2014-06-07 07:06:05
Φωτογραφία για Νορμανδία: O Ολάντ εξαίρει το θάρρος του Κόκκινου Στρατού
"Το θάρρος του Κόκκινου Στρατού" και την "αποφασιστική συμβολή των λαών" της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη των συμμάχων, εξήρε την Παρασκευή ο Φρανσουά Ολάντ σε ομιλία που εκφώνησε για την 70ή επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία.

"Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε ένα άνοιγμα και προς τον παριστάμενο στους εορτασμούς ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ολάντ υπογράμμισε παρουσία του ρώσου προέδρου, αλλά και του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, "την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση" στην νίκη των συμμάχων.

Οι δύο ηγέτες, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα τις πρώτες τους συνομιλίες, πριν από το γεύμα με τους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Νορμανδία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην Απόβαση στις 6 Ιουνίου του 1944 στις ακτές της Νορμανδίας, η οποία σηματοδότησε την αρχή της ήττας των Ναζί στην Ευρώπη.


"Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος των Γερμανών, θύματα και αυτοί του Ναζισμού, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο ο οποίος δεν ήταν δικός τους, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είναι δικός τους", πρόσθεσε ο Ολάντ παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. "Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του Ναζισμού", σημείωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η συγκέντρωση των ηγετών για τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και "εκεί όπου απειλείται να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι ώστε μια σύγκρουση να μην γενικευτεί σε έναν πόλεμο". Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένα την κρίση στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος νωρίτερα είπε ότι είχε την τιμή να είναι στη Νορμανδία για να αποτίσει φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες της γενιάς αυτής που αψήφησε κάθε κίνδυνο: «Ανάμεσά τους, τους βετεράνους μας από την D-Day» είπε.

Πρόσθεσε ότι η ιστορία τους θα πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη ενός μελλοντικού κόσμου χαρακτηρίζοντας την Ομάχα ως «προγεφύρωμα της δημοκρατίας.»

«Ποια είναι πιο ισχυρή εκδήλωση της δέσμευσης της Αμερικής για την ανθρώπινη ελευθερία από το θέαμα αλλεπάλληλων κυμάτων νέων ανδρών να επιβιβάζονται σε σκάφη για να ελευθερώσουν τους ανθρώπους που δεν είχαν συναντήσει ποτέ;» διερωτήθηκε ο Ομπάμα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της Απόβασης στο Σουόρντ Μπιτς (Sword Beach) στο Ουίστρχαμ της Νορμανδίας, μία από τις πέντε παραλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις την 6η Ιουνίου 1944.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ