2014-07-10 05:22:08
Φωτογραφία για Ποια είναι τα δύο «μυστικά» της νέας ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία μίλησε ο Π. Τσακλόγλου
Ένα «μυστικό» που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του χρέους έβαλε στο τραπέζι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγου, μιλώντας στη δημόσια συζήτηση για το χρέος, που έγινε την Τρίτη, με τη συμμετοχή των Άννας Διαμαντοπούλου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Δραγασάκη, Φίλιππο Σαχινίδη, Θανάση Σκόκου με συντονιστή το Χρηστόφορο Σαρδελή.

Ο κ. Τσακλόγλου, επισήμανε ότι λύση στο θέμα του χρέους μπορεί να δοθεί με συνδυασμό μετάθεσης των ωριμάνσεων του χρέους (επιμήκυνση), κατά προτίμηση στα 70 χρόνια -στόχο που θεώρησε εφικτό- αλλά και με την αναλογική επέκταση της περιόδου χάριτος. Όπως εξήγησε, σήμερα τα δάνεια έχουν διάρκεια 30 ετών και 10ετή περίοδο χάριτος. Εάν επιμηκυνθούν π.χ. στα 60 χρόνια, η περίοδος χάριτος θα πρέπει αναλογικά να επεκταθεί στα 20 χρόνια. Εάν η Ελλάδα διεκδικήσει και πετύχει κάτι τέτοιο θα έχει μπροστά της 17 χρόνια (τα 3 χρόνια έχουν περάσει ήδη) με πολύ χαμηλές πληρωμές, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του επιτοκίου των διακρατικών δανείων.


Ο κ. Τσακλόγλου, είπε ακόμη ότι κατά την εκτίμησή του, η λύση αυτή είναι εφικτή, αλλά και ότι η νέα ελάφρυνση του χρέους δεν θα γίνει εφάπαξ, αλλά σταδικά και θα είναι συνδεδεμένη με όρους αιρεσιμότητας (conditionnality), δηλαδή η υλοποίηση θα εξαρτάται από την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΟΕ, που είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλούσε βέβαια αποκλειστικά για λογαριασμό του, αφού δεν έχει πλέον επίσημη ιδιότητα. Ο λόγος του όμως έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς  υπήρξε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, αλλά και αθόρυβους υπηρεσιακούς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, προετοίμαζε σε βάθος όλα τα θέματα των σχέσεων με τους εταίρους και το ΔΝΤ και κέρδισε μάλιστα την εκτίμηση των συνομιλητών από το εξωτερικό.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ