2014-06-19 09:53:05
Φωτογραφία για Γιατί σκοτώνουν διπλάσιο κόσμο οι τυφώνες με όνομα γυναίκας;
Τα θύματα των τυφώνων στους οποίους δίνουμε γυναικεία ονόματα είναι πολύ περισσότερα, σε σχέση με εκείνα των τυφώνων με ονόματα ανδρών, αποκαλύπτει νέα πρωτοποριακή έρευνα. Τα αποτελέσματά της φανερώνουν έναν σιωπηρό σεξισμό στις κοινωνίες μας. Αναγκαία η καλύτερη μελέτη όλων των πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς, λένε οι ειδικοί.

Τα "Τυφώνας Κατρίνα" και "Τροπική Καταιγίδα Σάντι" δεν είναι αμερικάνικες σειρές περασμένων δεκαετιών, όσο κι αν ακούγονται σαν τέτοιες. Περισσότερο στο εξωτερικο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ΗΠΑ, οι μετεωρολόγοι συνηθίζουν να δίνουν ονόματα στους μεγάλους τυφώνες και τις επικίνδυνες καταιγίδες, εδώ και δεκαετίες.

Οι λόγοι είναι πρακτικοί, αφού πιστεύεται ότι, από τη μία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποθηκεύονται καλύτερα στη μνήμη μας, όταν έχουν ανθρώπινο όνομα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ανακαλούμε σχετικές αναμνήσεις, και να δρούμε ανάλογα σε παρόμοιες περιπτώσεις, και από την άλλη, είναι ευκολότερο να διακρίνονται όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα.


Ωστόσο, η πρακτική αυτή έχει κάποιες καταστροφικές συνέπειες, που μέχρι τώρα αγνοούσαμε, σύμφωνα με νέα μελέτη: αν οι τυφώνες και οι καταιγίδες έχουν γυναικείο όνομα, οι άνθρωποι δεν τους παίρνουν στα σοβαρά, και δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, συγκριτικά με τις περιπτώσεις που έχουν ονόματα ανδρών.

Το αποτέλεσμα είναι οι τυφώνες/καταιγίδες με γυναικεία ονόματα να έχουν σκοτώσει, ιστορικά, περισσότερους ανθρώπους, σε σχέση με εκέινους που είχαν ονόματα ανδρών, αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Αριζόνα και του Ιλινόις.

Μεγαλύτεροι φονιάδες οι τυφώνες - γυναίκες

Τα στοιχεία της έρευνας αντλήθηκαν από μία περίοδο έξι δεκαετιών, που ξεκινά το 1950, όταν και χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, η πρακτική της ονοματοδοσίας των τυφώνων, και φτάνει μέχρι το 2012. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι τυφώνες που είχαν γυναικείο όνομα φέρνουν, κατά μέσο όρο, τον θάνατο 45 ανθρώπων, ενώ εκείνοι με αντρικό σκοτώνουν, κατά μέσο όρο, 23 άτομα (ο καθένας).

Διπλάσιοι νεκροί όταν ο τυφώνας πάρει όνομα γυναίκας. Λες και είναι η Storm από τους X-men και μας χτυπά αλύπητα.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των αριθμών δείχνουν ότι οι θάνατοι από τυφώνες - γυναίκες είναι, σχεδόν, διπλάσιοι, σε σχέση με εκείνους από τυφώνες - άνδρες. Μάλιστα, η διαφορά στους θανάτους είναι ακόμα πιο έντονη όταν συγκρίνονται τυφώνες με έντονα γυναικεία και έντονα αντρικά ονόματα - δηλαδή, ονόματα που ταυτίζονται πιο ξεκάθαρα με ένα από τα δύο φύλα.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι τόσο ισχυρά που οι συγγραφείς της γράφουν ότι "η αλλαγή του ονόματος ενός ισχυρού τυφώνα, π.χ. από Τσάρλι σε Ελίζ, μπορεί μέχρι και να τριπλασιάσει τον απολογισμό των θυμάτων του”. Φράση που φανερώνει πόσο σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας θεωρούν οι επιστήμονες των δύο ιδρυμάτων το όνομα των καιρικών φαινομένων.

Η εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές ήταν ότι το φύλο μίας καταιγίδας μπορεί να επηρεάζει την κρίση των ανθρώπων για αυτή. Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, ετοίμασαν, μάλιστα, 6 πειράματα, θέτοντας μία σειρά ερωτήσεων σε εκατοντάδες εθελοντές (από 100 μέχρι 346, αναλόγως του πειράματος). Τα αποτελέσματα συμφώνησαν με τη θεωρία τους.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στα πειράματα προέβλεπαν ότι οι τυφώνες με αρσενικά ονόματα θα ήταν πιο έντονοι από εκείνους με γυναικεία, και το φύλο του κάθε τυφώνα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο έλεγαν ότι θα προετοιμάζονταν για τον ερχομό του. Εξηγείται, έτσι, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από καταιγίδες με πιο θηλυκά παρατσούκλια, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ευθύνη του σιωπηρού σεξισμού

Τα αποτελέσματα της νέας δουλειάς υπαινίσσονται έναν "σιωπηρό σεξισμό", υποστήριξε η Sharon Shavitt, εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, με δηλώσεις της στο blog της Ουάσιγκτον Ποστ,Capital Weather Gang. Δηλαδή, παίρνουμε αποφάσεις για τις καταιγίδες με βάση το φύλο του ονόματός τους, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Ένας τυφώνας από το διάστημα. Αν έχει γυναικείο όνομα, δεν τον βλέπουμε ως τόσο απειλητικό

Ένας τυφώνας από το διάστημα. Αν έχει γυναικείο όνομα, δεν τον βλέπουμε ως τόσο απειλητικό

Φυσικά, αυτή η συμπεριφορά δεν κρύβει, απαραίτητα, εχθρικά συναισθήματα προς τις γυναίκες. Πρόκειται, μάλλον, για εδραιωμένα στερεότυπα, όπως, για παράδειγμα ότι οι γυναίκες είναι πιο ζεστές και λιγότερο επιθετικές από τους άνδρες. Γεγονός που υπογραμμίζει, ακόμα μία φορά, ότι κάποιες αντιλήψεις παραμένουν παγιωμένες, στις κοινωνίες μας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μελέτης, η πρακτική της "βάπτισης" των τυφώνων "πέφτει στην παγίδα των ευρέως διαδεδομένων στερεοτύπων για τα φύλα, με απρόβλεπτες και, ίσως, θανατηφόρες συνέπειες". Και με βάση τη δουλειά τους, οι συγγραφείς της προτείνουν στους μετεωρολόγους να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που ονομάζουν τυφώνες και καταιγίδες.

Γιατί δίνονται περισσότερα γυναικεία ονόματα στους τυφώνες;

Οι τυφώνες άρχισαν να ονομάζονται από τους ειδικούς το 1950. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν μόνο γυναικεία ονόματα, με τα ανδρικά ονόματα να πρωτοεμφανίζονται το 1979, όταν οι όλο και περισσότερες γυναίκες μετεωρολόγοι θεώρησαν πως η πρακτική ονοματοδοσίας ήταν σεξιστική, στην προηγούμενη μορφή της.

Τις πρώτες δεκαετίες, προτιμήθηκαν τα γυναικεία ονόματα, επειδή, πιθανότατα, η όλη πρακτική ήταν μία συνέχεια της συνήθειας των μετεωρολόγων του στρατού και του ναυτικού, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να δίνουν ονόματα σε κατιαγίδες, για να τις διακρίνουν. Ως άντρες μακριά από το σπίτι, προτιμούσαν τα ονόματα των... φιλενάδων τους.

Σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση της εν λόγω συνήθειας από τους στρατιωτικούς μετεωρολόγους δεν αποκλείεται να έπαιξε και η κυκλοφορία, το 1941, του βιβλίου "Καταιγίδα", από τον George R. Stewart, το οποίο ήταν δημοφιλές ανάγνωσμα για τη γενιά του Β' Παγκοσμίου. Πρωταγωνίστρια στο έργο δεν ήταν άλλη από μία καταιγίδα: τη "Μαρία".

Ο ρόλος της γλώσσας και άλλων παραγόντων στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Πριν δύο μήνες, είδαμε, λεπτομερώς, πώς η γλώσσα διαμορφώνει τον τρόπο έκφρασης, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλά και πώς ακριβώς η μητρική γλώσσα επηρεάζει τον καθένα από εμάς, υποχρεώνοντάς μας να περιστρέφουμε τη σκέψη μας γύρω από ορισμένα πράγματα και με συγκεκριμένο τρόπο. Η νέα μελέτη, ανάμεσα σε άλλα, ενισχύει τις παραπάνω διαπιστώσεις.

Δεν αρκούν μόνο οι όροι της φυσικής επιστήμης, αλλά χρειάζονται και εκείνοι των κοινωνικών επιστημών, για να πληροφορηθεί σωστά ο κόσμος για έναν τυφώνα.

Αποδεικνύει, δηλαδή, ότι σχηματίζουμε συγκεκριμένες αντιλήψεις, ακόμα και για άψυχα αντικείμενα ή για φυσικά φαινόμενα, στηριζόμενοι στο φύλο που τους αποδίδει η γλώσσα μας. Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι, δίνοντας ονόματα στους τυφώνες, "ανάγκασαν" το κοινό να τους αντιμετωπίζει σαν έμφυλους (he ή she), παρόλο που στη μητρική του γλώσσα είναι άφυλοι (it). Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η μελέτη ανοίγει έναν διάλογο γύρω από τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα πλαίσια της πληροφόρησης του κοινού για τον καιρό, και σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, αναδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα στις κοινωνικές και συμπεριφοριστικές πτυχές των αποφάσεων που παίρνουν οι άνθρωποι ενόψει ενός φυσικού φαινομένου.

Όσο και αν υποστηρίζουμε την ανάγκη για περισσότερη επιστήμη, για τα πολύ σοβαρά θέματα (σε αυτή την περίπτωση, θέματα ζωής ή θανάτου), δεν αρκεί η επεξήγηση με τους δικούς της όρους, αλλά και μία προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις λεπτές ισορροπίες της ανθρώπινης φύσης. Μέχρι τότε, προσοχή στις δολοφονικές κυρίες της φύσης!
pathfinder.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ