2014-06-06 09:17:04
Φωτογραφία για Αποκαλυπτήρια για τη Νίκη της Σαμοθράκης
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Νίκη της Σαμοθράκης. Ενα από τα διασημότερα γλυπτά του μουσείου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, του Λούβρου, ύστερα από δέκα μήνες απουσίας από τη θέση του, στην κορυφή της σκάλας Νταρού από όπου περνούν τα επτά από τα δέκα εκατομμύρια επισκέπτες του μουσείου κάθε χρόνο, ετοιμάζεται να επιστρέψει.

Ετσι στις 14 Ιουλίου, εθνική εορτή της Γαλλίας, εκτιμάται ότι θα «αποκαλυφθεί» φρεσκαρισμένη μεν αλλά όχι πλήρως έτοιμη, καθώς οι εργασίες συντήρησής της θα συνεχιστούν έως το 2015. Την αποκάλυψη της πιθανής ημερομηνίας επιστροφής του διάσημου ελληνιστικού γλυπτού έκανε ο διευθυντής του μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ, που βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένος στην παρουσίαση του έργου της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. «Πρόκειται για μια τρελή περιπέτεια» είπε στην αφρόκρεμα του αρχαιολογικού κόσμου, που είχε σπεύσει για να τον ακούσει στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, αναφερόμενος στη συντήρηση κόστους τεσσάρων εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία ήταν για τη σκαλωσιά. Πιο λευκή λοιπόν θα επιστρέψει η εμβληματική Νίκη καθώς η καφέ πατίνα που βλέπαμε έως σήμερα «δεν ανήκει στο μνημείο, αλλά είναι σημάδι γήρανσης» όπως εξήγησε ο διευθυντής του Λούβρου.


ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ. Η εξονυχιστική μελέτη με υπέρυθρες ακτίνες έδειξε και τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί: το βερνίκι με το οποίο είχε περαστεί τον 19ο αιώνα για να έχει ομοιόμορφη όψη, αλλά και τα ίχνη υπερβολικού σαπουνιού και λαδιού που είχαν μείνει στην επιφάνειά του κατά τη διάρκεια κατασκευής εκμαγείων (1880). Εντυπωσιακό είναι ότι το πίσω μέρος του γλυπτού είναι πιο βρώμικο διότι στο παρελθόν είχε καθαριστεί λιγότερο, αλλά και επειδή το αγγίζουν οι επισκέπτες.

Και αν το χρώμα του μαρμάρου ήταν λευκό (λυχνίτης για το σώμα, άλλο είδος παριανού για τα φτερά και ροδιακό γκρι για τη βάση), δεν σημαίνει ότι και η Νίκη ήταν ολόλευκη. Οι μελέτες έδειξαν πως οι άκρες του ιματίου της είχαν φωσφορίζον μπλε χρώμα, ενώ ίχνη μπλε βρέθηκαν και στο φτερό της, που χρησιμοποιούνταν για την απόδοση της σκιάς. Πληγές απέκτησε και όταν μετακινήθηκε για την προστασία της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σχοινιά με τα οποία δέθηκε προκάλεσαν φθορές στο κάτω μέρος του ιματίου της και τώρα τα θραύσματα, που έχουν εντοπιστεί στις αποθήκες συγκολλούνται.

Πιο σταθερή και πιο ελαφριά καθώς απαλλάχτηκε από περιττά στοιχεία η Νίκη, δεν είναι η μοναδική που δέχεται τις φροντίδες των ειδικών. Για πρώτη φορά αποσυναρμολογήθηκε και το πλοίο-βάθρο της και συμπληρώνεται με θραύσματα από τις αποθήκες.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ