2014-07-10 08:00:19
Φωτογραφία για Κυπριακό ΥΠΕΞ: Διαψεύδει για ισραηλινή εποπτεία ΑΟΖ ...μέσω Τροόδους
Με νέα διευκρινιστική δήλωση ο Ι. Κασουλίδης τονίζει ότι δεν έχει σχέση το κράτος του Ισραήλ με την αναβάθμιση των ραντάρ του Τροόδους

Αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η Δημοκρατία για την επιτήρηση των κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιείται στο Τρόοδος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε διευκρινιστική δήλωσή του το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στη σημερινή του παρουσία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται “ότι έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σχετικά με τις ερωτήσεις που προηγήθηκαν της απάντησης, η οποία εσφαλμένα οδηγεί στο συμπέρασμα συσχετισμού του Κράτους του Ισραήλ με το θέμα της εγκατάστασης μέσων επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ.”

 “Τα δύο δεν συνδέονται”, επεσήμανε.

 Όσον αφορά στο Τρόοδος, τόνισε τι “εκείνο που συμβαίνει είναι η αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η Δημοκρατία για την επιτήρηση των κινήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό δεν συνδέεται με οποιαδήποτε Διακρατική Συμφωνία με οποιοδήποτε κράτος. Αν υπήρχε Διακρατική Συμφωνία, αυτή θα έπρεπε να είχε περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”.


 Η διευκρινιστική δήλωση του ΥΠΕΞ εξεδόθη αναφορικά με τοποθετήσεις του κ. Κασουλίδη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, όπου είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ έχει ζητήσει διευκολύνσεις από την Κύπρο στα ραντάρ του Τροόδους.

Ο Υπουργός είχε αναφέρει ότι για το Τρόοδος υπάρχει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ «που στόχο έχει την επόπτευση, όσον μας αφορά, της ΑΟΖ μας. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να παρακολουθούμε πλήρως της ΑΟΖ μας με τα δικά μας μέσα».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για να χρησιμοποιεί το τελευταίο τα ραντάρ του Τροόδους να να εποπτεύει την ΑΟΖ αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης στην ουσία επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή" που αναφερόταν στο θέμα.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Κύπρος δεν έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να εποπτεύει πλήρως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Κασουλίδης  ξεκαθάρισε ότι η ρηματική διακοίνωση που έστειλε η Ελλάδα ως διαμαρτυρία για τις δηλώσεις και επικρίσεις Θεοχάρους κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου, τόνισε ότι δεν είναι κάτι το κακό, ούτε πρόκειται για διάβημα.

"Ήταν προηγουμένως ο παραδοσιακός τρόπος που επικοινωνούσαν οι διπλωματίες των χωρών", είπε. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι άριστες.

Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Προέδρου στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι « είναι πράγματα ιδιαίτερα ανησυχητικά, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας «είναι να εξαρτήσει πλήρως τα κατεχόμενα από την ίδια».

Είπε, επίσης, ότι για το χειρισμό του θέματος κατέθεσε  μια απόρρητη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και ορίστηκε υπουργική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών «που σκοπό θα έχει να μελετήσει όλες τις επιπτώσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι « έχει ζητηθεί συγκεκριμένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να δούμε επιστημονικά το όλο φάσμα των επιπτώσεων»  αυτής την εξέλιξη.

Σχολιάζοντας τη τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ, είπε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη μεγάλη σημασία της τελευταίας απόφασης του ΕΔΑΔ. Ήταν μια αναπάντεχα θετική απόφαση διότι στην ουσία καταρρίπτει τα παραλειπόμενα της απόφασης Δημόπουλου».

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΑ

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την πλήρωση δύο θέσεων μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). «Εμείς θα πολεμήσουμε αυτή την υποψηφιότητα. Η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν κατέχει τη μισή Κύπρο».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ