2014-06-07 22:35:10
Φωτογραφία για Μatthew McConaughey: Αντίο στον παλιό μου εαυτό
Με ένα αναπάντεχο «τετ-α-κε» στην καριέρα του, o six-packer που κυκλοφορούσε στο πλατό χωρίς μπλούζα, μετατράπηκε σε ηθοποιό ολκής. Υπέταξε σώμα –για τις ανάγκες του Dallas Byers Club, που του έφερε ένα Οσκαρ– και πνεύμα –για τον υποβλητικό ρόλο του στη σειρά Τrue Detective. Το πρόγραμμα αυτοβελτίωσης ολοκληρώθηκε: πλέον βλέπει τον εαυτό του και δεν τον αναγνωρίζει. Με την καλή έννοια.

Για το Dallas Byers Club χάσατε είκοσι κιλά. Τι σκεφτήκατε όταν είδατε πρώτη φορά τον εαυτό σας στην οθόνη;

«Να πάρει... McConaughey είσαι σαν ερπετό!» Είναι δύσκολο αλλά επίσης ωραίο για έναν ηθοποιό να έχει έναν στόχο και να αφοσιώνεται σε αυτόν επί έξι μήνες. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης γέμισε τη ζωή μου. Εβλεπα βίντεο με τον Ron Woodroof, διάβαζα το ημερολόγιό του, έκοψα εντελώς τις κοινωνικές συναναστροφές, έζησα στο σκοτάδι, αφού δεν έπρεπε να με δει ο ήλιος.

Ποιο είναι το κοινό σημείο του Rustin Cohle της σειράς True Detective με τους υπόλοιπους χαρακτήρες που έχετε υποδυθεί τα τελευταία χρόνια;


Ο Μark Hanna στον Λύκο της Γουόλ Στριτ και ο Ron Woodroof στο Dallas Buyers Club, o Dallas στο Magic Mike και ο Joe στο Killer Joe, είναι όλοι χαρακτήρες με ξεκάθαρες εμμονές. Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν: Μου αρέσει να διαλέγω χαρακτήρες των οποίων οι εμμονές με μεθούν. Που ζουν στο περιθώριο, στην άκρη του πολιτισμού. Πιστεύω ότι είναι κύριοι του εαυτού τους και κατά κάποιο τρόπο ελεύθεροι.

Μετά τη Χρυσή Σφαίρα και το Οσκαρ, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την εποχή που θριαμβεύατε στις ρομαντικές κωμωδίες;

Ηταν απλό. Ελεγα στον εαυτό μου: «Η εμφάνισή μου βοηθάει; Σίγουρα. Το γεγονός ότι το σώμα μου θεωρείται ωραίο και θα με βάλουν να παίξω σε μια σκηνή χωρίς μπλούζα βοηθάει; Οπωσδήποτε». Δεν είπα ποτέ όχι. Βέβαια, ένας ηθοποιός δέχεται πάντα κακή κριτική όταν παίζει σε ανάλαφρες ταινίες. Ξέρεις κάτι, όμως; Δεν είναι εύκολο και πολλοί δεν το κάνουν καλά. Πρέπει να καταφέρεις να επιπλεύσεις. Κάποια στιγμή, όμως, βαρέθηκα. Η σχέση μου με την ηθοποιία ήταν μια χαρά. Ομως, όπως κάθε σχέση, χρειαζόταν ένα ταρακούνημα.

Είναι γνωστό ότι σας ελκύει ο ανοιχτός δρόμος. Μάλιστα, πριν από δέκα χρόνια αγοράσατε ένα Airstream και όποτε σας κουράζει το Χόλιγουντ, φεύγετε για road trip. Πώς είναι να ταξιδεύεις μόνος;

Τις πρώτες δέκα μέρες είναι κόλαση. Δεν μπορώ να αντέξω τον εαυτό μου, πρέπει να διώξω όλους τους δαίμονες και τις υπερβολές, την επιθυμία να πάρω έναν φίλο και να κλαφτώ. Και μετά συνηθίζεις και περίπου την ένατη μέρα κάτι αλλάζει. «Μάντεψε τι έγινε φίλε. Ξέμεινες με εμένα. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, άρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα πάμε καλά. Ο,τι και να έχει γίνει στο παρελθόν, σε συγχωρώ». Τελικά με όποιον κι αν είσαι στο κρεβάτι, πάντα κοιμάσαι με τον εαυτό σου. Οταν φεύγω για road trip, πάντως, τον περισσότερο καιρό οδηγώ. Το αυτοκίνητο είναι το καλύτερο σημείο για να σκέφτεσαι –ή για να μην σκέφτεσαι. Δεν ταξιδεύω για να σκεφτώ, όμως τελικά οι απαντήσεις έρχονται μόνες τους. Πίσω από το τιμόνι, αυτή είναι η καλύτερη θέση για να συμβεί αυτό.

Το πρώτο σας πλάνο ζωής ήταν μια καριέρα δικηγόρου. Θυμάστε τη στιγμή που αποφασίσατε τελικά να γίνετε ηθοποιός;

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την ηθοποιία και, απ' όσο γνώριζα, δεν υπήρχε καλλιτεχνική φλέβα στην οικογένεια. Θυμάμαι ότι τηλεφώνησα στους γονείς μου, τους το είπα, και ακολούθησε μια σιωπή είκοσι δευτερολέπτων. Ηταν, όμως, υποστηρικτικοί. Τους άρεσε που είχα όνειρα, που ήμουν ανεξάρτητος. Αφού πέθανε ο πατέρας μου (στα γυρίσματα του Dazed and Confused, το 1993), βρήκα στο σπίτι πολλούς πίνακες ζωγραφικής και κεραμικά που είχε φτιάξει ο ίδιος και ζήτησα από τη μητέρα μου να μου πει λεπτομέρειες. Τελικά, υπήρχε καλλιτεχνική φλέβα· και ήταν καλό που το ανακάλυψα.

Είστε παντρεμένος με την Camila Alves και έχετε τρία παιδιά. Βοήθησε καθόλου η συναισθηματική σταθερότητα στην ανάκαμψη της καριέρας σας;

Πάντα ήξερα ότι ήθελα να γίνω πατέρας. Και βλέποντας την οικογένειά μου, κάποια στιγμή είπα: «Φίλε, η προσωπική ζωή μου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη δουλειά μου. Η δουλειά πληρώνει απλώς τους λογαριασμούς. Ομως η ζωή μου, ο τρόπος που αγαπάω, ο τρόπος που θυμώνω ή γελάω –όλα έχουν μια ζωντάνια». Καλύτερα έτσι παρά το αντίστροφο. Kι ύστερα σκέφτηκα: «Υπάρχει τρόπος η καριέρα μου να αποκτήσει το σφρίγος της ζωής μου;». Ετσι αποφάσισα να περιμένω έναν ρόλο που θα με ταρακουνούσε.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ

«Η διαδικασία της μεταμόρφωσης γέμισε τη ζωή μου. Μου αρέσουν οι χαρακτήρες οι οποίοι είναι κύριοι του εαυτού τους, ελεύθεροι».
hommemagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ