2014-06-24 08:54:12
Φωτογραφία για Αύξηση 2,3%στην ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών βλέπουν οι Copa και Cogeca
Στη δημοσιότητα έδωσαν σήμερα, Δευτέρα 23 Ιουνίου, τις τελευταίες εκτιμήσεις τους για την παραγωγή δημητριακών (περίοδοΥ 2014/2015) οι κορυφαίες αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Τα στοιχεία για τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δείχνουν» αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 2,3% σε σχέση με πέρσι. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά την συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων για τα δημητριακά όπου εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι την τρέχουσα εμπορική περίοδο η ευρωπαϊκή παραγωγή θα φθάσει τους 304.147 εκατ. τόνους. Οι εκτιμήσεις όμως αυτές, για αύξηση της παραγωγής - αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Copa και Cogeca - είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προβλέψεις για την παραγωγή στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τα δημητριακά, κ. Max Schulman από την Φινλανδία, επεσήμανε το πρόβλημα με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες αλλά και την ασθένεια της κίτρινης σκωρίασης που έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές χώρες. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη για την δημιουργία «εργαλείων» που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων που επηρεάζουν ποιοτικά την παραγωγή.


Μεταξύ αυτών ανέφερε την καλλιέργεια νέων ποικιλιών οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές τόσο στις ασθένειες όσο και στις εναλλαγές του καιρού. «Αυτό το έτος δείχνει ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες των δημητριακών. Οι Ευρωπαίοι γεωργοί δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της ΕΕ, χωρίς αυτά τα προϊόντα, αλλά και χωρίς την χρήση νέων ποικιλιών», επέμεινε ο κ. Max Schulman.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι Copa και Cogeca, σε συνεργασία με την Rabobank ξεκίνησαν μια μελέτη για καλύτερη «χαρτογράφηση» της τρέχουσας παραγωγικής ικανότητας, αποθήκευσης και τη διασύνδεση των υποδομών, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Κομισιόν

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι νέες εκτιμήσεις των Copa και Cogeca «έρχονται» δύο εβδομάδες σχεδόν μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών της περιόδου 2014/2015. Σύμφωνα με αυτές η ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στους 301 εκατ. τόνους, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την περσινή περίοδο που ήταν 300 εκατ. τόνους. Συνολικά καλλιεργήθηκαν 57,7 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν στους 5,2 τόνους/εκτάριο. Οι εισαγωγές δημητριακών στην ΕΕ από τις τρίτες χώρες προβλέπεται να φτάσουν τους 11,6 εκατ. τόνους.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ