2014-06-12 08:54:06
Φωτογραφία για Ενισχυέται η ελληνο-αραβική συνεργασία
Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν οι διμερείς συναντήσεις που είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της διήμερης Υπουργικής Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, που φιλοξένησε, ως προεδρεύουσα, η Αθήνα στο Ζάππειο.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Nasser Judeh συνυπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων και Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας για τα έτη 2014-2016. Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεών υπό το πρίσμα του καθεστώτος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και των Προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.

Ο επικεφαλής της αλγερινής διπλωματίας, Ramtane Lamamra απηύθυνε στον Έλληνα ομόλογό του πρόσκληση να επισκεφθεί την Αλγερία, τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τη συνοδεία αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματιών. Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε την Αλγερία “πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή” και “στρατηγική μας επιλογή” τη βελτίωση των σχέσεων.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Gebran Bassil, η συνάντηση εστιάστηκε στις περιφερειακές εξελίξεις (Ιράκ, Συρία) καθώς και σε θέματα διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας και σε ζητήματα ενέργειας.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad Al-Malki ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το σχηματισμό της νέας Παλαιστινιακής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία είναι αποφασισμένη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των αρχών του “Κουαρτέτου” και προανήγγειλε ότι θα συνέλθει στις αρχές Οκτωβρίου, η Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, των δύο πλευρών, με αντικείμενο κυρίως θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ