2014-07-08 09:03:26
Φωτογραφία για ΠΑΣΟΚ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά περιοχές της χώρας. Σε ανακοίνωσή του ο εισηγητής του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, χαρακτηρίζει την υπουργική απόφαση «απολύτως αυθαίρετη» και καλεί το υπουργείο να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε τρεις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η υπουργική απόφαση έχει συμφωνηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και έχει ήδη υπογραφεί, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αποχώρησε από την Ν.Δ. ο Βασίλης Κορκίδης διαφωνώντας με τη λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές το χρόνοΣτην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, σημείωσε, πάντως ότι η απόφαση «αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας». Καλεί δε τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.


Συγκεκριμένα, ο κ.Μωραΐτης αναφέρει ότι πριν από ένα χρόνο, η Βουλή ψήφισε για λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ενώ έδωσε το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, μετά από διαβούλευση, να αποφασίζουν για τις επιπλέον. Παράλληλα, υπήρξε μια νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακών σε τρεις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις από την διαβούλευση με τους φορείς κατέληξαν σε τρεις αμιγώς τουριστικές περιοχές: Μύκονο, Σαντορίνη και κέντρο της Ρόδου.

«Ξαφνικά, παρουσιάζεται ένα ''Letter of Intend'' που συνυπέγραψαν ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Λαγκάρντ και το οποίο ανέφερε επτά (!) περιοχές αντί για τρεις και μάλιστα να αφορά ζώνες που δεν χαρακτηρίζονται από την κυρίως τουριστική τους κίνηση: όπως π.χ. το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου της Αθήνας, από τα Πετράλωνα μέχρι και την Αλεξάνδρας και της Θεσσαλονίκης, από το λιμάνι μέχρι το Διοικητήριο. Τελικά, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αφορά 9 περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτη, τα στοιχεία από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας δείχνουν ότι το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις επτά Κυριακές το χρόνο είχε αρνητική επίπτωση στον τζίρο των καταστημάτων, ενώ από εκτιμήσεις των εμπόρων, προκύπτει ότι μόνο τρεις από τις επτά Κυριακές είχαν αυξημένη κίνηση, κυρίως τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Και καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Καλό θα είναι το υπουργείο ανάπτυξης να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να μην επιστρέψει στην εποχή των ιδεοληψιών και των εμμονών».

Πάντως, εντός των επόμενων ημερών ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, με στόχο να «εξαπλωθεί» σε όλες τις πόλεις μέσα στο 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, η οποία πρόκειται σύντομα να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, θα μπορούν να είναι ανοικτά μικρά και μεγάλα μαγαζιά όλες τις Κυριακές στις ακόλουθες περιοχές: Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου, περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, Μύκονος, Σαντορίνη, Κως, Ρόδος και Ερμούπολη της Σύρου.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΜΕ ΔΥΟ ΧΟΡΗΓΟΥΣ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΜΕ ΔΥΟ ΧΟΡΗΓΟΥΣ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ