2014-07-05 13:56:37
Φωτογραφία για ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Μετά την ολιγόωρη προθέσμια που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η απεργία τους κρίθηκε χθες παράνομη και καταχρηστική, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η επιστράτευσή τους και η επιτάξη των υπηρεσιών τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται:

 «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».


Νωρίτερα το Σάββατο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου. Η απεργία κρίθηκε παράνομη με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα. Πάντως, τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιστράτευση είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως αν η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφαρμοστεί, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.

ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία η επιστράτευση

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ήταν δύσκολη, αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού. Από την στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος.

»Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η απρόσκοπτη παροχή του στην ελληνική κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων.

Κανείς σήμερα με ακραίες αποφάσεις και πρακτικές δεν μπορεί να κρατά όμηρο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους. Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη, προς όφελος της χώρας, της εθνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού. Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν».

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, για την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ''ντύθηκε στο χακί'' και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστρατεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της. Η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ  μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας. 

»Η κυβέρνηση με την πολιτική επιστράτευση επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως το προωθούμενο οικονομικό, πολιτικό, αντικοινωνικό και αντι-αναπτυξιακό έγκλημα της εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

»Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών, η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων, η συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και η προώθηση της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μπορούν και πρέπει  να γίνουν τα απόρθητα τείχη που θα ανακόψουν την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και την κυβερνητική μνημονιακή αντικοινωνική πολιτική».  

Κουίκ: Εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου

Με αφορμή την επίταξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τα εξής:

«Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη «υπερασπιζόμενη», έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της «δικαίωμα», με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας;», σημείωσε αρχικά και συνέχισε: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου».

Κουτσούμπας: Δίκαιος ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ

"Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε λύνονται τα προβλήματα. Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας. Είναι δίκαιος πρώτα απ’ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ" αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

"Πρέπει να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι εδράζονται στο κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με αλλαγές επώδυνες στις εργασιακές τους σχέσεις, με μείωση μισθών, την πληρώνει συνολικά, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία", καταλήγει.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ