2014-06-20 11:37:14
Φωτογραφία για ΙΣ Λάρισας: Συνταγογραφικές οδηγίες διαγνωστικών εξετάσεων
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Λάρισα 19-6-2014 

«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνταγογραφικές οδηγίες διαγνωστικών εξετάσεων

Όσον αφορά τις συνταγογραφικές οδηγίες εργαστηριακών εξετάσεων, που προωθεί ο ΠΙΣ προς το υπ. Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία συντάσσονται από τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και ιατρικές εταιρείες, μετά την τελευταία συμφωνία της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να αποσαφηνίσουμε τα εξής: 

Ο κάθε γιατρός απολαύει, κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, επιστημονικής ελευθερίας και ελευθερίας της συνείδησής του, παρέχει δε τις ιατρικές του υπηρεσίες με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 3 του Ν. 3418/2005-Κ.Ι.Δ.) 

Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών είναι εξατομικευμένη και πάντα προς όφελος τους. 


Οι οικονομικοί περιορισμοί που θέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένων ο ΕΟΠΥΥ προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων κατά την παραπεμπτικογραφία και συνταγογράφηση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες απλήρωτης εργασίας. 

Επ’ ουδενί όμως τα διάφορα «οικονομικά πρωτόκολλα και οδηγίες» δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική γνώση του κάθε γιατρού, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την χρήση τους. 

Η χρήση των συνταγογραφικών οδηγιών είναι προαιρετική, ενώ παράλληλα απαιτείται συμπλήρωση, διόρθωση και βελτίωσή τους, ώστε να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του γιατρού. 

Την άμεση εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν δοθεί από τον ΠΙΣ προς το Υπουργείο και εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την κατάργηση του απαράδεκτου clawback και rebate, ζήτησε επιτακτικά ο ΠΙΣ κατά την χθεσινή συνάντηση με τον υπ. Υγείας τον κ. Μ.Βορίδη. 

Τέλος, καλούμε το ΚΕΣΥ, ως καθ’ ύλην αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο να λάβει γνώση αυτών των οδηγιών και να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του. 

Για τον ΙΣΛ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ