2014-06-12 17:18:04
Φωτογραφία για Υπ. Δικαιοσύνης: Οι ποινές για αδικήματα διαφθοράς δεν μειώνονται
Διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις καταγγελίες των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί... ευθείας υπονόμευσης της μάχης κατά της διαφθοράς και της τιτάνιας προσπάθειας των ανακριτών που κυνηγούν τους μιζαδόρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το ζήτημα ανέκυψε έπειτα από τις αναφορές περί σχεδιαζόμενης κατάργησης του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος που προέβλεπε δρακόντειες ποινές για τους κλέφτες των δημόσιων ταμείων, οι οποίες έφταναν μέχρι τα ισόβια.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται κατηγορηματικά πως οι ποινές για βαριά αδικήματα διαφθοράς μειώνονται ενώ μιλάει για συνέχιση της ισχύος του νόμου περί καταχραστών δημοσίου, αποφεύγοντας πάντως ν' αναφερθεί στην πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικά, που ρητά ζητεί την κατάργησή του. Αναφέρει το Υπουργείο: 

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς και η Ένωση των μελών του, είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου
. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, όφειλε να γνωρίζει ότι πρόσφατα η Ελληνική Βουλή ψήφισε το νόμο 4254/2014, που άρχισε να ισχύει από 7-4-2014, σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία (ενεργητική και παθητική) των πολιτικών αξιωματούχων (Πρωθυπουργού, μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων), τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή. Επίσης και η δωροδοκία και δωροληψία δικαστή τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή. Τέλος, αυστηροποιείται και η δωροδοκία και δωροληψία των υπαλλήλων για πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντά τους, η αυστηρότητα δε επιτείνεται για πράξεις που αντίκεινται στα καθήκοντά τους.

Οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ν. 1608/1950, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει. Με τις ανωτέρω διατάξεις, αλλά και με άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν στη λήψη μέτρων επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, η Πολιτεία εξεδήλωσε έμπρακτα τη σταθερή και αμετακίνητη βούλησή της για τη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τονίζεται, κατηγορηματικά, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόκειται να θιγούν ούτε κατά κεραία με την κατάρτιση του νέου Ποινικού Κώδικα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ