2014-06-04 23:56:08
Φωτογραφία για Γενέθλια… εφήβου- χρυσάφι, ετών 88!
Φέτος ο αργυροχρυσοχόος δημιουργός, από τους μεγάλους της τέχνης στην Ελλάδα, Θέμης Σωτηρόπουλος γιόρτασε τα γενέθλια των 88 χρόνων του στην Κρήτη και στο γενέθλιο τόπο του συναδέλφου του Μίνωα Πυργαρούση, του οποίου ήταν φιλοξενούμενος, στο Αστέρι ανατολικά του Ρεθύμνου. Τα γενέθλιά της όμως γιόρτασε και η σύζυγός του Νιόβη, έστω κι αν γεννήθηκε δυο μέρες νωρίτερα και φυσικά σε άλλο χρόνο. Και οι δυο, πάντως, έσβησαν… κεράκια στην τούρτα που πρόσφεραν ο Μίνως και η Λίτσα Πυργαρούση τους οποίους συνδέουν «σχέσεις πάνω από αδελφό».

Άνθρωποι χαμηλών τόνων και ποιότητας ο Θέμης και η Νιόβη Σωτηροπούλου, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις παραδοσιακές αξίες φιλοξενίας που εμφανίζουν οι κάτοικοι του μαρτυρικού οικισμού στο τετραήμερο της παραμονής τους και είδαν την ημέρα των γενεθλίων τους να γιορτάζουν μαζί τους με σεβασμό και αγάπη, τιμώντας την πολύχρονη πορεία της ζωής τους και την προσφορά σε ένα δύσκολο επαγγελματικό τομέα ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Ο κ. Σωτηρόπουλος από τους κορυφαίους στην Ελλάδα στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, με δουλειά στα εργαστήρια πάνω από 75 χρόνια, υποστήριξε ένθερμα από την πρώτη στιγμή την ιδέα του Μίνωα Πυργαρούση να δημιουργηθεί στο Αστέρι, χωριό καταγωγής του, το Μουσείο και η Σχολή Σύγχρονης Αργυροχρυσοχοΐας και πιστοποιώντας την πρόθεσή του εξεδήλωσε την προθυμία να παραχωρήσει ως πρώτα εκθέματα όλα τα εργαλεία της δουλειάς του. Μάλιστα, τιμώντας την κίνησή του και αναγνωρίζοντας το μεγάλο του έργο ο κ. Πυργαρούσης στο περιθώριο εορτασμού των γενεθλίων του, εξέφρασε την ευχή να μακροημερεύσει και με τη λειτουργία του Μουσείου και της Σχολής «να είναι ο πρώτος που θα έλθει και θα διδάξει στους πρώτους μαθητές».

Το ζεύγος δήλωσε εντυπωσιασμένο από τις εκδηλώσεις αγάπης των δεκαπέντε και πλέον κατοίκων στο Αστέρι που παρακάθισαν στη γιορτή, στο πρόσωπο και των δυο δημιουργών, και ο Δημήτρης Αντωνογιωργάκης ο άνθρωπος- ιστορία του χωριού, με την ευκαιρία του αφιέρωσε κρητικές μαντινάδες, όπως:

Ποτέ μου δεν εσκέφτηκα

πόσο καιρό θα ζήσω

μόνο τη στράτα καθαρή

οπίσω μου ν’ αφήσω

Καλιά ‘ναι μια ευγένεια

μια αρχοντιά μια τάξη

παρά του κόσμου τα καλά

άνθρωπος να αποτάξει

Η Νιόβη Σωτηροπούλου με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζει το σύζυγό της «δώρο Θεού» και ως «τον καλύτερο άνθρωπο, σύντροφο της ζωής μου, ο οποίος μου στάθηκε με πολύ στοργή, αγάπη αλλά και ενθάρρυνση…»
madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ