2014-06-13 13:26:05
Φωτογραφία για Ρεθυμνιώτης το νέο αστέρι της σκοποβολής!
Ένα νέο αστέρι γεννιέται στο Ρεθυμνιώτικο αθλητισμό και ψάχνει την ευκαιρία του να διακριθεί ακόμη και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Αν και ασχολείται μόλις 4 χρόνια με την σκοποβολή, ο 19χρόνος Νίκος Νεονάκης έχει εκπλήξει τους πάντες με την σταθερότητα και το ταλέντο του, αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους αθλητές σκοποβολής στην χώρα μας, σύμφωνα με το goodnet.gr.

Γόνος σκοπευτικής οικογένειας, γαλουχήθηκε από τον πατέρα του, Μιχάλη Νεονάκη – από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΚΟΡΕ και πρόεδρος του – και δεν άργησε να φανεί το ταλέντο του στο άθλημα. Τον περασμένο Μάιο επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την εξέλιξη του κατακτώντας 3 κύπελλα και 3 μετάλλια στους Πανελλήνιους αγώνες Εφήβων-Νεανίδων.

Ο Ρεθυμνιώτης αθλητής κατάκτησε το πρωτάθλημα που διεξήχθη στο σκοπευτήριο Μαλακάσας, σε πιστόλι ταχύτητας, πιστόλι στάνταρντ και πιστόλι σπορ. Για αυτό δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, απλά επιβεβαίωσε για 3η σερί χρονιά την ανωτερότητα του, αφού το πρώτο του πρωτάθλημα κατέκτησε το 2012, σε ηλικία 17 ετών
. Φυσικά και αυτές οι πρόσφατες επιτυχίες του δεν αποτελούν το ταβάνι των φιλοδοξιών του Νίκου Νεονάκη, όνειρο του οποίου είναι η συμμετοχή σε μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση, όπου θα του δώσει το εισιτήριο σους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι δυνατότητες και η προοπτική υπάρχουν, αρκεί το κράτος να πιστέψει στις δυνατότητες του Νίκου Νεονάκη και να του δώσει την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρο του, προβάλλοντας το Ρέθυμνο, την Κρήτη και την χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Για την ενασχόληση του με την αγαπημένη του σκοποβολή μίλησε στην «Πρωινή Γραμμή» τουTeam Fm 102, ο Νίκος Νεονάκης, μαζί με τον πατέρα του Μιχάλη, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ενασχόλησης του, με αυτήν και τα όνειρα του για το μέλλον. Όλα αυτά και ενώ παράλληλα είναι πρωτοετής φοιτητής στην Σχολή Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα Χανιά.

ΝΙΚΟΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

* Αν και η σκοποβολή δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παράδοση στο Ρέθυμνο, εσύ ξεκίνησες την ενασχόληση μαζί της. Πως σα νέο παιδί αποφάσισες να ασχοληθείς με την Σκοποβολή;

«Ο πατέρας μου είχε ιδρύσει τον Σκοπευτικό Όμιλο Ρεθύμνου, είχα την ευκαιρία να δω την Σκοποβολή, μου άρεσε και ήθελα να ασχοληθώ πάρα πολύ, γιατί είδα πως είχα κάποιο ταλέντο. Ξεκίνησα από πολύ μικρός με κάποια αεροβόλα που είχα, ενώ 15 ετών πήγα για πρώτη φορά στο σκοπευτήριο του Ρεθύμνου στη Λαμπινή και είχα την πρώτη μου επαφή με τα κανονικά όπλα μεγάλου διαμετρήματος. Με τη σκοποβολή στην ουσία ασχολούμαι γύρω στα τέσσερα χρόνια, αφού γράφτηκα στον ΣΚΟΡΕ το 2010. Άρχισα με την πρακτική σκοποβολή, επειδή ο Όμιλος ασχολιόταν περισσότερο με αυτό το αγώνισμα. Σύντομα άρχισα να έχω τις πρώτες μου επιτυχίες στην κατηγορία PRODUCTION JUNIOR. Το 2011 βγήκα πρώτος στην κατηγορία μου και πήρα το κύπελλο Κρήτης. Μετά πήρα μέρος στους Πανελλήνιους αγώνες του 2011 και κατέκτησα τη 2η θέση πανελλαδικά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΣΚΟΕ. Εξ’ αιτίας αυτού επιλέχτηκα από τη ΣΚΟΕ και συμμετείχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IPSC σαν μέλος της Εθνικής Ομάδας. Από τις αρχές του 2011, κατόπιν παρότρυνσης στελεχών της ΣΚΟΕ, ασχολήθηκα με τα 25 μέτρα του σταθερού στόχου και συγκεκριμένα, το πιστόλι ταχύτητας».

* Είναι δύσκολο άθλημα και ποια τα προσόντα για να ξεχωρίσεις στο άθλημα της σκοποβολής;

«Σίγουρα είναι ένα δύσκολο άθλημα, που έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται να είσαι ήρεμος, να έχεις σταθερότητα. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο συγκεκριμένο προσόν. Αν σου αρέσει, μπορείς να το ακολουθήσεις και με την βοήθεια των προπονητών σου να μπορέσεις να διακριθείς».

* Πόσα ήδη αγωνισμάτων υπάρχουν στην σκοποβολή;

«Στην σκοποβολή υπάρχουν πολλά αγωνίσματα. Αρχικά τα πιστόλια και τα τυφέκια, αλλά και τα αγωνίσματα σταθερού στόχου, πρακτικής σκοποβολής, ο πήλινος στόχος. Είναι πολύ ωραία και συναρπαστικά αγωνίσματα, αν και είναι εντελώς διαφορετικά».

* Είναι ακριβό σπορ η σκοποβολή;

«Όντως είναι ακριβό σπορ, γιατί εκτός από τα όπλα ή τις σφαίρες είναι και τα ταξίδια. Βέβαια για αρχή το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο. Από την στιγμή που υπάρχουν οι δυνατότητες από την αθλητή για συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες ανεβαίνει το κόστος».

* Θα παρότρυνες τους νέους να ασχοληθούν με την σκοποβολή;

«Σίγουρα θα τους παροτρύνω. Η σκοποβολή θα τους βοηθήσει την ζωή τους, να είναι ήρεμοι, να έχουν κάποιο χόμπι. Και φυσικά θα τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν κάποια διάκριση».

* Η σκοποβολή μπορεί να βοηθήσει στο σωστό προσανατολισμό των Κρητικών περί του θέματος «άσκοπων πυροβολισμών»;

«Πολλοί Ρεθυμνιώτες έρχονται σκοποβολή για να μάθουν και να εκτονωθούν. Μπορούν όσοι θέλουν να έρθουν στο σκοπευτήριο, να εκτονωθούν, να μάθουν πράγματα για τα όπλα».

* Τι ακριβώς χρειάζεται για να κερδίσεις μία θέση να αγωνιστείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Για να πάρει μέρος ένας αθλητής σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να σε στείλει η Ελληνική Ομοσπονδία σε αγώνες στο εξωτερικό, για να διεκδικήσεις κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγώ βρίσκομαι σε αυτή την φάση τώρα και περιμένω να έρθει κάποια στήριξη, για να διεκδικήσω το όνειρο μου. Έχω φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ: ΕΒΛΕΠΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΟΛΕΣ

Αδιαμφισβήτητα με υπερηφάνεια παρακολουθεί ο Μιχάλης Νεονάκης τον γιο του Νίκο, να βαδίζει στα χνάρια του, φτάνοντας στην μία επιτυχία μετά την άλλη. Μιλώντας για το Νίκο τόνισε, «Τον έβλεπα από τα αεροβόλα. Έβλεπα την αγάπη του για τα όπλα και πως είχε ακρίβεια στις βολές του. Σιγά-σιγά όταν άρχισε και έριχνε αγωνιστικά, ανέβαινε συνεχώς. Τα δύο τελευταία χρόνια κατάφερε να σπάσει 5 φορές το Πανελλήνιο ρεκόρ στο πιστόλι ταχύτητας, το οποίο είναι ολυμπιακό αγώνισμα. Αλλά και στα άλλα αγωνίσματα, έχει επίσης το Πανελλήνιο ρεκόρ στο πιστόλι σπορ και στο πιστόλι στάνταρ».

* Πόσο εύκολο είναι να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια;

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί τα έξοδα είναι πολλά, στις μετακινήσεις στα αναλώσιμα, στα όπλα που πρέπει να ανανεώνονται. Ειδικότερα για κάποιον που ασχολείται σε υψηλό επίπεδο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΡΑΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ