2014-07-12 02:27:04
Φωτογραφία για Αυγενάκης: «Με το νέο σύστημα, επιλέγονται οι άξιοι, οι ικανοί, αυτοί που μπορούν να γίνουν οι ηγέτες της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτούς επενδύει η χώρα και οι πολίτες»
«Αυτό που έχω να παρατηρήσω, όπως το είπα άλλωστε και στην επιτροπή κ. Υπουργέ είναι η ανάγκη για άμεση έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας, για γρήγορη εφαρμογή αυτού του νέου νόμου. Βοηθήστε να βγουν μπροστά οι ικανοί και όχι οι κυνηγοί μορίων όπως γινόταν μέχρι σήμερα στο δημόσιο.

Άκουσα την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνεδρίαση να λέει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτό το νομοθέτημα, έχοντας στην οπτική του, ως μελλοντική κυβέρνηση, μια αναβαθμισμένη δημόσια διοίκηση, που θα λειτουργεί με δημοκρατικό έλεγχο και θα αναδεικνύει τα στελέχη της με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες.»

Συμφωνούμε απόλυτα. Το ίδιο θέλει και ο κ. Υπουργός, και εγώ και όλοι μας.

Πείτε μας όμως, πως φαντάζεστε μια τέτοια δημόσια διοίκηση; Μια δημόσια διοίκηση δημοκρατική, αξιοκρατική, διαφανή και όλα αυτά που περιγράψατε;

Και ακόμη περισσότερο μη μας μιλάτε ασαφώς και γενικόλογα. Πείτε μας πως θα επιτύχετε την μετάβαση από την σημερινή δημόσια διοίκηση σε αυτήν που οραματίζεστε. Με κάποιου είδους παρθενογένεση;;;


Πως θα αξιολογήσετε τους ικανούς; Με ποια μέθοδο θα μεταφέρετε προσωπικό που περισσεύει σε υπηρεσίες για να στελεχώσετε τις δομές του κράτους που έχουν ανάγκη; Στην την δική σας υπερβατική θεωρία είναι όλοι καλοί, άξιοι, ηθικοί και ικανοί υπάλληλοι;

Όπου όμως ξεκινά η αμφισβήτηση προθέσεων ή σχεδιασμού πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή, χωρίς εναλλακτική πρόταση, δεν καταλαβαίνετε ότι προσφέρετε κακή υπηρεσία στην Δημοκρατία και στην προκειμένη περίπτωση στην Δημόσια Διοίκηση;

Η Κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο την οποία και συζητούμε. Να λοιπόν η θέση της Κυβέρνησης.

Η δική σας θέση ποια είναι; Διότι μιλάτε περί ανέμων και υδάτων και για την «ταμπακιέρα» δεν λέτε κουβέντα!

Και κάτι ακόμα. Ως αντιπολίτευση πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους σκέπτεσθε. Τι υιοθετείτε, με πόση ευκολία και τι πρεσβεύετε. Και κάτι ακόμη. Εάν κληθείτε να εφαρμόσει μερικά από αυτά τα ωραία που λέτε, είναι μεν καλά στα λόγια, αλλά στο δια ταύτα δεν μας λέτε τίποτα! Πως μπορεί να γίνει μια δημόσια διοίκηση πιο αξιοκρατική, εάν δεν ανοίξουν οι δρόμοι για νέους και για ικανούς;»

Αλλά ξεχνάτε κάτι. Ξεχνάτε ότι η δημόσια διοίκηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται, αλλά όχι βάσει των επιθυμιών ή των αναγκών των εργαζομένων ή των συνδικαλιστών τους. Κυρίως εξελίσσεται διότι οι ανάγκες στην κοινωνία που καλείται να υπηρετήσει και να εξυπηρετήσει αλλάζουν, τα δεδομένα αλλάζουν και πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα κατά την άποψη μας αποτελεί ένα νομοθέτημα σταθμό. Το βασικότερο όλων είναι ότι ανοίγει δρόμους για νέους, για νέους άξιους, για νέους εργατικούς, για νέους αξιόλογους. Και το βασικό ερώτημα είναι εσείς που εκπροσωπείτε τον προοδευτισμό, θεωρητικά πάντα Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, και όλα αυτά τα θεωρητικά και ωραία που περιγράφετε ότι εκπροσωπείτε, δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό που σήμερα νομοθετούμε δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε κάποιον που δεν έχει την ηλικιακή προϋπόθεση και εφόσον φυσικά έχει την ικανότητα, το τσαγανό, τους τίτλους φυσικά, να διεκδικήσει μια θέση ηγέτη στην Δημόσια Διοίκηση; Και εσείς το καταψηφίζετε.

Πρέπει να αντιληφθούν όσοι μας παρακολουθούν ότι εδώ γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, να ανοίξουμε δρόμους για νέους χωρίς καμία ευνοιοκρατία, χωρίς διάθεση κομματικής στήριξης και όλα αυτά που περιγράφετε, και που βεβαίως συνέβαιναν για πολλά τα χρόνια.

Αμφισβητείτε ακόμη και την διαδικασία της συνέντευξης και την συμμετοχή ιδιώτη στην 5μελή επιτροπή. Δεν δέχομαι αβίαστα ό,τι έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, απ’ όπου προέρχομαι κι εγώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Αλλά, ο ιδιωτικός τομέα έχει να προσφέρει ορισμένα εξαιρετικά παραδείγματα. Γιατί να μην κρατήσουμε τα θετικά στην διαδικασία επιλογής στελεχών σε θέσεις ευθύνης;

Και να επαναλάβω κάτι που είπα και στην επιτροπή. Δεν καταργείται η συνεκτίμηση των πτυχίων, των αποδεδειγμένων γνώσεων που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος, απεναντίας συνεκτιμώνται κατά την διαδικασία της συνέντευξης. Τα τυπικά προσόντα διατηρούν την αξία τους, αλλά όχι πλέον μόνα τους.

Να δεχτώ ότι υπάρχει καχυποψία για την συνέντευξη. Κατά το παρελθόν η συνέντευξη ήταν ένα εργαλείο εύνοιας, στήριξης κλπ. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Δεν κάνουμε προσπάθεια να ενδυναμώσουμε μια διαδικασία που στον ιδιωτικό τομέα πρυτανεύει, ώστε να ισχύει και να λειτουργήσει θετικά και στο Δημόσια Τομέα;

Θα σταθώ κυρίως στα 3 στάδια για την επιλογή προϊσταμένων όπως περιγράφονται στο παρόν σχέδιο νόμου. […]

Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα σε μια περίοδο που έπρεπε να περάσουμε από την πλήρη αδιαφάνεια σε ένα πιο αντικειμενικό σύστημα και δίνει τη θέση του σε αυτό που συζητούμε.

Με το νέο σύστημα, επιλέγονται οι άξιοι, οι ικανοί, αυτοί που μπορούν πράγματι να γίνουν οι ηγέτες της Δημόσιας Διοίκησης και όχι αυτοί που μπορούσαν να συγκεντρώσουν μόνο τα μόρια.

Σε αυτούς πρέπει να επενδύσει η χώρα μας και όλοι εμείς.

Και κάτι ακόμα. Κύριε Υπουργέ, στο αρχικό κείμενο και παρά τις βελτιώσεις που φέρατε δεν προβλέπεται το δικαίωμα συμμετοχής για τους ΤΕ να διεκδικήσουν θέσεις Γενικών Διευθυντών. Παρακαλώ πολύ, μιας και συνταγματικά είναι απόλυτα κατοχυρωμένο, να μη γίνεται από εσάς η διάκριση αυτή. Άλλωστε ξέρω, ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να μπείτε σε αυτή την διάκριση που χρόνια ταλαιπώρησε τους αποφοίτους αυτούς.»

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

«Να έρθω τώρα σε κάποιες άλλες επιμέρους παρατηρήσεις για το ζήτημα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.

Κύριε Αυγενάκη, μας προβλημάτισε και θα κάνω αποδεκτή την πρότασή σας και θα καταθέσω και τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να μπορούν και από την κατηγορία ΤΕ να καλύψουν τη θέση των Γενικών Διευθυντών.

Τονίζω ότι θα είναι πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τα σχετικά προσόντα για να μπορούν να το κάνουν και ενδεχομένως κάποιοι να αποκλείονται από τα ίδια τα Προεδρικά Διατάγματα.

Παρά ταύτα, εγώ θα κάνω δεκτή την πρότασή σας και να μπορούν και οι ΤΕ να είναι υποψήφιοι, εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, για τις θέσεις των Γενικών Διευθυντών. Καταθέτω και την σχετική νομοτεχνική βελτίωση.»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ