2014-07-12 17:22:08
Φωτογραφία για Ένα ακόμα Iron Dome, αλλά και το ραντάρ του David’s Sling
Με διαδικασίες εξπρές, δουλεύοντας μέρα και νύχτα, η κατασκευάστρια του Iron Dome, η Rafael, επίσπευσε την κατασκευή του όγδοου κατά σειρά συστήματος του τύπου, κατορθώνοντας να το παραδώσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες το ανέπτυξαν για να προστατεύσουν τα αστικά κέντρα της χώρας και τον πληθυσμό από τις ρουκέτες και τους πυραύλους της Χαμάς.

Στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν ικανό να αναχαιτίζει ομοβροντίες εκτόξευσης πυραύλων, ακόμα και 300 χλστ. Το θετικό, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, είναι ότι το σύστημα είναι σπονδυλωτό και πολλά από τα επιμέρους συστήματά του είναι ίδια με αυτά του συστήματος David’s Sling, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν για την ταχύτερη ολοκλήρωση κατασκευής της όγδοης συστοιχίας του Iron Dome.

Σημαντικότερη καινοτομία, είναι η αξιοποίηση του ισχυρότερου ραντάρ EL/M-2084 που παράγει η IAI Elta για το David’s Sling, το οποίο ενσωματώθηκε ομαλά στο Iron Dome, εξασφαλίζοντας αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε όρους καλυπτόμενης έκτασης.


Οι Ισραηλινοί, αξιοποιώντας την εμπειρία από την επιχείρηση «Pillar of Defence» του Νοεμβρίου 2012, διπλασιάζοντας τον ρυθμό παραγωγής των πυραύλων αναχαίτισης τύπου Tamir, ενώ στην παραγωγή μπήκε και η συμπαραγωγός Raytheon, με αποτέλεσμα το σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς, όταν η Χαμάς επιχειρεί να προκαλέσει κορεσμό της αντιπυραυλικής άμυνας που προσφέρει το σύστημα, δοκιμάζοντας τα όρια των δυνατοτήτων του.

Τις τέσσερις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, η Χαμάς εκτόξευσε προς τις ισραηλινές πόλεις 490 πυραύλους, μεγαλύτερου βεληνεκούς συγκριτικά με το παρελθόν, με το Iron Dome να αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό απέναντι σε αυτές των οποίων η τροχιά έδειχνε να κατευθύνεται προς τα αστικά κέντρα.

Μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων των 122 χλστ. τύπου GRAD, καθώς επίσης πυραύλους Fajr 3, M75 και R160, με τον τελευταίο τύπο να πρόκειται για πυραύλους M302 με εμβέλεια 160 χιλιομέτρων. Από τις εμπλοκές που επέλεξε το Iron Dome, αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αναχαίτιση των πυραύλων στο 90% των περιπτώσεων.
defence-point.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ