2014-06-04 23:38:05
Φωτογραφία για Οι άνεμοι τσάκισαν τα αμπέλια - Ώρες αγωνίας για τους παραγωγούς [video]
Ώρες αγωνίας περνούν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών των Αρχανών, του Προφήτη Ηλία και άλλων περιοχών του νομού Ηρακλείου, καθώς οι ισχυροί χθεσινοί νοτιοανατολικοί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα αμπέλια τους που βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο της καρπόδεσης.

Για τυφλή ζημιά έκανε λόγο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. "Τα ξημερώματα επισκεφθήκαμε αμπελώνες σε διάφορες περιοχές, ενώ συναντηθήκαμε με το διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, τον κ.Δασκαλάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ανοίξει το σύστημα για να δηλώσουν τις ζημιές οι αγρότες, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βγουν για να δουν τις ζημιές" είπε ο ίδιος.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και αποκρουστική στα αμπέλια. Ο αέρας τα κατέστρεψε. Μια μέρα μετά την καρπόδεση, στο πιο ευαίσθητο σημείο του, οι νοτιάδες κατέστρεψαν τα αμπέλια» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.


Τρία χρόνια περιμένουν τις αποζημιώσεις

Εν τω μεταξύ αν το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται το δύσκολο κομμάτι, για τις αποζημιώσεις, τί να πει κανείς για τις ελληνικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις! Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, εδώ και τρία χρόνια έχουν έγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αποζημιώσεις των παραγωγών για τον περονόσπορο αλλά ακόμη δεν έχουν καταβληθεί με ευθύνη του ελληνικού κράτους.

Ο κ.Ιερωνυμάκης υπογράμμισε τη σημασία του εξαγώγιμου προϊόντος και την αναγκαιότητα στήριξης της σοβαρης καλλιέργειας, ενώ εξέθεσε την τραγική οικονομική κατάσταση των αγροτών που δεν έχουν χρήματα ούτε ... για θειάφι και φυτοφάρμακα!
cretalive.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ