνικοφ» των ελικοπτέρων
Στη μεγαλύτερη ρωσική έκθεση ελικοπτέρων, HeliRussia, που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 24 Μαΐου, οι ρώσοι κατασκευαστές... παρουσίασαν ελικόπτερα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους, καθώς και νεότατα πρότυπα τα οποία ακόμα δεν έχουν μπει σε παραγωγή. Ανάμεσα στους «βετεράνους», όπως τα Mi-8 και Mi-24, τα -μεγάλων προοπτικών- υπερσύγχρονα, όπως το Ka-62, και τα «πολεμοχαρή» Mi-28 και Ka-52, μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο ένα μικρών διαστάσεων ελικόπτερο, το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει τον τίτλο εκείνου που θα κάνει τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, όπως διαβάζουμε στο gr.rbth.com.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ελαφριού ελικοπτέρου υπαγορεύτηκε από την απουσία ενός σκάφους αυτής της κατηγορίας στην παραγωγή των ρώσων κατασκευαστών. Ταυτόχρονα, οι δημιουργοί εστίασαν στο πιο επιτυχημένο ρωσικό ελικόπτερο (μέχρι 70% από τις συνολικές πωλήσεις ρωσικών ελικοπτέρων στις αγορές του εξωτερικού) Mi-8 (Mi-17), το οποίο αποκαλούν επίσης «αυτόματο Καλάσνικοφ» μεταξύ των άλλων ελικοπτέρων, λόγω της απλότητας στη χρήση και στην υποστήριξή του
. Ακόμη και η ονομασία που δόθηκε στο «μικρό αδερφάκι» του Mi-8, ήταν η ανάλογη. Το «Ansat» στη γλώσσα του Ταταρστάν μεταφράζεται ως «απλό». Το ελικόπτερο παράγεται στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, στο εργοστάσιο ελικοπτέρων του Καζάν. Από την περιοχή αυτή, λοιπόν, προέρχεται και το εξωτικό όνομα.

Απλό και πολλαπλών χρήσεων

Το Ansat αρχικά είχε σχεδιαστεί με σκοπό να ξεπεράσει τα πτητικά-τεχνικά χαρακτηριστικά των ανταγωνιστών του, καθώς η μάχη στην αγορά των ελαφριών ελικοπτέρων, την οποία οι ρωσικές εταιρίες δεν έχουν ακόμη κατακτήσει, θα είναι πολύ δύσκολη. Με μέση τιμή 1-1,5 εκατ. δολάρια μικρότερη απ' ότι το πλησιέστερο ανάλογό του, ЕС-145, της κοινοπραξίας Eurocopter, το Ansat διαθέτει, όχι μόνο απολύτως τα ίδια χαρακτηριστικά με το ανταγωνιστικό του, αλλά και πιο ευρύχωρη καμπίνα, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του πελάτη.

Η ιδιαιτερότητα αυτή επιτρέπει να προστεθεί στον προσδιορισμό του η λέξη «πολλαπλών ρόλων». Το ελικόπτερο Ansat, ανάλογα με τη διαμόρφωσή του, μπορεί να είναι και επιβατικό, μεταφορικό, ιατρικό, και έρευνας-διάσωσης. Ωστόσο, οι λειτουργίες του δεν περιορίζονται σε αυτά. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη το συγκεκριμένο ελικόπτερο για εκπαίδευση και περιπολίες.

Μπροστά από την εποχή του

Η ιστορία του νέου ελικοπτέρου δεν ήταν τόσο εύκολη. Την πρώτη πτήση του πραγματοποίησε το μακρινό 1999, ενώ το πιστοποιητικό που του επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση, κατάφερε να τη λάβει μόλις τον περσινό Αύγουστο.

Το πρόβλημα ήταν -όσο κι αν φαίνεται παράξενο- πως ορισμένες τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Ansat ξεπερνούσαν τεχνολογικά τα όσα προέβλεπαν οι διεθνείς προδιαγραφές. Στο ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το «ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης» (ή Fly-By-Wire, όπου διαδρομές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων έχουν υποκαταστήσει τα συρματόσχοινα και τις ράβδους ελέγχου, γεγονός που μεταξύ άλλων καθιστά το σύστημα πολύ ανθεκτικότερο σε λειτουργικές ζημιές ή δομικές αστοχίες). Αυτό μέχρι τώρα χρησιμοποιούταν μόνο στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και στα πολιτικά αεροσκάφη. Το FBW επιτρέπει την ουσιαστική βελτίωση των χαρακτηριστικών του σκάφους λόγω της μείωσης του βάρους του, της μείωσης του κόστους παραγωγής και της άνεσης του χειρισμού του ελικοπτέρου για τον πιλότο.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να πιστοποιήσουν το ελικόπτερο για εμπορική χρήση, επειδή δεν γνώριζαν με ποια κριτήρια να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές και τους ελέγχους ελικοπτέρου με FBW. Απλώς δεν υπήρχε βάση νομικής πιστοποίησης για την ανάπτυξή του. Αυτό έκλεισε στο Ansat το δρόμο για εμπορική εκμετάλλευση και υποχρέωσε το εργοστάσιο του Καζάν να χάσει κάποιο χρόνο μέχρι να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα αδειοδότησης. Όμως για τους ρώσους στρατιωτικούς, διασώστες και τις άλλες υπηρεσίες, το πιστοποιητικό εμπορικής χρήσης δεν είχε σημασία, και έτσι αυτοί έγιναν οι πρώτοι χρήστες του νέου ελικοπτέρου, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που τα Mi-2, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση, είχαν πια παλιώσει. Το 2013 τα πρώτα 6 ελικόπτερα Ansat-U παραδόθηκαν στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση των μελλοντικών πιλότων. Συνολικά, ως το 2018, το κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών προβλέπει την απόκτηση 40 ελικοπτέρων Ansat-U.

Το Ansat και «ο μεγαλύτερος αδερφός» του

Σήμερα ο κατασκευαστής εξετάζει διάφορες επιλογές πώλησης του ελικοπτέρου για πολιτική χρήση, μεταξύ αυτών στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής σχεδιαστής του εργοστασίου ελικοπτέρων στο Καζάν, Ολέγκ Γκαρίλο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιτυχία στην αγορά και η διάδοση των ρωσικών ελικοπτέρων Mi-8 στον κόσμο θα βοηθήσει στην προώθηση των Ansat.

«Το Mi-8 -είπε- είναι ένας θρύλος, ένα “αυτόματο Καλάσνικοφ” στην αεροπορία και στα ελικόπτερα, αλλά πρέπει να αναπτυχθούμε περαιτέρω. Ετσι, η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε ότι ο τομέας των ελαφριών πολλαπλών ρόλων ελικοπτέρων είναι η καλύτερη επιλογή. Όλες οι εταιρίες ελικοπτέρων έχουν τον δικό τους εκπρόσωπο σε αυτή την κατηγορία και βρίσκονται σε μεγάλο ανταγωνισμό. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς στην αγορά».

Η προώθηση του Ansat στη μαύρη ήπειρο στάθηκε εφικτή ακριβώς επειδή στηρίχτηκε στη φήμη του Mi-8. Το Μάρτιο του 2013, στη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάσκεψη κορυφής της BRICS στη Νότια Αφρική, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινής παραγωγής του Ansat. Τότε, ο επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Ντενίς Μαντούροφ, ανέφερε ότι ενδιαφέρον για το ελικόπτερο επέδειξε η προεδρική αεροπορική μοίρα της Μοζαμβίκης.

Η επιτυχία του ελικοπτέρου θα εξαρτηθεί ακριβώς από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσει αυτό να γίνει μια mini εκδοχή του Mi-8, φτηνό, απλό και αξιόπιστο. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανάλυσης του πρακτορείου Aviaport, Ολέγκ Παντελέεβ, αξιολογώντας τις άμεσες προοπτικές του ελικοπτέρου, σημείωσε ότι για αρχή θα είναι αρκετά τα συμβόλαια από την πλευρά του κράτους, και οι ιδιωτικές εταιρίες θα παρατηρούν ποια θα είναι η απόδοση του ελικοπτέρου κατά τη χρήση του. Επομένως, το αν θα γίνει το Ansat ένα bestseller, θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ