2014-06-16 14:45:04
Φωτογραφία για Ένας «κρυμμένος» αρχαιολογικός θησαυρός διεκδικεί την ανάδειξη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το έργο ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου που... αναμένεται να δώσει ζωή στην περιοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες.

Όπως έχει ήδη δημοσιευτεί, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού (ΚΑΣ), ενέκρινε πριν από μερικούς μήνες την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου.

Αυτό που περιμένουν τώρα οι τοπικοί παράγοντες είναι να λάβουν στα χέρια τους τον ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος θα κατατεθεί στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Ρεθύμνου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία χρηματοδότησης του έργου.

Οι υπεύθυνοι για το έργο εμφανίζονται αισιόδοξοι πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο πλαίσιο της χρηματοδότησης γεγονός που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες διαμόρφωσης του σπηλαίου οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο στο εσωτερικό τμήμα του σπηλαίου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.


Μάλιστα, η αξιοποίηση του σπηλαίου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των αρμοδίων επί σειρά ετών προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες που μεταξύ άλλων θα προστατεύσουν το σπήλαιο, το οποίο έχει υποστεί αρκετές αλλοιώσεις κατά το πέρασμα των χρόνων, πολλές από τις οποίες, οφείλονται στα έργα που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, το σπήλαιο παρέμεινε κλειστό και αναξιοποίητο αρκετά χρόνια γεγονός που οφείλονταν κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα.

ΚΩΣΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ: ΕΒΑΛΑ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος μνημείων Κωστής Ηλιάκης ανέφερε: «Όταν ανέλαβα αντιδήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά έβαλα στόχο να βγάλουμε στην επιφάνεια αυτό το σπουδαίο μνημείο και έτσι ξεκίνησε η εκπόνηση της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης. Μετά από αρκετά χρόνια και με την αιγίδα του Δήμου και τη συνηγορία των τεχνικών υπηρεσιών που δούλεψαν αρκετά για μας όπως και τον κ. Άρη Χατζιδάκη που έκανε την τεχνική μελέτη, καταφέραμε επιτέλους να ολοκληρώσουμε και να ωριμάσουμε τις μελέτες αυτές ώστε να εγκριθούν. Εκφράζω την ικανοποίησή μας που μετά από μεγάλο κόπο και αγωνία και αρκετά χρόνια εντατικής προσπάθειας καταφέραμε να περάσουμε από το ΚΑΣ. Ωστόσο, θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος όταν χρηματοδοτηθεί και ολοκληρωθεί το έργο. Μέχρι τότε αγωνιούμε και καταβάλουμε συνεχή προσπάθεια».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ανέλθει περίπου στο ποσό των 250.000 ευρώ η οποία θα αναζητηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ ενώ από την έναρξη των εργασιών και μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το έργο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί μέσα σε ένα έτος.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Πάντως, από πλευράς τους οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν το έργο με ανυπομονησία ενώ δεν κρύβουν την ευχαρίστησή τους για την έγκριση από το ΚΑΣ. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος όμως εμφανίζεται και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου Αντρέας Κλαψινός ο οποίος μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση αναφέρει:

«Σαν κοινότητα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την έγκριση του έργου από το ΚΑΣ που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε σύντομα τις διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου και συνεπώς την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για ένα ιστορικό και αρχαιολογικό θησαυρό που θα αξιοποιηθεί και θα αναδείξει τον τόπο και την περιοχή μας. Η ανάδειξη του ίδιου του σπηλαίου σε συνάρτηση με την ανεύρεση και ανάδειξη των παλαιών πηγαδιών που υπήρχαν στην περιοχή «Καμάρι» αλλά και από μόνη της η φυσική ομορφιά του τοπίου και του περιβάλλοντα χώρου θα προσεγγίσει πλήθος επισκεπτών. Αυτό θα δώσει λειτουργήσει τονωτικά όχι μόνο για την τοπική κοινότητα αλλά και για ολόκληρο τον Δήμο Ρεθύμνου».

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Μετά την εκπόνηση γεωλογικής και βραχομηχανικής μελέτης, προβλέπεται η κατασκευή κατάλληλης εισόδου καθώς και επεμβάσεις για την υποστήριξη της οροφής στον αμέσως μετά την είσοδο χώρο. Συγκεκριμένα, θα γίνει υποστήριξη της οροφής στον χώρο που διαδέχεται την είσοδο όπου έχουν προκύψει αστάθειες.

Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης μικρομετακινήσεων των τοιχωμάτων του σπηλαίου, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανές παραμορφώσεις. Η κίνηση των επισκεπτών στο σπήλαιο θα είναι πλήρως ελεγχόμενη και δυνατότητα επίσκεψης θα έχει κάθε φορά μια ομάδα επισκεπτών η οποία θα διανύει έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο κατά μήκος του σπηλαίου.

Στην είσοδο αλλά και στο τέλος της διαδρομής θα κατασκευαστούν δύο χώροι με αρκετό πλάτος και κατάλληλο ύψος που θα τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας και θα συγκεντρώνει τις ομάδες επισκεπτών κατά την είσοδο αλλά και στο τέλος της διαδρομής. Εξωτερικά, ο χώρος θα φωτιστεί με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας και θα γίνει επίστρωση μεγάλου μέρους με φυσικούς πλακοειδής λίθους τοπικής προέλευσης. Επιπλέον, προβλέπεται δενδροφύτευση του ευρύτερου χώρου με φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη και ειδικά στην περιοχή του παρακείμενου φαραγγιού των Βεδέρων.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις έχουν μελετηθεί έτσι ώστε ο χώρος να δένει αρμονικά με τον υπόλοιπο φυσικό χώρο της περιοχής, να τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας και να προστατεύεται ο φυσικός πλούτος του σπηλαίου.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Στα σχέδια της τοπικής κοινότητας όμως βρίσκεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, που θα αναβαθμίσει τη γύρω περιοχή αισθητικά αλλά και λειτουργικά, αναδεικνύοντας το σπήλαιο, τις φυσικές ομορφιές του τόπου ενώ παράλληλα θα αποτελεί και ένα ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες που θα μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο και να απολαύσουν άνετα την παραμονή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, η αξιοποίηση του χώρου της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σπήλαιο προβλέπει και την κατασκευή παρκινγκ για τους επισκέπτες. Επιπλέον, στο χώρο υπάρχει και πρόβλεψη επισκεψιμότητας από Α.Με.Α. Στην είσοδο του σπηλαίου θα διαμορφωθεί ειδικό περίπτερο με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τους επισκέπτες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά σπήλαια που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Το σπήλαιο Γερανίου, βρίσκεται επτά χιλιόμετρα δυτικά του Ρεθύμνου, στη βόρεια ακτή της Κρήτης, στην περιοχή "Καμάρι" και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας εθνικής οδού. Διαθέτει έξι αίθουσες που χωρίζονται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και η συνολική του έκταση είναι 1200τμ. Το σπήλαιο έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία καθώς μετά από αρχαιολογική έρευνα προέκυψε πλήθος ευρημάτων από ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα Νεολιθικής και Παλαιολιθικής περιόδου όπως αγγεία, εργαλεία και οστά ζώων.

Μάλιστα, βρέθηκαν και τρεις ανθρώπινοι σκελετοί που πιθανολογείται πως άνηκαν σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο και πέθαναν πιθανότατα από ασφυξία. Τα ευρήματα του σπηλαίου εκτίθενται σήμερα στο Παλαιοντολογικό μουσείο Ρεθύμνου όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά μέρος του μεγαλείου που προέκυψε από τις αρχαιολογικές μελέτες στο σπήλαιο.

ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ, ΜΑΡΙΝΑ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Με αφορμή την ανάδειξη του σπηλαίου και τις εργασίες που αναμένεται γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο και να πλαισιώσουν το σπήλαιο, οι τοπικοί φορείς και οι υπεύθυνοι του έργου στοχεύουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων.

Μερικές από τις δυνατότητες που έχει η περιοχή είναι και η ανάδειξη των παράκτιων σπηλαίων που προσφέρουν δυνατότητες για δημιουργία και ανάπτυξη περαιτέρω δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες με στόχο πάντα τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιάκης αναφέρει: «Το σπήλαιο Γερανίου, μαζί με όλα τα παράκτια σπήλαια στην περιοχή και το σπουδαίο παλαιοντολογικό υλικό που έχει βρεθεί και αναμένεται ακόμα να βρεθεί, θεωρείται μια σπουδαία αρχαιολογική ζώνη για να εκτεθεί στο κοινό και να αναδείξει και τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις όταν θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα έργα στην περιοχή να υπάρχουν μικρά πλωτά σκάφη να επισκέπτονται από την πλευρά της θάλασσας τα παράκτια σπήλαια και να θαυμάζουν αυτόν τον τεράστιο σπηλαιολογικό πλούτο.

Επίσης, θα προβλεφθεί και ένα φυσικό μονοπάτι μέσω του οποίου θα μπορεί κάποιος να επισκέπτεται τα σπήλαια. Επιπλέον, είναι μεγάλης σημασίας η αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου της Παναγίας της Καμαριανής. Ο χώρος έχει μια δημοτική έκταση αρκετά μεγάλη και προσφέρεται για δημιουργία μιας μικρής ιχθυόσκαλας ή μια μαρίνας για τη φιλοξενία μικρών σκαφών. Έτσι θα αναπτυχθεί και ο θαλάσσιος τουρισμός.

Στόχος επίσης είναι η αξιοποίηση ενός θαλάσσιου φαραγγιού, φτάνει μέχρι τα Φρατζεσκιανά Μετόχια. Υπάρχει μια μελέτη που έχει χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν κατασκηνώσεις και να πραγματοποιούνται εκεί υπαίθριες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Στόχος την επόμενη πενταετία είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε και αυτές τις μελέτες γιατί το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει ένα πλέγμα δραστηριοτήτων και ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΙΟΥ

Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες και οι υπεύθυνοι του έργου, εκτός από την ανάδειξη του σπηλαίου έχουν στα σχέδιά τους να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια των επιλογών» για τους επισκέπτες καθώς βρίσκονται διαδικασία γόνιμων συζητήσεων για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου το οποίο στη συνέχεια θα επιτρέψει τη δημιουργία καταδυτικού κέντρου στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο στα πλαίσια πάντα της γενικότερης φιλοσοφίας για αξιοποίηση της κοινοτικής περιουσίας που πρόκειται να μετατρέψει την περιοχή σε πόλο έλξης για επισκέπτες και ντόπιους. Αναμένεται να ανοίξει, μεταξύ άλλων και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Αντρέας Κλαψινός επισημαίνει: «Το όραμα των κατοίκων της περιοχής για την τοποθεσία «Καμάρι» δεν σταματούν εδώ αλλά με την πάροδο του χρόνου και όσο παρουσιάζονται νέες δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής, αυτές θα αξιοποιούνται και θα αναδεικνύονται».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΑΡΑΒΑΣ» Ο ΤΣΑΒΙ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΑΡΑΒΑΣ» Ο ΤΣΑΒΙ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ