2014-06-23 13:45:07
Φωτογραφία για Στόχευση για ειδικά σχέδια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Ειδικά σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερες και ευαίσθητες όπως είναι ο νότος του... νομού Ρεθύμνου σκοπεύει να καταστρώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Π.Υ Δημοσθένη Μπουντουράκη, προς το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου θα γίνει αυτό, ενώ ταυτόχρονα αυτό το διάστημα θα ερευνηθεί από την υπηρεσία πού μπορούν να τοποθετηθούν κάποιες δεξαμενές τις οποίες παραχωρεί ο αγροτικός συνεταιρισμός Κρύας Βρύσης, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς στο νότο, όπως διαβάζουμε στο goodnet.gr.

Η Π.Υ. πάντως βρίσκεται σε ετοιμότητα, δεδομένου ότι η δύσκολη περίοδος έχει ξεκινήσει (χθες ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά ήταν βαθμού 3) και ο κ. Μπουντουράκης θεωρεί πως είναι στελεχωμένη και πραγματοποιεί περιπολίες σε ικανοποιητικό βαθμό.

«Εμείς σε καθημερινή βάση έχουμε έξι περιπολικά σε επίπεδο νομού, τα τρία εδρεύουν στη νότια πλευρά του νομού, τα δύο στο κέντρο και το ένα στην πόλη.


Ταυτόχρονα εκπέμπουμε καθημερινά, όταν ο δείκτης είναι 3 ένα μικτό περίπολο και ένα επιχειρησιακό αξιωματικό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την νότια πλευρά του νησιού, έχουμε άλλα πέντε πυροσβεστικά κλιμάκια στην ενδοχώρα συν την κεντρική υπηρεσία, είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Ο κ. Μπουντουράκης τονίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς «δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της πυρκαγιάς από πρόθεση ή από αμέλεια. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν γίνει πάρα πολλά από τις πυρκαγιές κατά το παρελθόν στην περιοχή του Ρεθύμνου και για αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για κανέναν λόγο να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο, να μην κάνουν αγροτικές εργασίες τέτοια εποχή που θα μπορούσε από αυτές να εκδηλωθεί μια τέτοια πυρκαγιά και να γνωρίζουν ότι και το αποτσίγαρο όταν το αφήνουμε στο ύπαιθρο, μπορεί να είναι αφορμή για πυρκαγιά».

Ζητούμενο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι οι πολίτες να συνδράμουν το έργο της, ενημερώνοντάς την άμεσα όταν αντιληφθούν κάποιο περιστατικό πυρκαγιάς και παραμένοντας στο χώρο μέχρι να φτάσει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα.

«Είναι σπουδαίος ο ρόλος τους όταν μπορούν μάλιστα να μας υποδείξουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί υπάρχουν περιοχές με ‘λαβύρινθο’ δρόμων και καλό είναι να ξετυλίγεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μίτος για να φτάσουμε στο σημείο.

Πολλές φορές γνωρίζουν τα σημεία υδροληψίας και μπορούν να προσφέρουν με το δικό τους τρόπο», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την «προβληματική» περιοχή του νότου, ο κ. Μπουντουράκης τονίζει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων. «Αυτές τις μέρες δέχθηκα κάποιο έγγραφο από τον αγροτικό συνεταιρισμό της Κρύας Βρύσης που μας διαθέτει κάποιες δεξαμενές, θα κάνουμε έρευνα να δούμε πού μπορούν να τοποθετηθούν σε συνεργασία με το δήμο της περιοχής για να μπορέσουμε να έχουμε επάρκεια νερού σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η προσπάθεια δεν σταματάει, σκοπεύω στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να δημιουργήσω ειδικά σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιάς για τέτοιες ιδιαίτερες περιοχές», πρόσθεσε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ