2014-07-17 07:40:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Δείτε φωτο από την συναυλία Εσπερινοί Διάλογοι με τον Μανώλη Μητσιά στο Αρχαίο Ωδείο
«Να είστε καλά και να μην ξεχνάτε τον Θανάση Τσιπινάκη», με αυτά τα λόγια που είπε απευθυνόμενος στο κοινό, ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιουλίου 2014 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, η συναυλία «Εσπερινοί Διάλογοι» που περιελάμβανε υπέροχα τραγούδια των δύο κορυφαίων Ελλήνων μουσικών δημιουργών, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Η έκπληξη της πολύ όμορφης μουσικής βραδιάς που ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ήταν ότι ο Μανώλης Μητσιάς, ένας ερμηνευτής με μία αψεγάδιαστη λαική φωνή και μία πορεία που ξεπερνά σε διάρκεια τα σαράντα χρόνια, συνοδευόμενος από τους εικοσιοκτώ μουσικούς της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων, τραγούδησε στο φινάλε από ένα κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη και του Πατρινού Θάνου Μικρούτσικου, αφήνοντας ανοικτό όπως είπε το ενδεχόμενο στο μέλλον και ενός μουσικού διαλόγου με το έργο του Θεοδωράκη.


Πιο συγκεκριμένα ερμήνευσε το «Τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και το «Με μία πιρόγα» του Θάνου Μικρούτσικου, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά τραγούδια του αιώνα μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το πρόγραμμα αυτό με τον μουσικό… διάλογο, ανάμεσα σε δύο τόσο σπουδαίους και συνάμα πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους Έλληνες δημιουργούς, τους Τσιτσάνη και Χατζιδάκι, όπως θύμισε ο Μανώλης Μητσιάς, είχε ξαναπαρουσιαστεί από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων πριν από 3-4 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μάλιστα το υλικό εκείνης της συναυλίας είχε ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει και σε cd.

Η τωρινή συναυλία που διήρκησε περίπου δύο ώρες, άφησε ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις στο κοινό που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα εξακόσια άτομα. Η Ορχήστρα με τα μαντολίνα και τις κιθάρες, το δημιούργημα του αξέχαστου μαέστρου Θανάση Τσιπινάκη, απέδειξε για ακόμη μία φορά, χθες ότι μπορεί να συνεχίσει το σημαντικό έργο που έχει γίνει τα προηγούμενα εικοσιοκτώ χρόνια και να περάσει σε ένα νέο κύκλο αξιόλογων μουσικών συνεργασιών, συναυλιών και ηχογραφήσεων.

Η σύμπραξη της Ορχήστρας εκ νέου με τον Μανώλη Μητσιά φανέρωσε και πιστοποίησε ακριβώς αυτό, ότι η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων διαθέτει πλέον μία απαράμιλλη ηχητική ποιότητα και μία καλλιτεχνική αρτιότητα και σεμνότητα που θα αποτελέσουν τα όπλα της για την μετέπειτα πορεία της. Την καλλιτεχνική ευθύνη της ορχήστρας έχει αναλάβει πλέον η Βάγια Ζεππάτου που παίζει και μαντολίνο ενώ ο μαέστρος που διηύθυνε τους μουσικούς και τον Μανώλη Μητσιά καθώς και τον εξαίρετο πιανίστα και συνεργάτη του Μητσιά τα τελευταία είκοσι χρόνια, Αχιλλέα Γουάστωρ, ήταν ο ταλαντούχος και νεαρός στην ηλικία Στάθης Σούλης.

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε μία πόλη όπως η Πάτρα που διαθέτει την καλύτερη ορχήστρα», ανέφερε με ενθουσιασμό ο κ. Μητσιάς στο ξεκίνημα της συναυλίας. Τα κομμάτια «Όμορφη Θεσσαλονίκη» και «Αθήνα, χαρά της γης» των Τσιτσάνη και Χατζιδάκι αντίστοιχα ήταν τα εναρκτήρια κομμάτια ενώ ο κ. Μητσιάς δεν παρέλειψε να ερμηνεύσει και το τραγούδι – σήμα κατατεθέν του Τσιτσάνη, την «Συννεφιασμένη Κυριακή» αλλά και την «Αθανασία», την «Μικρή Ραλλού» και τον «Γιάννη τον φονιά, παιδί μίας Πατρινιάς», του Μάνου Χατζιδάκι. Στο κομμάτι «Στο Λαύριο γίνεται χορός» των Γκάτσου – Χατζιδάκι το κοινό χειροκρότησε θερμά και την μουσικό της Ορχήστρας και ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια Δάφνη Ζουρνατζή για την πολύ ωραία πράγματι φωνή της. Η Δάφνη Ζουρνατζή σιγόνταρε τον Μανώλη Μητσιά σε πολλά τραγούδια.

Το μελωδικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο και σε όλους έμεινε μία αίσθηση ποιοτικής ελληνικής μουσικής που κακά τα ψέματα δεν έχουμε την δυνατότητα να πολυακούμε στην σημερινή εποχή.

Βέβαια δεν έλειψαν και ένα δύο λάθη κατά την εκτέλεση των τραγουδιών, όπως σε ένα κομμάτι που ο κ. Μητσιάς ξεχάστηκε να μπει στο κουπλέ ενώ και η ερμηνεία του στο ξεκίνημα θεωρήθηκε κάπως συγκρατημένη. Ο Μανώλης Μητσιάς, ένας καλλιτέχνης με συνεπή καλλιτεχνική πορεία και άνθρωπος χαμηλών τόνων, απέδωσε με αγάπη και σεβασμό τα τραγούδια των Χατζιδάκι και Τσιτσάνη και κατάφερε σε πολλά σημεία της συναυλίας να κάνει το κοινό να σιγοτραγουδήσει μαζί του και να χτυπήσει ρυθμικά παλαμάκια.

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την συναυλία ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής, ο Νίκος Κωστόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ο Βαγγέλης Πολίτης καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, η Κατερίνα Πανταζοπούλου στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και οι Αλέξης Σκαρμέας, Κώστας Καρπέτας, Βασίλης Λοτσάρης, Νίκος Μακρής, Αλέξης Σκαρμέας, Ήρα Κουρή, Σταμάτης Λέκκας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, ο αδελφός του Θανάση Τσιπινάκη, Κώστας Τσιπινάκης, κ.α.

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ