2014-06-12 09:12:05
Φωτογραφία για Επιτέλους αρχίζει η δίκη των ιδιωτικών μισθοφόρων της Blackwater
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών , πρώην ειδικoί φρουροί της γνωστής αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ενοικιάσεως μισθοφόρων “Blackwater Worldwide security guards” θα δικαστούν στην Ουάσιγκτον με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας 14 Ιρακινών πολιτών και την πρόκληση βαρειών σωματικών βλαβών σε 18 άλλους. Οι δολοφονίες χρονολογούνται από τις 16 Σεπτεμβρίου 2007 όταν οι ιδιωτικοί μισθοφόροι είχαν σκοτώσει τα άοπλα θύματά τους στην Πλατεία Nisoor στη Βαγδάτη (nbcNews, abc news,mintpressnews).

H δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Τις επόμενες ημέρες ένα σώμα 12 ορκωτών δικαστών-ενόρκων κατοίκων της περιοχής της Columbia- θα επιλεγεί ανάμεσα από 150 πολίτες, για να αποφανθεί για την τύχη των κατηγορουμένων. Η υπόθεση είχε δημιουργήσει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην τότε διοίκηση Bush για την απόφασή της να προσλάβει μισθοφόρους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο ένας εκ των κατηγορουμένων ο  Nicholas Slatten που αντιμετωπίζει τις πιο βαρειές κατηγορίες ζητάει τη μη συνδίκαση της υπόθεσής με τους υπολοίπους αλλά το Τμήμα Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα.


Τρεις εκ των κατηγορουμένων, οι  Paul Slough, Evan Liberty and Dustin Heard κατηγορούνται για σφαγιασμό για απόπειρα σφαγιασμού και για παράνομη κατοχή όπλων.

Από τις πρώτες ημέρες της βίαιης καταστολής των πολιτικών κινητοποιήσεων στην Κριμαία ,η αμερικανική Εταιρεία Blackwater Worldwide security guards, είχε καταγγελθεί από τους ρωσόφωνους Ουκρανούς ότι είχε στείλει άνδρες για να καταστείλουν βίαια τις αντιδράσεις. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν τότε ότι είδαν λεωφορεία που  υποτίθεται ότι θα μετέφεραν διεθνείς παρατηρητές να είναι γεμάτα με ένοπλους πανομοιότυπα ντυμένους άνδρες που μιλούσαν αγγλικά και ότι πιθανότατα ήταν οι γνωστοί μισθοφόροι της Εταιρείας που αναλαμβάνουν δράση σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες.

Η Εταιρεία ενοικιάσεως μισθοφόρων κατηγορείται από την αμερικανική κοινή γνώμη ότι έχει πλήξει τη δημόσια εικόνα της χώρας τους.
pentapostagma.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ