2014-06-18 12:35:36
Φωτογραφία για Πάτρα: Μεγάλη άνθηση στις επιχειρήσεις take away
Λειτουργούν με τη μέθοδο του Franchising και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια από άκρη σε άκρη και της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο λόγος για τις καφετέριες τύπου take away. Ο καφές στο χέρι είναι ο πιο οικονομικός και γι αυτό χιλιάδες πατρινοί τον προτιμούν καθημερινά ξοδεύοντας από 1 εως 1,5 ευρώ για να πιουν τον καφέ τους σε κάποιο stand της καφετέριας ή για να τον πάρουν μαζί τους.

Οι μητρικές εταιρίες για καφετέριες take away λειτουργούν στην λογική "σου στήνω το μαγαζί με 40.000 ευρώ κεφάλαιο και χωρίς να κάνεις το παραμικρό -εκτος της καταβολής του ποσού- σου δίνω τα κλειδιά στο χέρι και ξεκινάς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Βέβαια όπως όλες οι εταιρίες τύπου franchise έτσι και αυτές που αφορούν στον καφέ δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης των υλικών που θα χρησιμοποιήσει ο εν δυνάμει ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα δεν μπορεί να επιλέξει άλλον τύπο καφέ από αυτόν που υπαγορεύει και προμηθεύει η εταιρία. Αρα δεν μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή ή ποιότητα και οφείλει να συνεργάζεται για πάντα με την μητρική εταιρία η οποία εξάλλου και έχει επιπρόσθετο κέρδος από τα υλικά.


Οπως και να χει ο καφές είναι ένα επιχειρηματικό πεδίο το οποίο δεν έχει ακόμη καταλάβει την κρίση σε μεγάλο βαθμό. Ολοι ακόμη κι αν δεν έχουν πολλά χρήματα να διαθέσουν μέσα στην ημέρα, θα πιουν έναν καφέ συντηρώντας ταυτόχρονα και τις δημόσιες σχέσεις τους, σε καθημερινό επίπεδο.

Κάπως έτσι η καφετέρια παραμένει ζωντανή και καθημερινά, επαγγελματικοί χώροι που στο παρελθόν είχαν άλλη χρήση, μετατρέπονται σε cafe-bar και ειδικότερα της μορφής take away.

Γιάννης Πομώνης
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ