2014-07-17 12:23:52
Φωτογραφία για H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2015 τιμά τη Μελίνα Μερκούρη δίνοντας το όνομά της σε κεντρική λεωφόρο του Βελγίου! [photos + video]
Η πόλη Mons του Βελγίου η οποία θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015 τιμά την Μελίνα Μερκούρη Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ονομάσει κεντρική λεωφόρο της πόλης «Μελίνα Μερκούρη», τιμώντας έτσι την πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού, η οποία εγκαινίασε το 1983 τον θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου του 1920 και πέθανε στη Νέα Υόρκη, στις 6 Μαρτίου του 1994. Καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών. Μεγάλη ηθοποιός, βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (όπως τόνισε και ο Ανδρέας Παπανδρέου «άντεξε» και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έκανε).

Αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Της χάρισε αρκετά βραβεία, με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday), το οποίο έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.


Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε με ένα θεατρικό έργο που είχε γραφτεί από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ειδικά για τη Μελίνα Μερκούρη, το «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», που στην ταινία είχε τον τίτλο«Στέλλα» (1955). Η ταινία αυτή ήταν η μόνη που έκανε η Μελίνα Μερκούρη με ελληνική παραγωγή (Καραγιάννης Καρατζόπουλος).

Πηγή

Η Πόλη του Μονς του Βελγίου και όσα δεν γνωρίζετε για αυτήν

Μονς (Γαλλικά: Mons, Ολλανδικά: Bergen) είναι δήμος στην Βελγική επαρχία της Αινώ, της οποίας είναι η πρωτεύουσα. Την 1η Ιανουαρίου 2008 η Μονς είχε συνολικό πληθυσμό 91.152 κατοίκων. Η συνολική της έκταση είναι 146,56 τετρ.χλμ., γεγονός που της δίνει πληθυσμιακή πυκνότητα της τάξης των 621,9 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τοποθετημένη κοντά στα Γαλλικά σύνορα, είναι το κέντρο της περιφέρειας Μπορινάζ, το παλιό ανθρακωρυχικό κέντρο της χώρας. Η Μονς ήταν η τοποθεσία της πρώτης μάχης του Βρετανικού Στρατού κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και η πόλη κατελήφθη από τους Γερμανούς, προτού απελευθερωθεί από τα Καναδέζικα σώματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του πολέμου.

Τα Ανώτατα Αρχηγεία των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ, μεταφέρθηκαν στη Μονς του Βελγίου από το Φονταινεμπλώ της Γαλλίας μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από την στρατιωτική δομή της συμμαχίας το 1967.

Η πόλη φιλοξενεί μια ποδοσφαιρική ομάδα που ονομάζεται R.A.E.C. Mons.

ΠΗΓΗ:ELWIKIPEDIA 
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ