2014-07-10 05:15:05
Φωτογραφία για Τσίπρας: Οι πολυεθνικές επέβαλαν την εκχώρηση της ΔΕΗ
Τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε πολλές αναφορές στη ΔΕΗ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Εμείς επιδιώκουμε τη συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «η εκχώρηση της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και υπό το πρίσμα αυτό είναι, συνεπώς, σαφές ότι την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες επιβάλλουν, μέσω των δανειστών, η εγχώρια διαπλοκή και οι πολυεθνικές εταιρείες στην ενέργεια- και όχι η Ευρώπη».

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας πως πρέπει «να αφήσει στην άκρη τη στρατιωτική και δικαστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και να ανοίξει τον δρόμο στη διαβούλευση, τον διάλογο και τη Δημοκρατία».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα παρουσίασε τους άξονες για τις δημόσιες επιχειρήσεις, λέγοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί:

Το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, περιλαμβανομένης της ενέργειας.

Ο εξορθολογισμός, η διαφανής και αποτελεσματική λειτουργία τους, ως κοινωνικών και αναπτυξιακών θεσμών.

Η δημοκρατική λειτουργία και η κοινωνική λογοδοσία.

Η συμβολή τους στον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Όπως σημείωσε, οι δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι κινητήριοι μοχλοί της ανασυγκρότησης, και διαμήνυσε πως οι επιχειρήσεις ενέργειας θα εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τους άξονες που παρουσίασε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «το πραγματικό δίλημμα που έχει θέσει η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανασυγκρότηση ή οπισθοδρόμηση».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους έκανε αναφορά σε τοποθετήσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν τη διαγραφή του ως τη μόνη λύση, αλλά και στην πρότασή του για «την πραγματοποίηση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος», πρόταση που όπως είπε, «έτυχε όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές θετικής αποδοχής».

Απαντώντας δε στην κυβερνητική θέση για συμμετοχή τής αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν η ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κοροϊδέψει την αντιπολίτευση ή τον ελληνικό λαό.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπολιτεύεται «το σήμερα που τελειώνει, αλλά πολιτεύεται για το αύριο που ξεπροβάλλει, με κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ