2014-06-10 09:47:28
Φωτογραφία για Το Συμβούλιο της Ευρώπης βάζει στη γωνία την Τουρκία
Ενδιάμεσο ψήφισμα εάν δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ώς τον Σεπτέμβρη 

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

Λευκωσία: Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία παράταση χρόνου μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή Υπουργών θα εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενδιάμεσου ψηφίσματος εις βάρος της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές επιπτώσεις εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Η σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξε μέσα από τις αποφάσεις της σε σχέση με την Τουρκία στις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις, πως ανεξαρτήτως των όσων προσπαθεί η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ
. Συγκεκριμένα στις 33 υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη σημειώνεται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει στην επιστολή που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλη ο πρόεδρος της Επιτροπής σε σχέση με την άρνηση της χώρας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ. Λόγω της εξέλιξης αυτής αποφασίστηκε όπως «επανεξετάσει την υπόθεση αυτή κατά την 1208η σύνοδο (που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη του 2014) και κάλεσε τη Γραμματεία, σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει αναλλοίωτη, να ετοιμάσει προσχέδιο ενδιάμεσου ψηφίσματος, το οποίο θα διανεμηθεί στα πλαίσια της αναθεωρημένης ατζέντας». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η Τουρκία, τότε η Επιτροπή Υπουργών στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου θα έχει ενώπιόν της θέμα λήψης απόφασης κατά της Τουρκίας.

Καθοριστικής σημασίας είναι και ο ερχόμενος Δεκέμβρης όταν θα εξεταστεί και η πορεία των άλλων αποφάσεων του ΕΔΑΔ που αφορούν την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο. Στην τελευταία σύνοδό της η Επιτροπή Υπουργών εξετάζοντας την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας «κάλεσε τη Γραμματεία να ετοιμάσει λεπτομερή κατάλογο με όλες τις παραβιάσεις, οι οποίες καταγράφονται από το Δικαστήριο, καθώς επίσης και ανάλυση των επιπτώσεων από την απόφαση της 12ης Μαΐου 2014 για δίκαιη ικανοποίηση», δηλαδή τις αποζημιώσεις που πρέπει να πληρωθούν από την τουρκική κυβέρνηση. Υπό το φως αυτή της εξέτασης η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου για τα παραπέρα βήματα σε σχέση με τις τρεις πτυχές που καταγράφονται στην απόφαση του ΕΔΑΔ και αφορούν τους αγνοούμενους, τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων και τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων.

Η τρίτη υπόθεση που εξετάστηκε από την Επιτροπή Υπουργών είναι η «Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας». Λαμβανομένου υπόψη ότι και στην περίπτωση αυτή, που αφορά υποθέσεις αγνοουμένων συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974, η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ η Επιτροπή κάλεσε, όπως και στις υποθέσεις της «Ομάδας Ξενίδη-Αρέστη», τη Γραμματεία να ετοιμάσει πριν από τη σύνοδο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου «προσχέδιο ενδιάμεσου ψηφίσματος».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να κλείσει την εξέταση δύο θεμάτων «συνεπεία των μέτρων που έχουν λάβει οι Αρχές του εναγόμενου κράτους (σ.σ. που είναι η Τουρκία)» και αφορούν «1. τις συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, σε σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη λογοκρισία βιβλίων και τη θρησκευτική ελευθερία, 2. δικαιώματα Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου (σ’ ό,τι αφορά αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων)».

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ