2014-07-04 15:35:40
Φωτογραφία για Σταυρούλα Ξουλίδου: Ανησυχίες και  προβληματισμοί για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου αναφορικά με το πάντα φλέγον ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα  Ως υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, παρακολουθώ εμβρόντητη τις δυσάρεστες για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία εξελίξεις που έχουν ανακύψει και αφορούν στον τεμαχισμό και τη μεταφορά των εν λόγω έργων από την τωρινή θέση τους στο Βρετανικό Μουσείο σε μια νέα θεματική έκθεση, η οποία μάλιστα θα απαιτεί και χρηματικό αντίτιμο από τους επισκέπτες κομίζοντας κέρδη στο βρετανικό κράτος.

 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι το Βρετανικό Μουσείο, που είναι ουσιαστικά κλεπταποδόχος ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής - και όχι μόνο - ιστορίας, αυξάνει τα κέρδη του καπηλευόμενο ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.


Θεωρώ ότι η ανάλυση της επιχειρηματολογίας για την Επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα (όπως η παράνομη μεταφορά και κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο και η ολοκλήρωση της ενιαίας και συνολικής μορφής του έργου μόνο στην Αθήνα) είναι εκτός του περιεχομένου της παρούσας επιστολής.

 Ωστόσο, θεωρώ αδιανόητη την παθητική αδιαφορία του ελληνικού κράτους, ερήμην του οποίου εδραιώνεται η εκ μέρους των κλεπταποδόχων κερδοσκοπία και καπήλευση του πολιτισμού μας. Είναι επιτέλους καιρός το Ελληνικό κράτος να βγει από την απραξία, να κινήσει τις νομικές ενέργειες που θα ανακόψουν την αυθαιρεσία επισημαίνοντας τις πιθανότητες ανεπανόρθωτης ζημίας, να εμποδίσει τον παράνομο πλουτισμό από την είσπραξη εισιτηρίων στην έκθεση και εν τέλει να διεκδικήσει σθεναρά την επιστροφή των γλυπτών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι προσωπικά θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις της πατριωτικής ψυχής μου προκειμένου οι ενωμένες Καρυάτιδες να σηκώσουν υπερήφανα το βάρος του θριγκού και της ελληνικής ιστορίας μέσα το σπίτι τους. Ως Ελληνίδα βουλευτής θα ξεκινήσω τις απαραίτητες ενέργειες απευθυνόμενη στη βρετανική κυβέρνηση για το ανωτέρω ζήτημα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και τελώ εν αναμονή των ενεργειών σας.

Γραφείο Τύπου
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ