2014-06-06 21:03:22
Φωτογραφία για Κατηγορηματικά αντίθετος ο Δήμος Ερυμάνθου στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας παραγωγής οργανικών λιπασμάτων στο Λεόντιο
Την κατηγορηματική αντίθεσή του και διαφωνία του σε κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης και λειτουργίας «Μονάδας Παραγωγής Οργανικών Λιπασμάτων και Φυτοχωμάτων από Γαιοσκώληκες και Βιομάζα» στη θέση «ΣΚΥΛΟΥΖΑ» της Τοπικής κοινότητας Λεοντίου εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερυμάνθου στην τελευταία συνεδρίαση του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από το Δήμο Ερυμάνθου, πρόκειται για την ίδια έκταση στην οποία παλαιότερα είχαν μεταφερθεί παράνομα εκατοντάδες τόνοι λυματολάσπης από την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός) της Πάτρας, εκ της οποίας μεγάλες ποσότητες εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες και ανεπεξέργαστες στον επίμαχο χώρο.

Τότε η λειτουργία της εν λόγω μονάδας είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους της περιοχής, αναγκάζοντας τον πρώην Νομάρχη να ανακαλέσει τη σχετική άδεια.

Τώρα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες επανέρχονται με άλλη επωνυμία και νέα μεθοδολογία (Παραγωγή Οργανικών Λιπασμάτων και Φυτοχωμάτων από Γαιοσκώληκες και Βιομάζα) σε τριπλάσια έκταση από την αρχική με δυνατότητα επεξεργασίας πολύ μεγαλυτέρων ποσοτήτων πρώτων υλών (λυματολάσπη, τυροκομικά και ελαιουργικά απόβλητα κλπ.).


Όσο για τη Μ.Π.Ε. που υποβλήθηκε από την εταιρεία αυτή είναι ελλιπής και παρουσιάζει μεγάλα και σημαντικά κενά όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Δ.Σ.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής σε σχετική του δήλωση αναφέρει τα εξής:

"Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εγκατάσταση και λειτουργία μιας τέτοιας επικίνδυνης και ρυπογόνου μονάδος στη συγκεκριμένη θέση. Ο χώρος γειτνιάζει με αγροτικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις ενώ στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν άλλες βιοτεχνικές μονάδες. Στο Λεόντιο και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και γεωργία, ενώ προσφέρεται και για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού καθότι διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και αξιόλογα αρχαιολογικά, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία.

Ανεξάρτητα από την εφαρμογή ή όχι των περιβαλλοντικών όρων, κάτι που είναι πολύ αμφίβολο, οι κίνδυνοι μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, του αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα είναι υπαρκτοί και μεγάλοι. Ακόμη και η μεταφορά σε καθημερινή βάση των πρώτων υλών (λυματολάσπη κλπ.) με πιθανά επικίνδυνα υλικά (τοξικά απόβλητα, βαρέα μέταλλα, κ.ά.) εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους από τυχόν ατύχημα για την μόλυνση του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων και των ζώων της περιοχής.

Όπως είναι φυσικό και αυτονόητο, ανάλογες δραστηριότητες δεν έχουν θέση σε πανέμορφες φυσικές περιοχές όπως είναι το Λεόντιο και το Παναχαϊκό, είναι δε προφανές πως η θέση τους είναι σε χωροθετημένους και οργανωμένους χώρους, όπως είναι οι ΒΙ.ΠΕ. κ.ά.

Καλώ την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καθώς και τον Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση μιας τέτοιας επικίνδυνης και επιβλαβούς δραστηριότητας στην περιοχή του Λεοντίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν «εγκληματίσει» κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Δήμος μας και οι άλλοι φορείς της περιοχής, όσο και οι κάτοικοι, δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία της με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό να το γνωρίζουν όλοι.

Επίσης καλώ τους αρμόδιους να εφαρμόσουν τη Νομοθεσία και να απαιτήσουν από τους υπεύθυνους της εταιρείας να απομακρύνουν τους τόνους λυματολάσπης που έχουν μεταφέρει κατά το παρελθόν στην συγκεκριμένη έκταση".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ