2014-06-17 09:32:08
Φωτογραφία για ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ 2.000 ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ!
Με ευνοϊκότερους όρους η αξιολόγηση υπαλλήλων σε βουλευτικά γραφεία

Αξιολόγηση δύο ταχυτήτων θα εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, ανάλογα με τη θέση στην οποία απασχολούνται.  Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τα Νέα'', ευνοημένοι της αξιολόγησης αποδεικνύονται οι περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί και υπηρετούν σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και στο γραφείο του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ακόμη και στα κόμματα ή στην ΑΔΕΔΥ και σε φορείς αυτής (όπως το Κοινωνικό Πολύκεντρο που εποπτεύει).

Κριτές για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους θα είναι, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι άμεσοι προϊστάμενοί τους. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι οι ίδιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί διευθυντές και γενικοί γραμματείς των κομμάτων και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι ζήτησαν την απόσπασή τους θα είναι και οι αξιολογητές τους.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρονται πέντε διαφορετικές βαθμολογικές κλίμακες με άριστα το «10» αντί τριών που έχουν οριστεί για την αξιολόγηση των υπολοίπων υπαλλήλων του Δημοσίου και όπου μάλιστα σε καθεμία μπορεί να καταταγεί μόνο συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων (το 25% να λάβει από 9 έως 10 βαθμούς, το 60% από 7 έως 8 βαθμούς και το 15% να περιοριστεί σε 1 έως 6 βαθμούς).

«Οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι διακριτές σε σχέση με αυτές των εργαζομένων στο υπόλοιπο Δημόσιο»Η βαθμολογική κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής:

• Με βαθμούς 9 ή 10 βαθμολογούνται όσοι υπάλληλοι είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν, απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε ζήτημα χωρίς τη βοήθεια ή τη διόρθωση ανωτέρου τους.

• Με 7 ή 9 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι που μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις του έργου τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια.

• Με 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια.

Με 3 ή 4 βαθμολογούνται όσοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου.

• Με 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι υπάλληλοι.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 Ιουνίου, δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της ποσόστωσης, η οποία ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο. «Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης επιμερισμού ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης είναι ο αξιολογητής», αναφέρει η απόφαση.

Σε αυτή την απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Υπάρχει μάλιστα και εξήγηση για αυτή την «ειδική» διαδικασία που ακολουθείται, σημειώνοντας ότι «οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι διακριτές» σε σχέση με αυτές των εργαζομένων στο υπόλοιπο Δημόσιο. Πάντως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκδόθηκε για να «κλείσει» το νομοθετικό κενό που επέτρεπε μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων να μην περνάει από αξιολόγηση.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ