2014-06-21 12:59:05
Φωτογραφία για Σφοδρή αντιπαράθεση Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου
Η στρατηγική Αναστασιάδη στο Κυπριακό απέτυχε περίτρανα δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι αποδεικνύεται περίτρανα ότι η στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό έχει αποτύχει και αναφέροντας ότι είναι επιτακτική η συλλογική χάραξη στρατηγικής ανακοίνωσε ότι στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ θα καταθέσει αναλυτικά τις θέσεις και τις απόψεις του.

“Δυστυχώς, αποδεικνύεται περίτρανα πως η στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, έχει αποτύχει, ως ήταν επόμενο”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι “ήταν από την πρώτη στιγμή σαφές και ξεκάθαρο ότι με τη Συμφωνία/Κοινό Ανακοινωθέν του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου, η τουρκική πλευρά πέτυχε τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν διαπραγματεύσεις”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου σκλήρυνση της απαράδεκτης, προκλητικής και, ασφαλώς, καταδικαστέας αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αξιοποιεί τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία άρχισε με κάκιστη και κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη βάση και να προβαίνει σε προτάσεις εθνικού ξεκαθαρίσματος
. Εντείνοντας τις προκλητικές ενέργειές της, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την πολύμηνη παραμονή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανάρτηση στα Ηνωμένα Έθνη της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους για υφαλοκρηπίδα, καταγγέλλοντας τις νόμιμες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες αναφορικά με την ΑΟΖ, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμα ότι η Τουρκία αξιοποιεί τη λεγόμενη «χιαστή διαδικασία» και να αλωνίζει διεθνώς με στόχο την αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους παραθέτοντας το γεγονός ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουτρέτ Οζερσάι επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη, ενώ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Νάμι επισκέφτηκε το Λευκό Οίκο, το State Department, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Σαουδική Αραβία.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, η Τουρκία επιδίδεται σε μια διεθνή εκστρατεία συκοφάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε μια προσπάθεια να επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο και να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά είναι εποικοδομητική.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζοντας είπε πως παρά τις «γενναιόδωρες προσφορές» της πλευράς μας, η τουρκική πλευρά αρνείται επίμονα να καταθέτει προτάσεις ή να συζητήσει τις κρισιμότερες πτυχές του Κυπριακού που ενδιαφέρουν πρωτίστως την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Με δεδομένη αυτή την απαράδεκτη τουρκική στάση, το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι η στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό οδηγεί στο άκρως αρνητικό δίλημμα είτε να βαφτίσει ως «προτάσεις» τις απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές διακηρύξεις του κ. Έρογλου στις διαπραγματεύσεις και στην επικοινωνιακή εκστρατεία του και θα προχωρήσει σε ένα επικίνδυνο «πάρε-δώσε» με την τουρκική πλευρά η οποία ουσιαστικά πήρε τα περισσότερα απ’ όσα ήθελε, είτε να αναμένει να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο ελπίζοντας ότι δεν θα επιρριφθεί στην πλευρά μας η ευθύνη για αυτό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το κόμμα του προβάλλει την επιτακτική ανάγκη για συλλογική χάραξη νέας στρατηγικής ώστε να απεγκλωβιστούμε από τη Συμφωνία/Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου και τις πολλές ασάφειες της και να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ και τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, το ΔΗΚΟ θα καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις και εισηγήσεις μας στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Καθοδηγείσαι από εμμονές που σε εκθέτουν απαντά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.

“Είναι λυπηρό γιατί προκειμένου να δικαιολογηθούν προεκλογικές πολιτικές επιλογές του Νικόλα Παπαδόπουλου επιδιώκεται η εμμονή σε ηθελημένες παρερμηνείες, αλλά, το χειρότερο, και σε αβάσιμους ισχυρισμούς που ούτε η τουρκική πλευρά δεν τολμά να προβάλει σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν” αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποδεικνύει πως “αντιθέτως από όσα λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, το κοινό ανακοινωθέν έθεσε το σαφές πλαίσιο διαπραγμάτευσης από το οποίο δεν μπορεί κανείς να εκφεύγει”.

“Φαίνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος αγνοεί ότι διανύουμε φέτος την 40η χρονιά με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, όχι γιατί ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά διότι η τουρκική πλευρά παραμένει άκαμπτη σε αδιάλλακτες θέσεις. Αν αλλιώς είχαν τα πράγματα, ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος - πατέρας του Προέδρου του ΔΗΚΟ - αλλά και οι άλλοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είχαν ακολουθήσει την πορεία που εισηγείται ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και το κυπριακό πρόβλημα θα είχε οριστικά επιλυθεί” αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Είναι θλιβερό”, προσθέτει, “ένας νέος σε ηλικία πολιτικός, αντί να καθοδηγείται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα του να καθοδηγείται από ανεξήγητες εμμονές που τον αφήνουν εκτεθειμένο”.

Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι αναμένει κατά τις επόμενες Συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου να ακούσει με ιδιαίτερη προσοχή συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις όσων προβάλλουν ότι επιβάλλεται η χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό.

Απάντηση στην επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας - Άθως Αντωνιάδης, Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΚΟ

Ο κ. Αναστασιάδης ακολουθεί τα χνάρια του προκάτοχου του. Δεν ανέχεται την κριτική και δεν απαντά με επιχειρήματα, αλλά καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς και επίθετα.

Κατανοούμε τον εκνευρισμό και την αμηχανία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι έχει αντιληφθεί πως η στρατηγική του στο Κυπριακό έχει αποτύχει.

Φαίνεται πως ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αντιληφθεί πως έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη διαδικασία, η οποία μας οδηγεί σε επικίνδυνα και εφιαλτικά διλήμματα.

Αντί, λοιπόν, να του φταίνε εκείνοι που τον προειδοποίησαν και που δυστυχώς βγήκαν σωστοί, καλύτερα θα ήταν να ενημερώσει τον Κυπριακό λαό τι προτίθεται να κάμει ενόψει των απανωτών αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ