2014-07-05 09:26:55
Φωτογραφία για ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις έξι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση 

της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Η χώρα μας εκπλήρωσε και τις έξι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος για την ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, τόσο νωρίτερα θα ληφθούν και οι αποφάσεις από το Εurogroup. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες το πρωί επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση και των έξι προαπαιτούμενων δράσεων από την κυβέρνηση, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Για τους φόρους υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στο πακέτο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, ωστόσο η τρόικα θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση θέτοντας σε ισχύ την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων εκπλήρωσε κι αυτό το προαπαιτούμενο. Η τυπική πλέον εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί τη Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ στη συνέχεια τα χρήματα θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας.


Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε επίσης τους εταίρους ότι εργάζεται εντατικά ώστε να εκπληρώσει μέχρι τέλος Ιουλίου και τα άλλα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση, στις αρχές Αυγούστου, και της τελευταίας δόσης, επίσης 1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των προαπαιτούμενων της τελευταίας δόσης είναι και η αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Η χθεσινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αποστολή τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, το οποίο θα προετοιμάσει την κάθοδο των επικεφαλής που θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει και η τελευταία κρίσιμη αξιολόγηση του παρόντος προγράμματος. Στην εν λόγω αξιολόγηση θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πρώτη συζήτηση για την ευελιξία

Τη Δευτέρα οι υπουργοί θα έχουν επίσης μια πρώτη συζήτηση για το επίμαχο θέμα της ευελιξίας στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή να δίνεται περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες που πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική παράγραφο του κειμένου με τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 27 Ιουνίου, τονίζονται τα εξής: «Όλες οι οικονομίες πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, η Ένωση χρειάζεται τολμηρά βήματα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, να αυξήσει τις επενδύσεις, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό επίσης προϋποθέτει βέλτιστη χρήση της ευελιξίας που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ουσιαστικές συζητήσεις για την ευελιξία στο πλαίσιο του Συμφώνου θα γίνουν το φθινόπωρο όταν θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών για το 2015. Η Κομισιόν θα αναλύσει τους προϋπολογισμούς και στη συνέχεια το Εurogroup θα συζητήσει εκτενώς σχετικά με την ευελιξία. Το βέβαιο είναι ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, οι δυνατότητες που προσφέρει το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την ανάγκη στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης, είναι σκόπιμο να αξιοποιηθούν.

Λόγω των σταθερά υψηλών επιπέδων του χρέους, της ανεργίας και της χαμηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, καθώς και των προκλήσεων της γήρανσης της κοινωνίας και της στήριξης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή ευνοϊκής προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μεταξύ άλλων, με την κατάλληλη αξιολόγηση των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγενή ευελιξία των ισχύοντων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εν προκειμένω, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου διακυβέρνησης της Ε.Ε. έως τις 14 Δεκεμβρίου 2014, όπως προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο (δέσμη 6 μέτρων και δέσμη 2 μέτρων).

«Η τρόικα θα τις προσδιορίσει»

Ερωτηθείς σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δεν ήταν, όπως είπε, σε θέση να προσδιορίσει χρονικά την απόφαση, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση, και η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι άλλες αξιολογήσεις ήταν σύντομες και άλλες χρονοβόρες. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο νωρίτερα θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, ανέφερε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, ανέφερε ότι η τρόικα θα τις προσδιορίσει, ωστόσο η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κρίνει εάν χρειάζεται ή όχι πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη. Απλώς, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα για την Ευρωζώνη ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ενώ το ΔΝΤ έχει προβλέψει χρηματοδότηση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τέλος, για τους φόρους υπέρ τρίτων είπε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα καταγράψουν τις απόψεις τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία και το φθινόπωρο η τρόικα με την κυβέρνηση θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Προβληματίζει η μείωση φορολογίας στην εργασία

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση στο Εurogroup για τη μείωση της φορολογίας στην εργασία, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν στις 27 Ιουνίου την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα της μείωσης της φορολογίας στην εργασία, μάλιστα το ενέταξαν στις άμεσες προτεραιότητες, στα πλαίσιο των δράσεων για την ανάπτυξη και απασχόληση.

Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση και οι προσπάθειες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν προκειμένου να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ευρώπης και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης. Απαιτούνται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημόσιων διοικήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενίσχυση της λειτουργίας των βιομηχανιών δικτύου και αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, ενώ η Κομισιόν θα προετοιμάσει ειδική έκθεση. Τη Δευτέρα τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων θα ενημερώσουν το Εurogroup για τις εμπειρίες τους. Όλοι συμφωνούν επί της αρχής, όμως το πρόβλημα έχει να κάνει με τις απώλειες εσόδων και το πώς θα καλυφθούν. Από τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας άλλες έχουν αντισταθμίσει τις απώλειες με τη μεταφορά των πόρων σε άλλους τομείς (ρύπανση, ακίνητη περιουσία, κατανάλωση), άλλες μέσω της μείωσης των δημόσιων δαπανών και άλλες με ένα συνδυασμό των δύο μέτρων.

«Ναυτεμπορική»

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ