2014-07-09 15:52:08
Φωτογραφία για Ουκρανία: Μισό εκατομμύριο πρόσφυγες στη Ρωσία
Νικολάι Λιτόβκιν, Μαρίνα Ομπραζκόβα 

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων επιβεβαίωσε στην RBTH ότι περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις εμπόλεμες νοτιοανατολικές περιοχές και κατέφυγαν στη Ρωσία.

Στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται 414.726 άνθρωποι. Πηγή: Reuters

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ουκρανοί πολίτες ζούν σήμερα στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι 480 χιλιάδες έφθασαν από τις εμπόλεμες ζώνες, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Διεύθυνσης Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων, Γκαλίνα Νεγρουστόεβα, σημειώνοντας παράλληλα πως τα στοιχεία της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Ρωσία συμπίπτουν με εκείνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης στην RBTH, ότι μέλη της Υπατης Αρμοστείας μετέβησαν στις παραμεθόριες περιοχές, είδαν τα πάντα και δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τα στοιχεία και τις καταγραφές της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών
. Η πλειοψηφία των προσφύγων, πάντως, δεν έχει απευθυνθεί προς το παρόν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλλοδαπών (FMS) για να λάβουν το επίσημο καθεστώς των του πρόσφυγα. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στους προσωρινούς καταυλισμούς πλησίον της μεθορίου, ενώ άλλοι πήγαν σε συγγενείς και γνωστούς τους στη Ρωσία.

Θέλουν ρωσική υπηκοότητα

Τη Δευτέρα, στις ακροάσεις του Κοινωνικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας ο αναπληρωτής επικεφαλής της FMS, Ανατόλι Κουζνετσόφ, δήλωσε ότι στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται 414.726 άνθρωποι. Επίσης, 20.461 έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση προσωρινού καταφυγίου και ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται, ενώ θα αλλάζει με το χρόνο και το καθεστώς που θα τους αποδίδεται. Οι ουκρανοί υπήκοοι μπορούν ελεύθερα να βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος 90 ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει είτε να γυρίσουν στην πατρίδα τους, είτε να λάβουν την απαραίτητη άδεια μέσω της Υπηρεσίας Αλλοδαπών. Όπως επεσήμανε ο Κουζνετσόφ, σε εφαρμογή έχει τεθεί το πρόγραμμα εθελοντικής μετοίκησης συμπατριωτών, για το οποίο πολλοί πρόσφυγες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της FMS, η ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυξήθηκε από την αρχή του εμφυλίου κατά πέντε φορές. Οι ουκρανοί πολίτες που επιθυμούν να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα είναι επτά φορές περισσότεροι, ενώ εκείνοι που θέλουν να λάβουν άδεια προσωρινής διαμονής, τέσσερις φορές περισσότεροι. Στην FMS απευθύνονται κατά κύριο λόγο κάτοικοι από τις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και του Ντνιεπροπετρόβσκ.

Στην ανακοίνωση της η FMS σημειώνει ότι η υποδοχή των πολιτών έχει οργανωθεί σε δεκάδες περιοχές της Ρωσίας, ενώ λόγω του μεγάλου ρεύματος των προσφύγων, σε ορισμένες από αυτές κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, για την υποδοχή των ουκρανών πολιτών έχουν διαμορφωθεί περίπου 300 κέντρα προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων.

Χρηματοδότηση και εργασία

Διαβάστε επίσης:

Βαλεντίνα Ματβιένκο: Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

76 τόνους είδη πρώτης ανάγκης από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών για τους πρόσφυγες στο Βολγκογκράντ

Μόλις 15 ημερών το μικρότερο προσφυγόπουλο από την Ουκρανία, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο Παίδων

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της ανεξάρτητης μη εμπορικού χαρακτήρα οργάνωσης «Γραφείο Μόσχας για τη συνδρομή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», Αλεξάντρ Μπροντ, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή επίσημο αίτημα για τη χορήγηση του καθεστώτος πρόσφυγα έχουν καταθέσει μόνο 1300 άτομα. Κατά τον ίδιο, αυτός ο χαμηλός αριθμός συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο νομικών γνώσεων των πολιτών που διέρχονται τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον Μπροντ, σήμερα η απόκτηση του καθεστώτος πρόσφυγα είναι πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν, και απαιτούνται γι’ αυτό τρεις μήνες. Η διαδικασία απλουστεύτηκε σκόπιμα, καθώς ελήφθη υπόψη η τύχη εκείνων που κατοικούν στις ζώνες των συγκρούσεων. Το καθεστώς του πρόσφυγα επιτρέπει τη λήψη επιδόματος, τη χρήση κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα εργασίας. Το καθεστώς πρόσφυγα αποδίδεται για ένα χρόνο και στη συνέχεια μπορεί να παραταθεί. Όπως ανέφερε ο ίδιος, όσο θα διαρκεί η εξέταση των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εργασία μέσω των υπηρεσιών απασχόλησης που λειτουργούν στις παραμεθόριες περιοχές.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Ζάνα Ντενίσκινα, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες μπορούν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα να βρουν μια προσωρινή θέση εργασίας στον τομέα της εξυπηρέτησης, όπως μάγειρες, εργαζόμενοι σε κουζίνες κλπ. Επίσης, υπάρχει ζήτηση για οικοδόμους. Οι αμοιβές για τους υπηκόους της Ουκρανίας σε αυτές τις ειδικότητες, δεν θα διαφέρουν από εκείνες των Ρώσων και θα κυμαίνονται στα 1000 ευρώ.

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που αποφάσισαν να μείνουν στη Ρωσία, θα μπορούν να υπολογίζουν σε χρηματική βοήθεια. Τους πόρους για την εγκατάσταση τους θα τους λάβουν από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα εθελοντικής μετοίκησης συμπατριωτών, στο οποίο αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η γειτονική με την Ουκρανία περιφέρεια Ροστόφ και η περιφέρεια Στάβροπολ.

H Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ