2014-06-26 23:20:32
Φωτογραφία για Γ. Σούρλας: Ευθύνες για τη μάστιγα των ναρκωτικών - Χάρτα δικαιωμάτων εξαρτημένων ατόμων
Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε  σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, Ημερίδα με θέμα  τη «Χάρτα  Δικαιωμάτων των Εξαρτημένων Ατόμων».

Η Χάρτα αυτή, που συντάχθηκε από την Μένη Μαλλιώρη, Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Δ. Παπαχριστοπούλου, Νομικό, παρουσιάστηκε στην Ημερίδα και έτυχε θετικών σχολίων από την Υφυπουργό Υγείας  Κατερίνα Παπακώστα, την  Εθνική Συντονίστρια κατά των Ναρκωτικών Χρ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου, από τους Καθηγητές Ψυχιατρικής Γ. Παπαδήμητριου και Ι. Λιάππα,  αλλά και από τους εκπροσώπους  φορέων και ΜΚΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας , πέρα από την επισήμανση  του  πρωτοποριακού χαρακτήρα  της Χάρτας, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που εκπονείται  στην Ευρώπη, αναφέρθηκε γενικότερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών και απέδωσε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για τη μάστιγα αυτή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε:


«Ακόμη μια Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών θέτει τη διεθνή κοινότητα ενώπιων των ευθυνών της για τη μάστιγα των ναρκωτικών.  Στο Αφγανιστάν, που παράγει το 90% της ηρωίνης, κρίνεται η αξιοπιστία  και οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας. Γιατί στο Αφγανιστάν, το 2001 αποφασίστηκε  η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και των ναρκωτικών, με το ξερίζωμα της οπιοπαπαρούνας  και με τη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα για εναλλακτικές καλλιέργειες.

 Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έφθασαν μέχρι τους 50.000, από 48 χώρες, η  καλλιέργεια της οπιοπαπαρούνας αυξήθηκε και η παραγωγή ηρωίνης έφθασε τους 400 τόνους ετησίως, δηλαδή  40 φορές περισσότερη από το 2001.

Αν πάρα ταύτα δεχθούμε ότι η διεθνής κοινότητα, με τις πανίσχυρες  στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει, δεν μπορεί να εμποδίσει την καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας στο Αφγανιστάν και κοκαΐνης στην Κολομβία, θα μπορούσε να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση  των γεωργών, για εναλλακτικές καλλιέργειες.

Άλλωστε, τα ποσά που διατίθενται για την αντιμετώπιση του ιατρικού – κοινωνικού προβλήματος, ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αφού μόνο για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Όμως, δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά κυρίως τα εκατομμύρια των νέων ανθρώπων και οι οικογένειές τους που οδηγούνται στην εξαθλίωση και  πλέον των 200.000  στο θάνατο παγκοσμίως.

Για τη στάση της διεθνούς κοινότητας οι πολίτες ανησυχούν και θέτουν σκληρά και δραματικά ερωτήματα:

Άραγε τι συμβαίνει; Οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος; Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Τους συμφέρει να υπάρχει αυτή η κατάσταση; Περιμένουν απαντήσεις και αποτελεσματικές ενέργειες;.

Παρά ταύτα η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες  για την πρόληψη και την  απεξάρτηση των τοξικομανών  και  μπορούμε να αισιοδοξούμε  όταν οι διωκτικές μας αρχές επιτελούν το καθήκον τους και σημειώνουν παγκόσμιες επιτυχίες στην πάταξη των κυκλωμάτων, όπως αυτή πρόσφατα με τη διακίνηση 2,5 τόνων ηρωίνης και γι αυτό  τους αξίζουν ιδιαίτεροι έπαινοι.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ