2014-06-10 09:49:25
Φωτογραφία για Η Κύπρος συγκροτεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Η Ελλάδα;
Ζυγίζουν συν και πλην για διορισμό Φ. Φωτίου στο ΣΕΑ

Από τη μια ο Πρόεδρος θέλει να τακτοποιήσει τον πρώην υπουργό ως Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κι από την άλλη αναγνωρίζει ότι θα δεχθεί πλήγμα η εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησης.

Στο προεδρικό επιμένουν ότι το θέμα στελέχωσης ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα λειτουργεί υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη δεν έχει κλείσει και ότι ο Πρόεδρος εξετάζει διάφορες προτάσεις που του έχουν υποβληθεί.

Στην ουσία ο κ. Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν η κυβέρνηση μπορεί να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς και αντιδράσεις που θα φέρει ο διορισμός του πρώην υπουργού Αμύνης, Φώτη Φωτίου, ως επικεφαλής του ΣΕΑ (δεν αποκλείεται το σώμα να ονομαστεί και διαφορετικά).

Κυβερνητική πηγή σε συνομιλία με τον newzup.com ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που θα του δημιουργήσει ο διορισμός του πρώην υπουργού.


Ταυτόχρονα, όμως, λαμβάνει υπόψη και την επιθυμία του να μην αφήσει εκτός νυμφώνος τον κ. Φωτίου ο οποίος παραιτήθηκε από το ΔΗΚΟ όταν το κόμμα υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΜΙΣΘΙ

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στόχος του προέδρου δεν είναι να δημιουργήσει μια έμμισθη θέση για να “τακτοποιήσει” τον κ. Φωτίου.

Το ΣΕΑ (αν τελικά θα ονομαστεί έτσι) δεν είναι, μας αναφέρθηκε, παρά μια δεξαμενή σκέψης παρόμοια με το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομία υπό τον νομπελίστα Χρισόφορο Πισσαρίδη.

Θα έχει δηλαδή καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, θα εκπονεί προτάσεις για ζητήματα ασφαλείας και θα τις υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς εξέταση, ενώ τα μέλη του – και ο επικεφαλής του - δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία.

Η σύστασή του, μας αναφέρθηκε, θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση του ρόλου που καλείται πλέον να διαδραματίσει η Κύπρος στη αξιοποίηση, πολιτική και οικονομική, των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον αντίποδα, πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη δημιουργία και στελέχωση του συγκεκριμένου συμβουλευτικού σώματος τονίζουν ότι η ανωτέρω επιχειρηματολογία του προεδρικού είναι το ένδυμα για να καλυφθεί βόλεμα ημετέρων.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ανοιχτή παραμένει και η θέση του Επιτρόπου Φορολογίας, ο οποίος θα εποπτεύει την ενιαία φορολογική αρχή μετά την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της υπηρεσίας ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι μετά από τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, μπορεί να διεκδικήσει τη θέση και ο διευθυντής του ΤΕΠ, Γιώργος Πούφος, τον οποίο απέκλειαν οι αρχικές πρόνοιες του νόμου.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ